ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας, που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της διώρυγας

Και την ιστορική διώρυγα της Κορίνθου βγάζει στο «σφυρί» και παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προωθώντας στην πράξη την πολιτική «λιγότερο κράτος και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αναθέσει στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τόσο τη λειτουργία και εκμετάλλευση της Διώρυγας Κορίνθου, όσο και την τουριστική της αξιοποίηση...

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης , «προκηρύχτηκε στις 14/1/2000 δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας, που θα αναλάβει με Σύμβαση Παραχώρησης και για ορισμένο χρονικό διάστημα, τη διαχείριση και εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)».

Στην εταιρία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου παραχωρούνται:

  • Η λειτουργία και εκμετάλλευση της θαλάσσιας οδού στης Διώρυγας και των πλωτών βυθιζόμενων γεφυρών, που βρίσκονται στις εισόδους των στομίων της Ισθμιας και της Ποσειδωνίας, μαζί με τα παραρτήματά τους και την τουριστική τους ανάπτυξη.
  • Η τουριστική ανάπτυξη, συντήρηση και εκμετάλλευση των ακινήτων της ΑΕΔΙΚ, που βρίσκονται παράπλευρα από αυτήν.
  • Η τουριστική ανάπτυξη, συντήρηση και εκμετάλλευση των λιμενοβραχιόνων, που βρίσκονται στις εισόδους των στομίων της Ισθμιας και της Ποσειδωνίας.

Ο διαγωνισμός λήγει στις 8/3/2000 με την υποβολή δεσμευτικών προσφόρων από τους υποψήφιους, ενώ η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει μεταξύ 9 - 15/3/2000.

Για να χρυσώσει, μάλιστα, το χάπι η κυβέρνηση και να κατευνάσει τις αντιδράσεις - οι τοπικοί φορείς της Κορίνθου αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας - ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει εργασιακά όλο το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, ενώ θα παραμείνει και η σημερινή νομική της μορφή.

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εδώ και τώρα διαρθρωτικές αλλαγές

Με την τριμηνιαία έκθεσή τους, οι μεγαλοεπιχειρηματίες - τις θέσεις των οποίων απηχεί το ΙΟΒΕ - απαιτούν από την κυβέρνηση να γίνει πιο «τολμηρή» στις αποφάσεις της και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά κλπ.

Διαρθρωτικές αλλαγές «εδώ και τώρα» αξιώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απηχεί τις απόψεις των μεγαλοεπιχειρηματιών (εμπόρων, βιομηχάνων, τραπεζιτών κλπ.) της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση, ατολμία αλλά και... οπισθοδρόμηση(!) στο συγκεκριμένο τομέα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Η αξίωση αυτή, η οποία παραπέμπει στις ήδη προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, διατυπώνεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία (τελευταίο τρίμηνο του 1999), η οποία δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της η ηγεσία του ΙΟΒΕ:

  • Παροτρύνεται η κυβέρνηση να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλα εκείνα τα μέτρα, που άρχισε ήδη να δρομολογεί και τα οποία -μετά τις εκλογές- θα σημάνουν το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, την καταβαράθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και το ξεπούλημα της εναπομεινούσης δημόσιας περιουσίας της χώρας.
  • θεωρεί στην ουσία άνευ ουσίας την πρόσφατη αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής, αν η απόφαση αυτή δε συμπληρωθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οπως αναφέρεται «η ισοτιμία ένταξης θα πρέπει να συνεπικουρείται από μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι διαρθρωτικές αλλαγές», οι οποίες όπως υποστηρίζεται «έχουν καθυστερήσει πολύ».

Στο ίδιο πνεύμα η έκθεση επισημαίνει ότι οι συντελεσθείσες διαρθρωτικές αλλαγές «κατά το 1999 ήταν οριακές, ενώ προ της απόφασης για την ένταξη στην ΟΝΕ, δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί κάποια σημαντική αλλαγή». Το ΙΟΒΕ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για «αλλαγή πλεύσης» στην πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών, υποστηρίζοντας για το 2000 ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι συντηρητικού χαρακτήρα και θα στοχεύουν στον περιορισμό αντί στη διεύρυνση του ανταγωνισμού στις αγορές».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρά την αύξηση του τελευταίου τριμήνου του 1999, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί τους πρώτους μήνες του 2000 και η Ελλάδα να ικανοποιήσει «κατά γράμμα» το σχετικό κριτήριο της Συνθήκης του Μάαστριχτ». Υπό το πρίσμα αυτής της εκτίμησης, καλεί την Τράπεζα της Ελλάδας να «ασκήσει περισσότερο τολμηρή νομισματική πολιτική». Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ΤτΕ «μπορεί να μειώσει τα ελληνικά επιτόκια στα επίπεδα των ευρωπαϊκών» και «να αφήσει τη δραχμή να διολισθήσει προς τη νέα κεντρική ισοτιμία ύστερα από την ανακοίνωση της τελευταίας», προκειμένου «να αποφευχθούν πιθανές πιέσεις στη δραχμή από κάποια μαζική εκροή κεφαλαίων ή διαταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, η έκθεση επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα "μιας αυτόνομης" διόρθωσης στο ΧΑΑ», ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για κινδύνους που «πηγάζουν από τις χρηματαγορές, διεθνείς και εγχώριες». Συγκεκριμένα τονίζει ότι «κάποια κρίση όπως αυτή της Ρωσίας τον Αύγουστο του 1998, ή μια μεγάλη διόρθωση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι πιθανόν να επηρεάσει το ήδη ευμετάβλητο και "νευρικό" ΧΑΑ».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δάνεια και για την πληρωμή φόρων

Στο ...«πλαστικό χρήμα» παραπέμπονται, όσοι έχουν οικονομικό πρόβλημα, να πληρώνουν την Εφορία

Την καθιέρωση ειδικών τραπεζικών δανείων για την πληρωμή φόρων συζητούν από κοινού κυβέρνηση και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, σε μια σαφή κατεύθυνση να αυξάνονται ταυτόχρονα και τα έσοδα του δημοσίου και τα κέρδη των τραπεζών, μέσα από τη χορήγηση και άλλου τύπου δανείων. Οι σχετικές πληρωμές προς το δημόσιο με «πλαστικό χρήμα», αποτέλεσε χτες αντικείμενο σύσκεψης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις ο Γ. Δρυς, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε κατ' αρχήν με τις τράπεζες η τοποθέτηση μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) σε όλες τις Εφορίες που είναι ενταγμένες στο ΤΑΧΙS για την πληρωμή των φόρων σε μετρητά. Συμφωνήθηκε, επίσης, να προωθηθεί η δυνατότητα πληρωμής των διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους με πιστωτικές κάρτες, αφού έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζές τους σχετικά με τον αριθμό των δόσεων και το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα χρεώνονται. Προκειμένου να ρυθμιστούν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή του συγκεκριμένου μέτρου, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας που σε διάστημα δύο μηνών περίπου θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις. Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας θα μελετήσει ακόμη τη δυνατότητα παροχής συγκεκριμένων κινήτρων προς τους φορολογούμενους, προκειμένου αυτοί να εντάξουν τη χρήση πιστωτικών καρτών τόσο στις πληρωμές φόρων όσο και στις καθημερινές συναλλαγές τους.

ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση για το ούζο

Την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση που επικρατεί στους ουζοπαραγωγούς της χώρας, εξαιτίας της απροθυμίας της Κομισιόν να συμπεριλάβει σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες το ούζο σαν ελληνικής ονομασίας και προέλευσης προϊόν, φέρνει εκ νέου στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, μεταξύ άλλων, τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κατοχυρωθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο το ούζο σαν προϊόν ελληνικής ονομασίας και προελεύσεως. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή επικρατεί στους ουζοπαραγωγούς της Λέσβου, της Χίου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας κ.ά., αλλά και στους καταναλωτές του ποτού ούζου σ' ολόκληρη τη χώρα για τη στάση που φαίνεται ότι κρατά η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως είναι γνωστό το ούζο, αλκοολούχο ποτό που παράγεται ιστορικά και αποκλειστικά στην Ελλάδα και το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του ελληνικού λαού, έχει κατοχυρωθεί - και σωστά - σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως ελληνικής ονομασίας και προελεύσεως προϊόν. Ωστόσο, η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε συμπεριλαμβάνει το ούζο σε διμερείς ή πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες που υπογράφει. Ετσι, ενώ σε συμφωνία που υπέγραψε με τη Νότια Αφρική προσδιόρισε σαν κατοχυρωμένα προϊόντα το "porto" και το "cherry", δεν έκανε το ίδιο και για το ούζο. Κι αυτό, την ώρα που η Νότια Αφρική ζητά να παράγει και προφανώς να εξάγει με την ονομασία ούζο κάποιο αλκοολούχο ποτό που παράγει η ίδια!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να κατοχυρωθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο το ούζο, σαν προϊόν ελληνικής ονομασίας και προελεύσεως.
  • Να υιοθετήσουν αυτή τη θέση και να εφαρμόζουν ανάλογη πρακτική όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κομισιόν συμπεριλαμβανομένης».
Οι πολυεθνικές... «κάνουν καλό»!

Στην ενυπόγραφη στήλη «Οικονογραφίες» της «Ελευθεροτυπίας», διαβάσαμε χτες μεταξύ άλλων, συνοπτική παρουσίαση έκθεσης του ΟΗΕ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται η εντύπωση - σε κάθε ανυποψίαστο - πως η λειτουργία και δράση των πολυεθνικών ανά τον κόσμο, έχει μόνο θετικές επιπτώσεις! Προβάλλοντας επιλεκτικά στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ, ο συντάκτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις «πληρώνουν συνήθως υψηλότερους μισθούς από τον εθνικό μέσο όρο», «δημιουργούν θέσεις εργασίας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις ντόπιες» και ακόμα πως «δαπανούν μεγαλύτερα ποσά για έρευνα» κλπ, σε σχέση με τις ντόπιες επιχειρήσεις! Για να γίνει μάλιστα πειστικός, παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία.

Δε θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία, που παραθέτει ο γνωστός - για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του - συντάκτης. Ομως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, ότι ο συγκεκριμένος συντάκτης, προσπαθεί να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, προβάλλοντας μόνο τη «μισή αλήθεια» και κρύβοντας την άλλη μισή. Και η άλλη μισή αλήθεια, είναι αυτή που λέει πως αν οι πολυεθνικές αμείβουν καλύτερα το προσωπικό τους, αυξάνουν ταχύτερα την απασχόληση σε σχέση με τις ντόπιες επιχειρήσεις και επενδύουν περισσότερα στην έρευνα, το κάνουν για ένα και μοναδικό λόγο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το κάνουν για να επικρατήσουν και να κυριαρχήσουν στην εγχώρια αγορά, ώστε στη συνέχεια να μεγιστοποιήσουν τα μονοπωλιακά κέρδη και υπερκέρδη τους.

Και το καταφέρνουν αυτό, με μια σειρά νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνώντες, επιτρέποντας στις πολυεθνικές να επιβάλλουν - «διά πυγμής και ροπάλου» - μονοπωλιακές τιμές, εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας, εκτοπισμό και κλείσιμο των εγχώριων επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις εργαζομένων, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν πλούσιες φοροαπαλλαγές και γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, στο όνομα της ανάπτυξης, της απασχόλησης κλπ.

Αδιάψευστος μάρτυρας, μια χτεσινή είδηση που είδε προχτές το φως της δημοσιότητας. Η είδηση αυτή μας πληροφορούσε πως η διοίκηση της γνωστής πολυεθνικής «Coca - Colla» που ίσως και να καλοπληρώνει το προσωπικό της - απέλυσε πάνω από 20% των απασχολούμενων (πάνω από 6.000 άτομα) για να γίνει πιο ανταγωνιστική. Δηλαδή για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, εντατικοποιώντας την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.

Αυτή την αλήθεια, φροντίζουν σκόπιμα να την αποσιωπούν οι κάθε είδους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, για ευνόητους λόγους...


Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ