Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες Πούτιν για την αποτροπή «βελούδινης επανάστασης»

ΜΟΣΧΑ.--

Σε συνάντησή του με μέλη του λεγόμενου Συμβουλίου για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα ήταν σκόπιμο να επιβληθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση «πολιτικών δραστηριοτήτων» ρωσικών μη κυβερνητικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πούτιν εξήγησε τη θέση του δηλώνοντας ότι «καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δε θα το επέτρεπε αυτό, και ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε... Αυτός που πληρώνει τον μουσικό ορίζει και τον σκοπό».

Οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου αποτελούν μια ελάχιστα καλυμμένη αναφορά στην ενορχήστρωση των λεγόμενων «βελούδινων επαναστάσεων» που καταγράφηκαν τα τελευταία δυο χρόνια στη Γεωργία, την Ουκρανία και την Κιργιζία - και έχει επιχειρηθεί ανεπιτυχώς στη Λευκορωσία, όπου οι σχετικές προσπάθειες συνεχίζονται.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μπορούσαν να τυγχάνουν χρηματοδότησης από το κράτος, αν και αυτό «δε θα έπρεπε να εκληφθεί ως απόπειρα δωροδοκίας τους».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχει ήδη κατανείμει ποσό 58 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημοκρατία στη Ρωσία», κάτι που προοιωνίζεται μια αντίστοιχη απόπειρα επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων, αν όχι κάτι δραστικότερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ