ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Μέχρι 15 Φλεβάρη η παραλαβή του σήματος

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φλεβάρη η προθεσμία που πρέπει να προμηθευτούν οι κάτοχοι διαφόρων κατηγοριών οχημάτων το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας 2000. Η προθεσμία για την προμήθεια τελόσημου έληγε κανονικά την επόμενη Δευτέρα 31 Γενάρη.

Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα χτες από το υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Με την απόφαση αυτή, που ήταν αναμενόμενη, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν αγοράσει ακόμη το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας για το τρέχον έτος να το προμηθευτούν μέχρι τις 15 Φλεβάρη . Η διάθεση των σημάτων, για όσους έχουν λάβει από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) το σχετικό ειδοποιητήριο, γίνεται από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Πίστεως. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το σχετικό ειδοποιητήριο, θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες τους.

Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας (15 Φλεβάρη) οι υπόχρεοι θα παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα καταβάλλοντας το αναλογούν αυτοτελές πρόστιμο. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 δρχ. για οχήματα με κυλινδρικό κινητήρα μέχρι 785 κυβικά εκατοστά και στο ισόποσο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό κινητήρα για όλες τις άλλες περιπτώσεις. Δηλαδή, από 25.000 μέχρι και 130.000 δρχ. ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οργιο φοροδιαφυγής από τους «θεσμικούς»

Διαστάσεις πρωτοφανούς σκανδάλου λαμβάνει κλοπή φόρου επί των πωλήσεων κρατικών ομολόγων, που ξεπερνούν τα 30 τρισ. δραχμές... Ηθικός αυτουργός η ίδια η κυβέρνηση

«Αγνοια» προφασίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης, στο θέμα που έχει ανακύψει με τη φορολογία διαφόρων «θεσμικών επενδυτών», όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια, που εξοφλούν στη λήξη τους τοκομερίδια κρατικών ομολόγων. Επί της ουσίας το μέγα θέμα που ανακύπτει είναι ότι η φορολογία με 10% επί των πωλήσεων των ομολόγων παραμένει στα χαρτιά... καθώς κανείς - ή σχεδόν κανείς - δεν πληρώνει το φόρο για τους τόκους που παίρνει κατά την εξόφλησή τους.

Το όλο πρόβλημα - για το οποίο επικαλέστηκε άγνοια ο υφυπουργός Οικονομικών - προέκυψε όταν Αμοιβαία Κεφάλαια κατά την εξόφληση τοκομεριδίων κρατικών ομολόγων - τα είχαν αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά λίγες ημέρες πριν - κλήθηκαν να καταβάλουν το σχετικό φόρο ως όφειλαν. Οι εκπρόσωποι όμως των τελευταίων διαμαρτυρήθηκαν με τον ισχυρισμό ότι, ενώ κατέχουν τα τοκομερίδια λίγες μόνο ημέρες, καλούνται να καταβάλουν το σύνολο του ετήσιου φόρου. θέμα για το οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με κανονιστική εγκύκλιο τις επόμενες ημέρες...

Αυτό, όμως, που αναδεικνύεται με τη φορολογία των ομολόγων είναι ότι αυτή στην πράξη έχει καταργηθεί.

Τον εξοβελισμό της φορολογίας των κρατικών τίτλων, τον ξεκίνησε πρώτη η κυβέρνηση - καθ' υπόδειξη του τραπεζικού κεφαλαίου - με την απόφασή της το 1998, να απαλλάξει από τη φορολογία αυτή τους κατοίκους εξωτερικού... Δηλαδή, τις τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες του εξωτερικού, που αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, απαλλάσσονται από τη φορολογία. Ουσιαστικά, φόρο κατά την πώληση των ομολόγων, δεν πληρώνουν ούτε οι ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες μπορούν να συμψηφίζουν τους φόρους επί των πωλήσεων ομολόγων που πληρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τους φόρους επί των κερδών. Οπως ήδη αναφέρθηκε, πρόβλημα με το θέμα αυτό, ήταν τα Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία, όμως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, κατάφεραν να το ξεπεράσουν, προσφεύγοντας σε «έξυπνα τεχνάσματα». Αντί να εξοφλούν τα ίδια τα ομόλογα στη λήξη τους, προχωρούν σε πράξη Ρέπος με κάποια ξένη τράπεζα - η οποία απαλλάσσεται από τη φορολογία - και κατά την ημερομηνία λήξης του τοκομεριδίου του ομολόγου, στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζεται ο εκπρόσωπος της ξένης αυτής τράπεζας και όχι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Στη συνέχεια, η ξένη τράπεζα επιστρέφει το ομόλογο στον αρχικό κάτοχο, παίρνοντας κάποια προμήθεια για την εκδούλευση, ελάχιστη βέβαια σε σχέση με το φόρο που θα έπρεπε να καταβάλει το Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Πρόκειται για «κλοπή» δεκάδων δισ. δραχμών, δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά ξεπερνούν τα 30 τρισ. δρχ! Μια «κλοπή» η οποία γίνεται με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προώθησε τη φορολογική ασυλία του τραπεζικού κεφαλαίου.

ΣΟΦΤΕΞ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Ανευ αντικρίσματος, αποδείχτηκαν τελικά οι παρεμβάσεις των υφυπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας Γ. Ζαφειρόπουλου και Χρ. Πρωτόπαππα, στο να ανασταλούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν με κεντρικό αίτημα - απαίτηση την άμεση ακύρωση των απολύσεων 7 εργαζομένων από τις μονάδες παραγωγής χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και Πάτρα. Μετά από την προχτεσινή παρέμβαση των δύο υφυπουργών, οι οποίο επιχείρησαν να διαδραματίσουν το ρόλο του υποστηρικτή της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ σε μία προσπάθεια αναστολής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι, με χτεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου, αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, όπως αυτό διαμορφώθηκε με απόφαση του ΔΣ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ετσι, σήμερα πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη στάση εργασίας. Επίσης, αποφάσισαν να επαναλάβουν την24ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 2 Φλεβάρη, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια που θα εκδικάζεται η αγωγή των εργαζομένων κατά της διοίκησης της επιχείρησης για το θέμα των απολύσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο χτεσινό ΔΣ του σωματείου, παραβρέθηκαν και οι 7 απολυμένοι, οι οποίοι απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης να μεταφερθούν και να εργαστούν στο εργοστάσιο της Αθήνας.

ΑΓΕΤ
Την άλλη βδομάδα η απόφαση

Σήμερα, ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, για την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Η επιτροπή Ανταγωνισμού, θα κρίνει τελικά, αν οι προσφυγές των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, που κατέθεσαν προσφορά για την εξαγορά της ΑΓΕΤ - Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας- οι οποίες όμως απορρίφθηκαν- είναι βάσιμες και στηρίζονται σε έννομο συμφέρον.

Στην περίπτωση που χαρακτηριστεί ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν έννομο συμφέρον να τάσσονται κατά της αγοράς των δύο ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών από την αγγλική πολυεθνική Blue Circle, τότε θα ζητηθούν στοιχεία για περαιτέρω εξέταση του ζητήματος.

Μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων

Η μία μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες γνωστοποιούν τα νέα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, που αποφάσισαν οι διοικήσεις τους, ακολουθώντας τη μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Το αξιοσημείωτο είναι πως και μετά τη μείωση αυτή διατηρείται και - στην ουσία μεγαλώνει - η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, επιβεβαιώνοντας τις τοκογλυφικές επιδόσεις των τραπεζών.

Μετά την Εθνική - που πρώτη ανακοίνωσε προχτές τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων (0,5 μονάδες) και χορηγήσεων (μέχρι 0,75 μονάδες) - από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Γενάρη, χτες:

  • Η Τράπεζα EFG Eurobank (του ομίλου Λάτση) ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει από την 1η Φλεβάρη κατά 0,5 μονάδες τα επιτόκια καταθέσεων (από 7,5% σε 7%). Επίσης από την ίδια ημερομηνία μειώνει κατά 0,5 μονάδες το «βασικό επιτόκιο επαγγελματικής πίστης» (από 14% σε 13,5%) και κατά μόλις 0,25 μονάδες τα επιτόκια δανείων «στεγαστικό Bonus κυμαινόμενο» (από 11,5% σε 11,25%) και «επιχειρηματικών χορηγήσεων» (από 12% σε 11,75%).
  • Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι μειώνει από την 1η Φλεβάρη κατά μισή μονάδα τα επιτόκια καταθέσεων (από 7,5% σε 7%) κατά μέχρι 1,1 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων.
Αντιδρούν στη ρύθμιση για τα πανωτόκια

Επιφυλάξεις και απογοήτευση, εκφράζει η ηγεσία των Εμπόρων (ΕΣΕΕ )

Με απογοήτευση δέχτηκε την τελική τροπολογία για τα πανωτόκια ο εμπορικός κόσμος, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καθώς όπως συμπληρώνει εναποθέτει στην καλή θέληση των τραπεζών την επανεξέταση των παλαιών ρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, και ενώ είναι φανερό ότι πέρα από τις όποιες φραστικές «διορθώσεις» που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την ψήφισή της, η ουσία του τοκογλυφικού χαρακτήρα του πανωτοκισμού παραμένει ως έχει, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι στην τελική τροπολογία είναι θετικό στοιχείο η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του οφειλόμενου ποσού.

Επίσης, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση με το πρόσχημα της διαφύλαξης των συμφερόντων μικροεπενδυτών που έχουν επενδύσει σε τραπεζικούς τίτλους και ενώ τα υπερκέρδη των τραπεζών φτάνουν σε επίπεδα πρόκλησης, η κυβέρνηση επιλέγει μια γενικευμένη λύση προκειμένου να μη γίνει δυσάρεστη στους λίγους ισχυρούς.

Εγκρίθηκε η ίδρυση νέας τράπεζας

Επώνυμοι επιχειρηματίες - από τα παλιά και νέα «τζάκια» - είναι τα «αφεντικά» της νέας τράπεζας που πρόκειται να λειτουργήσει στο επόμενο διάστημα, μετά τη σχετική άδεια που έδωσε η κυβέρνηση. Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε η άδεια σύστασης νέας τράπεζας με την επωνυμία «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΉ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΊΑ».

Η νέα τράπεζα αποτελεί καρπό της συνεργασίας γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως οι Κ. Κληρονόμος, Β. Τάκας, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μουζάκης, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Σ. Παναγόπουλος κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ