Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκβιάζουν για τις εκδόσεις υπόπτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκβιάζουν ασυστόλως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το έδαφος είναι πρόσφορο, εξαιτίας του προσχήματος του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».... Εκβιάζουν με το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αμερικανική Γερουσία και το οποίο εάν υπογραφεί τελικά από τον Πρόεδρο Μπους θα γίνει νόμος του κράτους. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διακοπή κάθε βοήθειας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς χώρες, οι οποίες αρνούνται την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίνει κονδύλια 31,8 δισ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας σε διάφορες χώρες από τις ΗΠΑ. Μετά την υπερψήφιση του νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν τροποποίηση του νόμου που προβλέπει ότι θα σταματά η παροχή βοήθειας σε χώρες, οι οποίες αρνούνται να εκδώσουν υπόπτους για εγκλήματα στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν με την επιβολή της ποινής του θανάτου.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η τροποποίηση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ως παράδειγμα έφεραν έναν ειδεχθή φόνο το 1997 στο Μέριλαντ που διέπραξε ένας έφηβος, ο οποίος εν συνεχεία διέφυγε στο Ισραήλ, διεκδικώντας την υπηκοότητα της χώρας αυτής διαμέσου του πατέρα του. Το Ισραήλ αρνήθηκε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής του, που είναι να μην εκδίδει Ισραηλινούς πολίτες σε άλλες χώρες. Πάντως, ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε πολλές διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, κάτι που καθιστά αβέβαιη την τελική του υιοθέτηση ως έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ