Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση για το ούζο

Την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση που επικρατεί στους ουζοπαραγωγούς της χώρας, εξαιτίας της απροθυμίας της Κομισιόν να συμπεριλάβει σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες το ούζο σαν ελληνικής ονομασίας και προέλευσης προϊόν, φέρνει εκ νέου στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, μεταξύ άλλων, τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κατοχυρωθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο το ούζο σαν προϊόν ελληνικής ονομασίας και προελεύσεως. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή επικρατεί στους ουζοπαραγωγούς της Λέσβου, της Χίου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας κ.ά., αλλά και στους καταναλωτές του ποτού ούζου σ' ολόκληρη τη χώρα για τη στάση που φαίνεται ότι κρατά η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως είναι γνωστό το ούζο, αλκοολούχο ποτό που παράγεται ιστορικά και αποκλειστικά στην Ελλάδα και το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του ελληνικού λαού, έχει κατοχυρωθεί - και σωστά - σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως ελληνικής ονομασίας και προελεύσεως προϊόν. Ωστόσο, η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε συμπεριλαμβάνει το ούζο σε διμερείς ή πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες που υπογράφει. Ετσι, ενώ σε συμφωνία που υπέγραψε με τη Νότια Αφρική προσδιόρισε σαν κατοχυρωμένα προϊόντα το "porto" και το "cherry", δεν έκανε το ίδιο και για το ούζο. Κι αυτό, την ώρα που η Νότια Αφρική ζητά να παράγει και προφανώς να εξάγει με την ονομασία ούζο κάποιο αλκοολούχο ποτό που παράγει η ίδια!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να κατοχυρωθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο το ούζο, σαν προϊόν ελληνικής ονομασίας και προελεύσεως.
  • Να υιοθετήσουν αυτή τη θέση και να εφαρμόζουν ανάλογη πρακτική όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κομισιόν συμπεριλαμβανομένης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ