ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
Το λαϊκό αίσθημα έχει καταδικάσει τον Ε. Γιαννόπουλο

Γιγαντώνεται το «κύμα» συμπαράστασης προς τον «Ριζοσπάστη» και μορφή «χιονοστιβάδας» αποκτούν τα καταδικαστικά μηνύματα για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, που μοιάζει πια να ταυτίζεται στις λαϊκές συνειδήσεις με τον αυταρχισμό και να προκαλεί συνειρμούς άλλων κατάμαυρων εποχών. Από τα πυρά δε βγαίνει αλώβητη ούτε η κυβέρνηση, που βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε ένα «βούρκο» αθλιότητας, αφού όχι μόνο στήριξε και κάλυψε εξαρχής τα άκρως επικίνδυνα καμώματα του υπουργού, αλλά ο προϊστάμενός της, πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα, όπως είχε ζητήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που έχει ανακύψει μετά τη νέα δίωξη εναντίον του «Ρ»!

Κατά δεκάδες τα μηνύματα συμπαράστασης κατακλύζουν τα γραφεία της εφημερίδας, αφού κανένα δεν αφήνει ασυγκίνητο και αδιάφορο η συντονισμένη κυβερνητική επίθεση εναντίον του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής και κατά συνέπεια εναντίον της ελευθεροτυπίας και θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η αυταρχική κατρακύλα του Ε. Γιαννόπουλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δε νομιμοποιείται από κανένα, αντίθετα μέρα με τη μέρα καταδικάζεται από όλο και περισσότερους μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και παράγοντες της δημόσιας ζωής που απαιτούν να σταματήσει τώρα η δίωξη και ο πολιτικός προϊστάμενος των δικαστικών λειτουργών να μετατρέπεται σε διάδικο καλυπτόμενος πίσω από τον υπουργικό θώκο και τη βουλευτική ασυλία.

Προς Ε. Γιαννόπουλο - Μια άλλη άποψη

Επειδή συμβαίνει να ανήκω στη γενιά της Εθνικής μας Αντίστασης, όπως διατείνεται ότι ανήκει και ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, λαβαίνω το δικαίωμα να διατυπώσω μια άλλη άποψη, σχετικά με την πολεμική που ασκεί ο κ. υπουργός στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», στη Διεύθυνσή του, στο ΚΚΕ, με την παραπομπή τους και στα δικαστήρια.

Ας μου επιτραπεί, το πρώτο, να αυτοπαρουσιαστώ. Ανήκω στους ιδρυτές της αντιστασιακής οργάνωσης νεολαίας «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος» και στα ηγετικά στελέχη της ΕΠΟΝ. Εχει καταγραφεί στην ιστορία και έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η ΕΠΟΝ πρόβαλε στη νεολαία τα ευγενέστερα ιδανικά και τα πιο λαμπερά πανανθρώπινα οράματα: Τον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και της κυριαρχίας του λαού. Την ειρήνη στον κόσμο και τη φιλία μ' όλους τους λαούς.

Ταυτόχρονα, η ΕΠΟΝ πρόβαλε στη νεολαία και πρότυπα των Ελλήνων, που δόξασαν την πατρίδα μας, με την παλικαριά τους, με τα έργα του νου και των χεριών τους, αλλά στερνά πολλοί και με την ίδια τη ζωή τους. Το Ρήγα Βελεστινλή, τους Κολοκοτρωναίους, τους Μακρυγιάννηδες, τους Καραϊσκάκηδες.

ΗΕΠΟΝίτικη γενιά είχε την τιμή να την περιβάλουν στον αγώνα της κορυφαίοι παράγοντες της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Δημήτρης Γληνός, ο Γ. Γεωργαλάς, ο Κ. Σωτηρίου, ο Πέτρος Κόκκαλης, η Ρόζα Ιμβριώτη και δεκάδες εκατοντάδες άλλοι.

Στηριζόμενη στην ιστορία του τόπου μας, στις εθνικές και λαϊκές μας παραδόσεις, με τα ιδανικά και τα οράματα που πρόβαλε η ΕΠΟΝ και με τη συμπαράσταση κορυφαίων δασκάλων, η οργάνωσή μας διαμόρφωνε έναν καινούριο τύπο ανθρώπου, έναν καινούριο τύπο Ελληνα αγωνιστή, πατριώτη και διεθνιστή. Και αυτό συντελούνταν σε συνθήκες της πιο βάρβαρης κατοχής, σε συνθήκες σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων, σε συνθήκες ομαδικών και ατομικών εκτελέσεων. Δεν είναι λίγοι οι νέοι και οι νέες, που έπεσαν στον αγώνα αυτόν, πότε στις συγκρούσεις με τους κατακτητές στους δρόμους, πότε στημένοι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και πότε πολεμώντας με το όπλο του ΕΛΑΣίτη.

Μορφές σαν την Σταθοπούλου, τους τρεις λεβέντες του Υμηττού, τον Μαστραντώνη, τ' αδέλφια Αλέκο και Νίκο Δονδολίνο, θα μένουν για πάντα αθάνατα σύμβολα. Είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά αυτή, όπως εκείνη του '21, ένα ιερό απόθεμα, που τιμά και δοξάζει την πατρίδα μας, ιερή παρακαταθήκη, απ' όπου θα πρέπει να εμπνέεται η σημερινή μας νεολαία.

Και τώρα για σας κ. Γιαννόπουλε, επιτρέψτε μου, γιατί βρίσκεστε πολύ ψηλά. Ολοι τότε οι αγωνιστές της Αντίστασης, οι ΕΛΑΣίτες, οι ΕΑΜίτες, οι ΕΠΟΝίτες, ακόμα και τα Αετόπουλα, είχαμε δώσει όρκο να μένουμε πιστοί στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, την ανεξαρτησία της, τη λαϊκή κυριαρχία, πιστοί και στη συμπαράσταση του ενός προς τον άλλο. Υπήρξαν περιπτώσεις κ. υπουργέ, ίσως να το έχετε ξεχάσει, όπου, για να μην πέσει στα χέρια των κατακτητών κάποιος τραυματίας αντάρτης, σκοτώνονταν δύο - τρεις συναγωνιστές του. Εσείς, κ. Γιαννόπουλε, τον είχατε δώσει αυτό τον όρκο; Και πώς γίνεται να επικαλείστε την ιδιότητα αυτή, να τραγουδάτε «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα» και από την άλλη, από τα υψηλά αξιώματα που κατά καιρούς κατέχετε, να στέλνετε τα ΜΑΤ, να ξυλοφορτώνουν ακόμα και τους ανάπηρους αντιστασιακούς, τους «συναγωνιστές» σας, θα έλεγα κάποτε, επειδή βγαίνουν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, επειδή συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της Αντίστασης, υπερασπιζόμενοι την εκπλήρωση των ιδανικών της;

Πώς γίνεται, κ. υπουργέ, πρώην ΕΛΑΣίτης εσείς, να εκδηλώνετε τόση έχθρα και τόσο μίσος, να παραπέμπετε σε δίκη και να απαιτείτε χρηματικά ποσά αστρονομικά από μια εφημερίδα, το «Ριζοσπάστη», κεντρικό όργανο του ΚΚΕ, που και πολιτικοί του αντίπαλοι ακόμα τιμούν και σέβονται τους πατριωτικούς και κοινωνικούς του αγώνες; Δικαίωμα του καθενός να αναδιπλώνεται και να επιλέγει τη νέα πολιτική του θέση, τους παράγοντες που θέλει να υπηρετήσει. Με τι θα μπορούσε, όμως, να συμβιβαστεί αυτή η διπλοπροσωπία;

Και κάτι άλλο. Οπως θα γνωρίζετε κ. υπουργέ, η νεολαία αναζητά από την ιστορία, μέσα από τα βιβλία, αλλά και από την ίδια τη ζωή όπως κυλάει, να βρει τους τύπους, τα πρότυπα, τα ινδάλματά της για να διαμορφώσει και το δικό της χαρακτήρα, να γίνει κάτι, να τους μοιάσει. Αναρωτιέμαι, κ. υπουργέ, από το δικό σας πολύχρονο πολιτικό βίο τι θα μπορούσε να πάρει, σε τι να σας μοιάσει; Τους πολιτικούς σας αντιπάλους, ακόμα ορισμένους και του δικού σας χώρου, τους αντιμετωπίζετε με ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο. Είστε το πρόσωπο, που κατέχετε την πρώτη θέση στις εμφανίσεις από τα «παράθυρα» των καναλιών. Οι αρχαίοι Ελληνες μας δίδαξαν ότι η αλήθεια βγαίνει από τον ήρεμο διάλογο. Εσείς στις εμφανίσεις σας αυτές πάντα μονολογείτε και, μάλιστα, τόσο εκνευριστικά, που δεν επιτρέπετε στο συνομιλητή σας να ολοκληρώσει κάποια σκέψη του. Μπορεί να θεωρηθεί αυτό μαζί με την περιαυτολογία σας πράξη προς μίμηση;

Είναι μετά ο τρόπος της πολιτιστικής αγωγής. Η νεολαία έχει ανάγκη από ψυχαγωγία, από τα μέσα της χαράς, που την ανεβάζουν ψυχικά, την κάνουν πιο ικανή στην προσφορά της προς την πατρίδα και την κοινωνία. Ο τρόπος της προσωπικής σας διασκέδασης θα μπορούσε να θεωρηθεί διδακτικός και προς τη νεολαία μας;

Μια άλλη άποψη διατύπωσα για σας, κ. υπουργέ, και τίποτε άλλο. Δικαίωμά σας να μην την πάρετε στα σοβαρά.


Του
Δημήτρη ΚΗΠΟΥΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΣ
Κατατείνει να πνίξει την ελεύθερη φωνή του «Ρ»

«Αλήθεια είναι αυτό που πιστεύει, σκέφτεται και λέει ο περισσότερος κόσμος». Με αυτή την εγγλέζικη λαϊκή παροιμία αρχίζει την επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Δημήτρης Πάνος.

Συνεχίζοντας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Και έρχομαι στην αντιδικία με τον κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο με το "Ριζοσπάστη", που είναι μια πρωτοποριακή δημοκρατική εφημερίδα με τις πιο πλούσιες, πατριωτικές, αγωνιστικές και αντιστασιακές περγαμηνές. Που υποστηρίζει πάντα τα συμφέροντα του λαού μας και της πατρίδας μας. Που λέει τις περισσότερες αλήθειες από όλες τις εφημερίδες της χώρας μας».

«Συνεπώς - συνεχίζει - η αντιδικία αυτή βλάπτει και το λαό και τη πατρίδα, γιατί ο Ε. Γιαννόπουλος κατατείνει με όλες τις ενέργειές του να πνίξει την ελεύθερη φωνή του "Ρ' επιβάλλοντας με όλα τα μέσα τη δική του αντίληψη που έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη των περισσοτέρων Ελλήνων και τη δική μου γνώμη. Σε μια δημοσκόπηση είναι σίγουρο ότι ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης θα λάμβανε συντριπτικά ποσοστά αποδοκιμασίας από τους Ελληνες πολίτες γι' αυτή την αντιδικία του».

Αναφορικά με τη φίμωση του Τύπου σημειώνει: «Η φίμωση του Τύπου σε καθεστώς δημοκρατίας είναι μια καθαρά αντιδημοκρατική πράξη, που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, που είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, το οποίο είναι υποχρεωμένος να διασφαλίζει και ο κ. υπουργός και όχι να σηκώνει το ρόπαλο της τιμωρίας κατά του "Ρ" με το πρωτάκουστο εξοντωτικό πρόστιμο του μισού δισ. δραχμών, τη στιγμή μάλιστα, που δεν υπήρχε κανένας δόλος της εφημερίδας κατά της υπόληψης του υπουργού με τα δημοσιευθέντα ρεπορτάζ της δίκης».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Θα ήταν ευχής έργο, δεδομένου ότι δε στοιχειοθετείται αιτιολογημένο αδίκημα εναντίον του κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο υπουργός να αποσύρει την αγωγή του κατά του "Ριζοσπάστη"».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΜΑΓΕΙΡΩΝ
Χρέος όλων η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας

Συνέχεια των «παράνομων και καταχρηστικών απεργιών», των αγροτοδικείων και των μαθητοδικείων, του γενικότερου αυταρχισμού που διέπει την κυβερνητική λογική και πρακτική, «βλέπουν» τη δίωξη Γιαννόπουλου εναντίον του «Ρ» τα Σωματεία Μαγείρων και Σερβιτόρων. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως μετά την εκδήλωση όλων των παραπάνω αυταρχικών φαινομένων ήρθε η σειρά του Τύπου και ιδιαίτερα αυτού «που ακόμα αντιστέκεται».

Τα σωματεία καταγγέλλουν δριμύτατα την προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου και τονίζουν πως είναι χρέος όλων να υπερασπιστούν την ελευθεροτυπία και να καταδικάσουν τις πρακτικές μηνύσεων και αγωγών εναντίον όσων ΜΜΕ επιμένουν να παρουσιάζουν την αλήθεια.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επίθεση κατά πάντων η επίθεση στο «Ρ»

Τρανό δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να επιβάλει τη σιωπή σε όσους αντιδρούν και παλεύουν ενάντια στην πολιτική της αποτελεί η δίωξη Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη». Αυτό καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα παραρτήματα Πειραιά, Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος της ΠΕΑΕΑ.

«Η επίθεση των Σημίτη - Γιαννόπουλου, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι επίθεση εναντίον των εργαζομένων, της νεολαίας, εναντίον της Εθνικής Αντίστασης», ενώ υπενθυμίζεται πως ο «Ριζοσπάστης» πέρασε πολλές φορές από φωτιά και σίδερο αλλά ποτέ δεν τα «δίπλωσε».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τη δίωξη

Την αντίθεσή της με τις ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η δίωξη αποβλέπει σαφώς στη φίμωση της εφημερίδας και στη διακοπή της έκδοσής της με το εξοντωτικό χρηματικό ποσό των 500.000.000 δραχμών που απαιτεί ως αποζημίωση για δήθεν "ηθική βλάβη"».

Η Ενωση καταγγέλλει ακόμα ότι η δίωξη στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και ότι θυμίζει άλλες εποχές. Τέλος, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη δίωξη, αλλά και κάθε άλλη πολιτική δίωξη, γιατί τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται στα δικαστήρια».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Καταγγέλλουν τη δίωξη και την καπηλεία της Αντίστασης

«Καταγγέλλουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης, διότι με το φωτοστέφανο του αντιστασιακού καπηλεύεται τους αγώνες της Αντίστασης». Υπογράφουν την καταγγελία οι «ανάπηροι του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που αγωνιστήκαμε στη φασιστική επίθεση και κατοχή και ποτίσαμε με το αίμα μας το δέντρο της ελευθερίας για την ανεξαρτησία της χώρας, και εδώ και 55 χρόνια σέρνουμε το κουφάρι μας αγωνιζόμενοι ώστε να πραγματωθούν τα οράματα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ».

Ετσι ξεκινά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα, η οποία καταγγέλλει την προσπάθεια να φιμωθεί η αντικειμενική δημοσιογραφία του ελληνικού λαού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ολίσθημα σε βάρος της ελευθεροτυπίας

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου καταγγέλλουν στον περιστεριώτικο λαό την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, να μηνύσει την εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ από δίκη στην οποία αντίδικος ήταν ο υπουργός.

«Η συγκεκριμένη ενέργεια, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα εις βάρος της ελευθεροτυπίας, γιατί επιβάλλει μέσω δικαστικών αποφάσεων την απαγόρευση της ενημέρωσης και κριτικής, όταν αυτή δεν είναι αρεστή στους κυβερνώντες. Είναι χρέος όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εάν συμφωνούν ή όχι με την πολιτική άποψη του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", να καταδικάσουν την πρακτική των μηνύσεων και των αγωγών, ως ενέργειες που παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πληροφόρηση του λαού και την ελευθεροτυπία και δεν μπορούν να εκδηλώνονται σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό.

Παράλληλα θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Α. Μαγκάκη ότι η αντιδικία, που απετέλεσε την αφετηρία της μήνυσης, είναι μια οδυνηρή κατάσταση με κύριο και πρωταρχικό θύμα την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

Στη δικαιολογημένη γενική κατακραυγή προσθέτουμε και τη δική μας φωνή και απαιτούμε: "Κάτω τα χέρια από την ελευθερία του Τύπου. Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"».

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΕΗ ΒΟΛΟΥ
Εκφράζουμε την αγωνιστική μας συμπαράσταση

Η Ενωση Τεχνιτών ΔΕΗ Βόλου καταγγέλλει την πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» και θεωρεί πως αποτελεί ακόμη μία από τις πολλές πράξεις αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας, που εκδηλώνεται εδώ και πολλά χρόνια ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την πολιτική και την ψεύτικη εικόνα τους. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ το έχουν γευτεί οι ίδιοι στο «πετσί τους» σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση για τα δικαιώματά τους.

Η «Ενωση Τεχνιτών ΔΕΗ» εκφράζει την αγωνιστική της συμπαράσταση στο «Ριζοσπάστη», γιατί όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής του ήταν και παραμένει γνήσιος υπέρμαχος και υπερασπιστής των αγώνων για τα δίκαια της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, παρά τις πολύχρονες διώξεις, ποινικές και πολιτικές.

Η «Ενωση Τεχνιτών ΔΕΗ» επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας, όμως πως με τα δικαστήρια δεν κάμπτεται το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και, περισσότερο, δεν απονέμονται πιστοποιητικά δημοκρατικότητας και αντίστασης.

ΕΝΩΣΗ ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ευθεία βολή κατά της ελεύθερης σκέψης

Η Ενωση Προσωπικού ΟΤΑ Λάρισας καταδικάζει κατηγορηματικά τη δίωξη της εφημερίδας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μια από τις πολλές πράξεις αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας που εκδηλώνονται εδώ και καιρό ενάντια σε όλους όσοι αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική.

Στην ανακοίνωση της Ενωσης καταγγέλλεται πως η δίωξη του «Ρ» στρέφεται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης σκέψης, ενώ εκφράζεται συμπαράσταση στην εφημερίδα που «όλα τα χρόνια της ύπαρξής της ήταν και παραμένει γνήσιος υπέρμαχος των αγώνων και των δικαίων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Τέλος, η Ενωση επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στον πρωθυπουργό, προειδοποιώντας πως με τα δικαστήρια δεν κάμπτεται το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Η εργατική τάξη έχει ανάγκη τον «Ρ»

«Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"», αυτό απαιτεί και το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η δίωξη εναντίον της εφημερίδας στρέφεται και εναντίον των εργαζομένων και των αγώνων τους.

«Απαιτούμε την άρση της αγωγής, σαν πράξη στήριξης της ίδιας της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας και για την υλοποίηση αυτής μας της απαίτησης θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και συμπληρώνει: «Και θα το κάνουμε αυτό γιατί η εργατική τάξη έχει ανάγκη στη μακρόχρονη πάλη της από στηρίγματα σαν το "Ρ", γιατί η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει και ενάντια στον αυταρχισμό, την παραπληροφόρηση, τη συκοφάντηση και την τρομοκρατία, όροι απαραίτητοι για την προώθηση των ζωτικών της συμφερόντων».

Καταλήγοντας το Συνδικάτο, υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση έχει ολοκληρωματικά τις ευθύνες γι' αυτή τη δίωξη».

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ιδιότυπη φασιστική τακτική!

Την αντιδημοκρατική τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης καταδικάζει και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, καταγγέλλοντας πως «τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ιδιότυπης φασιστικής τακτικής της κυβέρνησης κατά πάντων, οι αγρότες που ζητάνε το δίκιο τους κατά χιλιάδες βρίσκονται στα δικαστήρια, όλες οι απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές, συνεπείς συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια, οι μαθητές αντιμετωπίζουν μέχρι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συλλαμβάνονται».

«Πρόκειται - σημειώνεται - για ένα ιδιότυπο φασιστικής εμπνεύσεως μπαράζ διώξεων από την κυβέρνηση, που στόχο έχει να καθυποτάξει, να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται στην πολιτική της».

Ομως, όπως προειδοποιεί η Ενωση, «το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να υποταχτεί σε τέτοιες αντιλήψεις που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω».

Επίθεση σε συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο «Ριζοσπάστη» εκφράζουν σε ψήφισμά τους 14 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηλιούπολης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη και απαράδεκτη τη μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης».

«Η παρουσίαση των γεγονότων - επισημαίνεται - και η κριτική για όλες τις πράξεις του δημοσίου βίου των πολιτικών αποτελεί καθήκον του Τύπου και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας, άρα και της δημοκρατίας».

Επιπλέον, σημειώνεται στο ψήφισμα, «ο τιμητικός τίτλος του αντιστασιακού επαληθεύεται με την καθημερινή πράξη και τη στάση ζωής και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με δικαστικές αποφάσεις».

Τέλος, το ψήφισμα κλείνει με την υπογράμμιση ότι «η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του "Ριζοσπάστη" είναι αντιδεοντολογική και αποτελεί ουσιαστικά πολιτική δίωξη και σκοπεύει στη φίμωση της εφημερίδας. Η δίωξη αυτή στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στην ελευθεροτυπία και το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».

Το ψήφισμα υπογράφεται από τους δημοτικούς συμβούλους: Παπανικολάου Νίκος, Μπότος Ιωάννης, Δελαπόρτας Κώστας, Αγαδάκος Γεώργιος, Χριστόπουλος Νίκος, Βασιλείου Ανδρέας, Γκανά - Παπαστεφάνου Μυρσίνη, Μυρισιώτη Αρετή, Λύτρας Κωνσταντίνος, Μηλούλης Θωμάς, Τσατσούλη Αναστασία, Κανελλόπουλος Κυριάκος, Κιάμος Ευθύμιος και Φύτρος Γιώργος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ