ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2000
Σελ. /32
«Φουντώνει» η λαϊκή αγανάκτηση

Η προκλητικά αυταρχική συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου πυροδοτεί όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις, παρά την προσπάθειά του να «συνετίσει» όσους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον «Ρ» και καταδίκασαν την πρακτική του. Ολο και περισσότεροι μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και παράγοντες της δημόσιας ζωής καταγγέλλουν τον - χωρίς πάτο απ' ό,τι φαίνεται - αυταρχικό κατήφορο τόσο του υπουργού, αλλά πρωτίστως της κυβέρνησης, που όπως αποδείχτηκε «κινεί τα νήματα» της ιστορίας.

Η επίθεση, που έχει εξαπολύσει ο - υποτίθεται - θεματοφύλακας της Δικαιοσύνης και των θεσμών της εναντίον κάθε φωνής που ασκεί πολιτική κριτική, εναντίον της ελευθεροτυπίας και τελικά εναντίον στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα, «φουντώνει» τη λαϊκή αγανάκτηση και όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι φωνές που ζητάνε να πάψει επιτέλους ο υπουργός να μοιράζει αφειδώς μηνύσεις σε όποιον έχει διαφορετική άποψη και να βρει το θάρρος να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του ο «Ρ», παρά τη δεύτερη κατά σειρά μήνυση που δέχτηκε από τον δικομανή υπουργό Δικαιοσύνης, επιμένει και θα επιμένει να λειτουργεί όπως στα 80 χρόνια ζωής του και να κάνει αυτό που ενοχλεί τον Ε. Γιαννόπουλο, να κρίνει, να αποκαλύπτει, να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα, να ξεσκεπάζει στον ελληνικό λαό το ύφος και το ήθος του κ. Γιαννόπουλου και των ομοίων του, όσες μηνύσεις κι αν κοστίζει αυτό.

Κυβερνητικές προφάσεις «εν αμαρτίαις» Γιαννόπουλου...

Στο ...δικαίωμα του πολίτη καταφεύγει ο Δ. Ρέππας για να καλύψει τη νέα  δίωξη κατά της εφημερίδας μας

Με το ...δικαίωμα του πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, όταν θεωρεί ότι θίγεται, προσπάθησε, και χτες, να δικαιολογήσει τη νέα δικαστική δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» που υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης (και Διώξεων) Ε. Γιαννόπουλος, επιβεβαιώνοντας, ξανά, ότι η επίθεση κατά της εφημερίδας μας αποτελεί κατευθυνόμενη από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κυβερνητική επιλογή.

«Ουδέν σχόλιον» απάντησε, χαρακτηριστικά, χτες στην αίθουσα Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφο για τη νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά της εφημερίδας μας, για να προσθέσει: «Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη που θεωρεί ότι θίγεται να προσφεύγει στα δικαστήρια». Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποβιβάζοντας τον υπουργό στο επίπεδο του απλού πολίτη, προσπαθεί να μετριάσει την αλγεινή εντύπωση, που προκαλεί η πρακτική των διώξεων του Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος, ως υπουργός Δικαιοσύνης προϊστάμενος των δικαστικών Αρχών, καταθέτει μηνύσεις σωρηδόν και, στη συνέχεια, παρίσταται ως διάδικος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, γεγονός που, εξ αντικειμένου, επηρεάζει το δικαστήριο.

Οπως είναι γνωστό, ο Ε. Γιαννόπουλος, συνεχίζοντας τη «βιομηχανία μηνύσεων» - και παρά την κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην κατευθυνόμενη αυτή κυβερνητική πρακτική η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, καθοδηγείται προσωπικά από τον Κ. Σημίτη - υπέβαλε και δεύτερη μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη» για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου». Προφανώς - γιατί ακόμα δε γνωρίζουμε το περιεχόμενο της νέας μήνυσής του - ο υπουργός του Κ. Σημίτη ενοχλήθηκε από τα δημοσιεύματα για τη «μανία διώξεων» κατά της εφημερίδας μας και γενικότερα κατά των πολιτικών του αντιπάλων και των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων. Ετσι, μεθαύριο, τη Δευτέρα 31.1.2000, ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Κουτσούμπας και ο εκδότης της εφημερίδας Στ. Λουκάς, με «εξαιρετικώς επείγον Σήμα», καλούνται να απολογηθούν για τη νέα δίωξη μετά τη νέα μήνυση Γιαννόπουλου, στην 15η πταισματοδίκη Αθηνών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η δέουσα απάντηση στο νέο του «άθλο»

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστών του Πειραιά στη νέα δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη». Τον καινούριο εκσυγχρονιστικό «άθλο» του υπουργού διώξεων και «Δικαιοσύνης» Ευάγγελου Γιαννόπουλου και της κατ' όνομα σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη πληροφορήθηκε το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ αργά προχτές το βράδυ. Ενεργώντας με σωστή κομμουνιστική ετοιμότητα, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί εξόρμηση έξω από το σταθμό του ηλεκτρικού.

Η απόφαση του Γραφείου της ΚΟΠ υλοποιήθηκε χτες το πρωί. Στην εξόρμηση πήραν μέρος οικοδόμοι, ναυτεργάτες, νεολαίοι, αλλά και συνταξιούχοι. Μοίρασαν στον κόσμο φωτοτυπία του δημοσιεύματος του «Ρ», διακίνησαν φύλλα της εφημερίδας του ΚΚΕ και με ντουντούκα πληροφορούσαν τους διερχόμενους για τη δίωξη που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος των κομμουνιστών.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική. Οι περισσότεροι εκφράστηκαν με διόλου κολακευτικά λόγια για τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ τα φύλλα του «Ρ» έγιναν ανάρπαστα. Οι εργαζόμενοι, έστω και με το ένστικτο, αντιλαμβάνονται ότι όταν αρχίζουν να διώκονται οι κομμουνιστές, τότε πλησιάζουν δύσκολες μέρες για όλους. Καταλαβαίνουν ότι η κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ είναι η αρχή για λήψη μέτρων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ενημέρωση των Πειραιωτών από την ΚΟΠ για τη νέα δίωξη κατά του «Ρ» συνεχίστηκε από τα μεγάφωνα των Γραφείων της Οργάνωσης στην πλατεία Κοραή.

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Θα προστατέψουμε την εφημερίδα μας με νύχια και με δόντια

Την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου σε βάρος του «Ριζοσπάστη», καταγγέλλουν οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. «Απορούμε πώς του επέτρεψε η αντιστασιακή του δράση να τα βάλει με την εφημερίδα της αντίστασης. Την εφημερίδα που την έγραψαν με το αίμα τους οι πατριώτες έντιμοι δημοσιογράφοι και που πολλοί έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για να την κρατήσουν ψηλά. Ποιος μπορεί να αγνοήσει τη θυσία του Κώστα Βιδάλη; Να μη στέκεται με δέος μπροστά στη μνήμη και τη θυσία όλων των δημοσιογράφων που υπηρέτησαν το "Ριζοσπάστη" στις δύσκολες για το έθνος εποχές; Αυτοί όλοι έβαζαν πάνω από όλα το γενικό συμφέρον και όχι την ατομική τους αυτοπροβολή. Αντίθετα ο κ. Γιαννόπουλος προσπαθεί με το στανιό να μας αποδείξει ότι ήταν μέγας και τρανός στην Εθνική Αντίσταση. Μα τα λόγια δεν πείθουν. Οι πράξεις κρίνουν τι ήταν και τι είναι ο καθένας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ Σταυρούπολης. Και οι αντιστασιακοί επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες της Σταυρούπολης, απευθυνόμενοι σε πρώτο πρόσωπο, ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Σκέφτηκες, κ. Υπουργέ, ότι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι του "Ριζοσπάστη" βοηθάνε από το υστέρημά τους για να υπάρξει; Με τα δικά μας τα λεφτά θα στήσετε αυτά που λέτε. Εάν θέλετε να στήσετε ανδριάντες, μπορείτε να το κάνετε με τα λεφτά που παίρνετε σαν ανάπηρος πολέμου. Ευκαιρία είναι να ξαλαφρώσετε και τη συνείδησή σας.

Συμπαραστεκόμαστε στο "Ριζοσπάστη" και αν χρειαστεί, με νύχια και με δόντια, θα τον προστατέψουμε. Κανένας μέχρι τώρα δεν κατάφερε να κλείσει το στόμα στη φωνή της αλήθειας, το "Ριζοσπάστη". Ούτε και τώρα θα το καταφέρετε με την τρομοκρατία. Γι' αυτό καλύτερα μην αμαυρώνεται το όνομά σας και μην επιτρέψετε να καταγραφεί ως τέτοιο στην ιστορία. Στο χέρι σας είναι. Δεν είναι πολύ αργά».

Ο «Ριζοσπάστης» είναι ιδέα

Ο ποιητής και μόνιμος χρονογράφος της εφημερίδας «Νέο Εμπρός» της Μυτιλήνης, Γιάννης Σκαλόπουλος, έστειλε στον «Ρ» την παρακάτω επιστολή:

«Καμιάν έκπληξη δε με προκαλεί το... εκπληκτικό φαινόμενο "Γιαννόπουλος"!

- Τη στιγμή που η πολύχρονη παραπλάνηση της πλειοψηφίας του Λαού σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς του από τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ αλλοτρίωσε, εν πολλοίς, την ατομική συνείδηση.

- Τη στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, εξαιτίας της ολιχαρχικής πολιτικής των ψευτοσοσιαλιστών.

- Τη στιγμή που δύο εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα τρία εκατομμύρια Ελληνες αγωνίζονται για να επιβιώνουν, απλά οι Ταρτούφοι μας υπενθυμίζουν με τις φολκλόρ φωτοχυσίες, βεγγαλικομαχίες, μιλένιουμ κλπ., την παρακμασμένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της, προκαλούντες το δημόσιο αίσθημα.

- Τη στιγμή που η ΑΝΕΡΓΙΑ "μονομαχεί" με τη μάστιγα των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ για την πρωτοκαθεδρία, οδηγώντας (η ανεργία) σε αυτοκτονίες νέων ανθρώπων και τη στιγμή, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με την κατηγορία του ΗΘΙΚΟΥ συναυτουργούς, μαζί με τους αυτουργούς ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ της Αμερικής και του ΝΑΤΟ στη δολοφονία χιλιάδων αμάχων στη φίλη και υπερήφανη Γιουγκοσλαβία, με όλα αυτά και χιλιάδες άλλα, τι να πει και να γράψει κανείς γι' αυτή την ΑΚΡΙΔΑ των Φαραώ που κατατρώγει τις σάρκες της πατρίδας μας επί 20 συναπτά έτη;

Μονάχα τούτο: Ποιος είναι ο κ. Γιαννόπουλος και ποιο το "μπόι" του για να τα "βάλει" με τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" και το ΚΚΕ; Την εφημερίδα και το κόμμα που ανόρθωσαν την καθημαγμένη υπερηφάνεια του καταφρονεμένου Λαού, που στέριωσαν τον γνήσιο πατριωτισμό, μη επείκοντες στο ραγιαδισμό και τη δουλοφροσύνη, που μέσα από αμέτρητους "καθημερινούς θανάτους" κατευθύνουν και διαπαιδαγωγούν τους αδικούμενους από τη βαρβαρότητα της ολιγαρχίας στις υψηλές ενοράσεις.

Ας ξεκαθαρίσει ο δικομανής κ. Γιαννόπουλος ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι ιδέα και οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά: Οσο πιο πολύ τα χτυπάς τόσο πιο περισσότερο μπήγονται στον τοίχο, στο κρανίο.

Το ΚΚΕ και ο "Ρ" δεν ενδίδουν στην καταφρόνεση και τον εκπεσμό! Και πάλι θα νικήσουν!».


Του Γιάννη ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΑΤΑΘ 1944 -1967
Αποκάλυψε τον μύχιο αντικομμουνισμό του

Για προμελετημένη αγωγή εναντίον του «Ρ» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων 1944-1967, σημειώνοντας πως ο υπουργός «αποκάλυψε τον μύχιο αντικομμουνισμό του».

«Ο πραγματικός στόχος του υπουργού - καταγγέλλεται - και της κυβέρνησης που τον στηρίζει, είναι η φίμωση κάθε φωνής που κάνει αντικειμενική κριτική στην πολιτική της, η φίμωση της φωνής της αλήθειας, με την οποία επί 80 και πλέον χρόνια ο "Ρ" ενημερώνει τους Ελληνες για την αληθινή κατάσταση των πραγμάτων στη χώρα μας».

Καταλήγοντας, η Ενωση υπογραμμίζει πως «οι αγωνιστές της ΠΕΑΤΑΘ και του ΔΣΕ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολύ επικίνδυνη αυτή τακτική της κυβέρνησης, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την ελεύθερη έκφραση, την ελευθεροτυπία, αλλά τα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στο φως δε βάζουν φωτια!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων, Θανάσης Τσαλόπουλος, μας δήλωσε:

«Στο φως δε βάζουν φωτιά. Ο,τι και να κάνουν, ο λαός θα στηρίξει την Αλήθεια και με την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές. Ας σταματήσουν την τρομοκρατία κι ας φερθούν δημοκρατικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ