Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Σκληρές συγκρούσεις

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Συνεχίζονταν για τρίτη ημέρα χτες οι σκληρές συγκρούσεις στην Κένυα ανάμεσα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις υπό συζήτηση συνταγματικές τροποποιήσεις και τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετείχαν και πολλοί φοιτητές, αφορούν την προταθείσα τροποποίηση του Συντάγματος για την παροχή επιπλέον (υπερ)εξουσιών στον Πρόεδρο της χώρας, Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος εξελέγη το 2002 υποσχόμενος να μειώσει τις προεδρικές υπερεξουσίες μέσα σε 100 ημέρες.

Την Τετάρτη, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι Κινγκ' όρι Μουάνγκι, «επιχειρούσε να διαφύγει με κλοπιμαία από κατάστημα εν μέσω λεηλασίας στην οποία προέβησαν άγνωστοι επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το χάος» στην πρωτεύουσα.

Μονάδες καταστολής ταραχών επιτέθηκαν και προέβησαν στον ξυλοδαρμό δεκάδων διαδηλωτών, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κλομπ για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το κτίριο του Κοινοβουλίου, μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Κάποιοι από τους διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες. Υπήρξαν πολλές συλλήψεις, ωστόσο επισήμως οι αρχές έκαναν λόγο για είκοσι.

Στόχος του Κιμπάκι με τη συνταγματική τροποποίηση είναι να αυξήσει τις προεδρικές υπερεξουσίες σε βάρος του πρωθυπουργού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το θέμα εντός των ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ