ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερό» προσχέδιο νόμου

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας και προβλέπει την κατάργηση της υπάρχουσας λίστας, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία της νέας λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, που θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι

Χρειάζεται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου, σύμφωνα με ιατρικά παραπεμπτικά, χωρίς λίστα της μιας ή της άλλης μορφής
Χρειάζεται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου, σύμφωνα με ιατρικά παραπεμπτικά, χωρίς λίστα της μιας ή της άλλης μορφής
«Φαρμακερές» διατάξεις για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους περιέχει το προσχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και φέρει τον τίτλο «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης». Στο προσχέδιο νόμου κωδικοποιούνται σε δέκα άρθρα οι εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση πριν ένα περίπου χρόνο (22/11/2004).

Το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως «επένδυση για την υγεία και την ευημερία των πολιτών» που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και ιδιαίτερα των πολυεθνικών. Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου συνοδεύτηκε με φιλολαϊκές κορόνες για την απαλλαγή των δικαιούχων από τους περιορισμούς της λίστας και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο καθιερώνεται και μια άλλη λίστα, εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που δε θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Επιπλέον μελλοντικά η κυβέρνηση δεν αποκλείει - εκτός από τα ΜΗΣΥΦΑ - να πληρώνουν στο ακέραιο τις τιμές των φαρμάκων ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που θα ξεπερνούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Να καταβάλουν δηλαδή και το 75% - εκτός από το 25% που καταβάλουν κατά βάση σήμερα ως συμμετοχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε τέτοια πρόταση, ενώ ειδικός που συμμετείχε στη σύνταξη του νομοσχεδίου όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» αν μελλοντικά θα πληρώνουν 100% τα φάρμακα ορισμένες κατηγορίες που έχουν «ψηλά εισοδήματα» είπε: «Δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Με αυτές τις αναδιανομές η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητη απέναντι σε περιθωριοποιημένες από την πολιτική της κοινωνικές ομάδες, ενώ υπόσχεται και επιστροφές χρημάτων ανά ιδιοσκεύασμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Η επιστροφή υπολογίζεται μέσω κάποιων μαθηματικών εξισώσεων με ορισμούς διαφόρων τιμών, που έχουν ως στόχο τη ρύθμιση της αγοράς ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται στο λεγόμενο κύκλωμα του φαρμάκου. Πάντως μέχρι τώρα αυτοί οι μαθηματικοί τύποι είναι διαφορετικοί απ' αυτούς που έδωσαν πριν ένα χρόνο, γεγονός που δείχνει πόσο επισφαλείς είναι οι υποσχόμενες επιστροφές.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται άρθρο για την κατάργηση της θεώρησης συνταγών, που όμως για να εφαρμοστεί προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μηχανοργάνωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον, οπότε και αυτή η εξαγγελία δείχνει να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Επίσης προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους, που μέχρι σήμερα χορηγούνται από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων σε εξωτερικούς ασθενείς, θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών, η επιλογή αυτή θα αυξήσει το κόστος αυτών των φαρμάκων κατά 30-35%.

Ακόμα το σχέδιο νόμου προβλέπει τη χορήγηση συνταγών που θα καλύπτουν 30 ημέρες θεραπείας - αντί μέχρι ενός συγκεκριμένου αριθμού εμβαλαγίων (κουτιών) - ενώ στα χρόνια νοσήματα επεκτείνεται η χρήση επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Εναν από τους μοχλούς για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων αποτελεί ο «Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας» που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και - μεταξύ των άλλων - θα συντάσσει οδηγίες «για τη χρήση νέων και υπαρχόντων θεραπευτικών παρεμβάσεων», που «θα βασίζονται στην τεκμηριωμένη ιατρική και θα περιλαμβάνουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Δραματικές ελλείψεις προσωπικού

Μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό θανάτου στρατιώτη στο Νοσοκομείο Πύργου λόγω έλλειψης των στοιχειωδών νευροχειρουργικών εργαλείων, αναδεικνύονται πλέον οι ελλείψεις και η αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες και να λειτουργήσει με επάρκεια ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο, για την ανέγερση του οποίου δαπανήθηκαν 38 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου, το Νοσοκομείο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, πράγμα που αποδεικνύει κραυγαλέα το παραπάνω περιστατικό. Το προσωπικό που λειτουργούσε τα 90 κρεβάτια στο παλιό Νοσοκομείο και έχει μειωθεί κατά 30 άτομα λόγω λήξης του προγράμματος STAGE, τώρα καλείται να λειτουργήσει 138 κρεβάτια στο νέο Νοσοκομείο. Δε λειτουργούν η ΜΕΘ δυναμικότητας πέντε κρεβατιών, η Παιδιατρική Κλινική και η Νευροχειρουργική Κλινική, λόγω έλλειψης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Λόγω μειωμένων πιστώσεων για τις εφημερίες, της τάξεως των 150.000 ευρώ και ενώ το Νοσοκομείο βρίσκεται καθημερινά σε γενική εφημερία, η διοίκηση του Νοσοκομείου τροποποίησε τα προγράμματα εφημεριών και συμβαίνει το ιατρικώς απαράδεκτο να εφημερεύουν μετά τις 10 μ.μ. από το σπίτι οι εξής καίριες ειδικότητες:

  • Χειρουργοί: 25 μέρες το μήνα
  • Μαιευτήρες: 16 μέρες το μήνα
  • Παιδίατροι: 12 μέρες το μήνα
  • Αναισθησιολόγοι: 2 μέρες το μήνα
  • Παθολόγοι: 2 μέρες το μήνα

Την όλη κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι επί 25 μήνες δεν έχουν γίνει κρίσεις 12 γιατρών και για 19 μήνες δεν έχουν κριθεί από το ΑΣΕΠ 50 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.

Απολύθηκε γιατρός από το ΑΧΕΠΑ

Την απόλυση γιατρού που επιβλήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Γιατρών ΕΣΥ, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ο γιατρός του νοσοκομείου που δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση, συμμετείχε στην υπόθεση του σκανδάλου των αντιρρετροϊκών φαρμάκων που αφορούσαν ασθενείς με AIDS.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου τονίζει ότι τόσο αυτή όσο «και η συντριπτική πλειοψηφία των εντίμων ιατρών, δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν μία ελάχιστη μειοψηφία επίορκων να σπιλώνουν το κύρος της Ιατρικής Κοινότητας και του Νοσοκομείου».

Στάσεις εργασίας στο «Αιγινήτειο»

Καθημερινές επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 9 π.μ έως τη 1 το μεσημέρι πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε άρθρο του σχεδίου Νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων ανώτατης πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος ύψους 195 ευρώ στο προσωπικό του «Αιγινήτειου» που εργάζεται αποκλειστικά στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στη Μονάδα Ψυχιατρικής Αποκατάστασης. Δηλαδή, σε περίπου 40 απ' τους 320 εργαζόμενους του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει η παράταξη «Αγωνιστικός Ενωτικός Συνδυασμός» καλώντας τους εργαζόμενους του «Αιγινήτειου» να διευρύνουν τα αιτήματά τους έτσι ώστε να απαντούν στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στο εναπομείναντα δημόσιο σύστημα υγείας και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ετσι, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για δωρεάν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας για όλο το λαό, για βασικό μισθό 1.300 ευρώ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και τα 55 για τους άντρες, για να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι εργασίας κ.ά.

ΚΡΗΤΗ
Απεργία εργαζομένων στα Περιφερειακά Προγράμματα

Σε 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Σεπτέμβρη 2005 προχωρούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δομών κοινωνικής φροντίδας στην Κρήτη. Στις 9 Σεπτέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, ώρα 10 πμ και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Τις παραπάνω αποφάσεις πήραν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τα πέντε σωματεία εργαζομένων που υπάρχουν στο νησί. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των προγραμμάτων μετά και τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), αφού οι δήμοι αδυνατούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Μάλιστα όπως σημείωσαν και στη Γενική τους Συνέλευση, εάν μέχρι την επόμενη βδομάδα δε δοθούν κάποιες λύσεις, θα προχωρήσουν σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διαρκείας.

Στις 8 και 9 Σεπτέμβρη θα παραμείνουν κλειστοί και οι 26 δήμοι του Νομού Ηρακλείου. Διαμαρτύρονται προς την κυβέρνηση για τη μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και τα πενιχρά οικονομικά για τις αρμοδιότητες που τους εκχωρεί το κράτος χωρίς πόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ