ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων

Από τη χτεσινή περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Δήμου Θέρμης
Από τη χτεσινή περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Δήμου Θέρμης
Στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης συγκλίνουν σήμερα όλοι οι δρόμοι για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς εμπόρους και τη νεολαία, από κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης. Εκεί όπου στις 6.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει το μεγάλο συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ.

Με τα πανό και τις σημαίες του ανυπότακτου ταξικού αγώνα θα διαδηλώσουν ενάντια στο αρραγές μέτωπο του ΣΕΒ και των κομμάτων του κεφαλαίου, που με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ετοιμάζονται να τους περάσουν νέους αντεργατικούς χαλκάδες.

Οι ταξικές δυνάμεις σχεδιάζουν την οργανωμένη κάθοδό τους στο σημερινό συλλαλητήριο. Οι οικοδόμοι θα συγκεντρωθούν στις 5.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζεται και η προσυγκέντρωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην πλατεία Δημαρχείου.

Κορυφώνεται το πλατύ άνοιγμα

Μέχρι και την τελευταία ώρα συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, στα χωριά και τις πόλεις, σε όλους τους χώρους όπου οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, οι απόμαχοι της δουλιάς παλεύουν καθημερινά να σταθούν όρθιοι.

Σε μια τέτοια περιοδεία, χτες το πρωί, στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Δήμου Θέρμης μίλησε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επικεφαλής συνδικαλιστικού κλιμακίου που περιόδευσε στο χώρο.

«Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στους εργοδότες, παντού, σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν είμαστε κορόιδα και δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Οσο περισσότεροι εργάτες πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε», σημείωσε ο ομιλητής.

Και κατέληξε τονίζοντας ότι με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, ο εργαζόμενος λαός υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα πραγματικά του συμφέροντα. «Ετσι υπηρετούμε τα συμφέροντα των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ενισχύοντας τον αγώνα για ένα μέλλον όπου η εργατική νεολαία θα μπορεί να μορφώνεται και με βάση τη μόρφωσή της να εργάζεται, με βάση τη δουλιά της να αμείβεται καλά, να μπορεί να ζει. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και αυτό μπορεί να γίνει όταν οι εργάτες πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οταν σταματήσουν να μας κυβερνούν οι εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών, που εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη και πίνουν το αίμα μας».

Οι Λογιστές

Παρών στο σημερινό μαχητικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, δηλώνουν οι λογιστές και οι λογίστριες της Βόρειας Ελλάδας, με επικεφαλής την Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών υπογραμμίζει ότι «οι λογιστές και οι λογίστριες καταδικάζουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στην παραπέρα συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος, στην αύξηση της ανεργίας, στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο». Η ΠΟΛ δηλώνει ότι στηρίζει, προβάλλει και διεκδικεί το πλαίσιο των εργατικών αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αναγκαιότητα η συνεργασία ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων

Συνάντηση εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων από Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα χτες στη Θεσσαλονίκη

Η αναγκαιότητα συνεργασίας και συντονισμού του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλες τις βαλκανικές χώρες, αλλά και η ανάγκη να εκφραστεί άμεσα με πρακτικές μορφές, σε όλα τα επίπεδα, αναδείχτηκε μέσα από τη συνάντηση των εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν προηγηθεί με ταξικά συνδικάτα από τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση στη Μυτιλήνη με εκπροσώπους ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και από την Τουρκία. Οι εκδηλώσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν προπαρασκευαστικές εργασίες για τη μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τη συμμετοχή όλων των ταξικών συνδικάτων των βαλκανικών χωρών, μέσα από την οποία θα γίνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση συντονισμένης αντιμετώπισης της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του σε βάρος της εργατικής τάξης της περιοχής.

Σ' αυτή την προσπάθεια, που εξελίσσεται μήνες τώρα, αναφέρθηκε ο Πολύβιος Τσίρκας, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κάλεσε τους εκπροσώπους των Βαλκανικών Συνδικάτων να αναλάβουν ενεργό ρόλο ακόμη και με τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία είτε ως μόνιμα μέλη είτε ως παρατηρητές. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ ο Σπύρος Ράλλης, ΓΓ της ΠΟΕΕΠ και ο Γ. Ποντικός, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Μέσα από τις εισηγήσεις τους, η Μισέλα Ντερβίσι, συνδικαλίστρια από την Αλβανία, ο Ερμακ Ντίμοφ και ο Πιρίν Νεστόροφ από το συνδικάτο OCCOB της Βουλγαρίας, αλλά και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ που μίλησαν - Θ. Κυριακίδης από τις Χημικές Βιομηχανίες, Β. Ρέβας από τους οικοδόμους, Β. Αρτεμίου από τα εμφιαλωμένα ποτά και Γιώτα Σιδηροπούλου από τους καπνεργάτες - αποκάλυψαν τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι χτυπιούνται από την ανεργία, τους εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς που απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες τους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Η αιτία, όπως είπαν, δεν είναι άλλη από την κυρίαρχη πολιτική, που βάζει μπροστά σαν κινητήρια δύναμη της κοινωνίας το κέρδος. Και απέναντι στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, την ΕΕ πρέπει και θα απαντήσουν συντονισμένα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με κάθε μέσο στο συλλαλητήριο

Με λεωφορεία και κάθε άλλο μέσο ο εργαζόμενος λαός της Μακεδονίας και της Θρακής παίρνει σήμερα το δρόμο για το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων της ΔΕΘ. Τα λεωφορεία ξεκινούν από:

  • Κοζάνη στις 4 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Πτολεμαΐδα στις 3.30 μ.μ. από τη λαϊκή αγορά.
  • Γρεβενά στις 3 μ.μ. από την πλατεία Λαχαναγοράς (Ωρολόι).
  • Καστοριά στις 3 μ.μ. από τα ΚΤΕΛ.
  • Φλώρινα στις 3 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Σέρρες στις 4.30 μ.μ. από τη Νομαρχία.
  • Κιλκίς στις 5 μ.μ. από το Δημοτικό Κήπο.
  • Κατερίνη στις 5 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Νάουσα στις 5 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.
  • Βέροια στις 4.30 μ.μ. από Πλατεία Ωρολογίου.
  • Εδεσσα στις 4 μ.μ. από πλατεία.
  • Σκύδρα στις 4.15 μ.μ. από πλατεία ΤΑΧΙ.
  • Γιαννιτσά στις 4.45 μ.μ. από Εγνατία (Δωδώνη).
  • Καβάλα στις 3 μ.μ. από το Δημοτικό Κήπο.
  • Δράμα στις 3 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Ξάνθη στις 2.30 μ.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.
  • Κομοτηνή στις 2 μ.μ. από το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο».
  • Αλεξανδρούπολη στη 1 μ.μ. από το Δημαρχείο.
  • Ορεστιάδα στις 11.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
«Μας ξεχάσατε, το θυμόμαστε»

Να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους επικίνδυνο και ανθυγιεινό και να παύσει ο εμπαιγμός σε βάρος τους, ζήτησαν χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί που συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας μια ιδιαίτερα μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οπως κατήγγειλαν, στη συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει πριν δύο χρόνια στον ίδιο χώρο στη Θεσσαλονίκη, οι βουλευτές της ΝΔ ήταν παρόντες ενώ σήμερα είναι απόντες, όπως απόντες ήταν τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Μας ξεχάσατε. Το θυμόμαστε», «ΟΧΙ στη συρρίκνωση των κεκτημένων. ΟΧΙ στον εμπαιγμό», έγραφαν κάποια από τα συνθήματα στα πανό.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών, των συλλόγων των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων κλπ. Στο χαιρετισμό του ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας να συνδέσουν τον αγώνα τους με τους αγώνες των υπόλοιπων εργαζομένων που δέχονται το μπαράζ της αντιλαϊκής επίθεσης. Αναφέρθηκε επίσης στον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας από το δικομματισμό.

Ακολούθησε πορεία η οποία μέσω των οδών Παύλου Μελά και Αγγελάκη κατέληξε στη ΔΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ