ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 26 Σεπτέμβρη

Στο δρόμο για το παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη και το Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία της πανναυτεργατικής συγκέντρωσης που θα γίνει στον Πειραιά στις 26 Σεπτέμβρη, διοργανώνεται σήμερα Πέμπτη, στις 10.30π.μ. στην ΠΕΜΕΝ.

Στη σύσκεψη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η ΠΕΣ-ΝΑΤ, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων, το σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το σωματείο Ηλεκτρολόγων πλοίων και η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας.

Με ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να δώσουν βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας, τονίζοντας πως «ο δρόμος των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό και κοινή δράση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι ο μόνος δρόμος για την αναχαίτιση της επίθεσης που δεχόμαστε και την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων μας».

Παράλληλα, κλιμακώνουν τη δράση τους, συμμετέχοντας στο Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη στον Πειραιά και στις 12 Νοέμβρη στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, προβάλλοντας το αγωνιστικό τους πλαίσιο και την ανάγκη ανάπτυξης πολύμορφων αγώνων.


ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Βάφτισε «έσοδα» τα χρέη της προς το ΝΑΤ!

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, δρομολογεί τα πλοία της ενώ χρωστάει 16.000.000 ευρώ στο δημόσιο

Η ανοιχτή υπονόμευση του ΝΑΤ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από τη σκανδαλώδη εύνοια προς τον μεγαλοεφοπλιστή Βεντούρη και την εταιρία του
Η ανοιχτή υπονόμευση του ΝΑΤ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από τη σκανδαλώδη εύνοια προς τον μεγαλοεφοπλιστή Βεντούρη και την εταιρία του
Η πλήρης κάλυψη που παρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας επάξια το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις χοντρές παρανομίες των εφοπλιστών σε βάρος του ήδη «πατωμένου» από τα ελλείμματα ΝΑΤ και συνολικά του δημοσίου, δεν έχει όριο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου (ΝΕΛ), η οποία πλέον έχει περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη. Η ΝΕΛ, η οποία είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οφείλει βεβαιωμένα προς το δημόσιο χρέη 16.000.000 ευρώ (ακριβώς 5.452.000.000 δραχμές)! Κι όμως, το χέρι του νόμου δεν έχει αγγίξει ούτε τρίχα των υπευθύνων, δηλαδή των εφοπλιστών!

Το τεράστιο αυτό ποσό εντοπίστηκε μετά από έλεγχο που διενήργησαν στην εταιρία ορκωτοί λογιστές. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως με δελτίο Τύπου η ΠΕΜΕΝ, ο έλεγχος αυτός απέδειξε ότι τα 16 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που θα έπρεπε η ΝΕΛ να καταβάλει στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) του ΝΑΤ, όμως αντί αυτού τα παρακράτησε και τα εμφάνισε ως ...έσοδά της!

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά έχουν εισπραχθεί από την εταιρία από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα που «έκοψε» για τα πλοία της. Επιπλέον, με έγγραφο που απέστειλε η ΔΟΥ Μυτιλήνης προς τις υπηρεσίες του ΝΑΤ βεβαιώνει: «Η επιχείρηση έχει ελεγχθεί μέχρι και τη χρήση του 1998 και τα επόμενα έτη είναι ανέλεγκτα. Οι καταστάσεις απόδοσης ασφαλίστρου υπέρ ΚΑΕΟ δεν έχουν καταβληθεί στην υπηρεσία μας»! Κοινώς, πλήρης ασυδοσία!

Επιπλέον, η ΝΕΛ, με περισσό θράσος που αντλεί από τη ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα έρχεται να υποβάλει και αίτημα προς το ΝΑΤ για διακανονισμό της καταβολής αυτών των χρημάτων που έχουν εισπραχθεί και παρακρατηθεί! Η σχετική συζήτηση στη διοίκηση του ΝΑΤ για το ...αίτημα Βεντούρη έγινε στην προχτεσινή συνεδρίασή της, με την παρουσία του εφοπλιστή. Η διοίκηση αποφάσισε μέχρι το τέλος του μήνα ή να έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει την καταβολή των οφειλών το πολύ σε τρεις δόσεις ή να απαγορευτεί η ελευθεροπλοΐα των πλοίων της ΝΕΛ.

Επιβεβαιώνεται η φιλοεφοπλιστική πολιτική

Στο δελτίο Τύπου η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι είναι «γνωστή η μέθοδος απαλλαγής των εφοπλιστών από ασφαλιστικές και οικονομικές υποχρεώσεις προς το δημόσιο με την τακτική της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις ναυτιλιακές εταιρίες», φορτώνοντας τελικά οικονομικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Τονίζει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, των ίδιων των διοικήσεων του ΝΑΤ και των αρμόδιων υπηρεσιών, «που με τη στάση τους λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία για να υπηρετούν την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου υπονομεύοντας την οικονομική βάση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των ασφαλισμένων». Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί να «αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε αυτούς που τους ανήκουν» και καλεί τους ναυτεργάτες να συντονίσουν τη δράση τους σε κοινό μέτωπο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να αποκρουστεί και να αποτραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.


ΙΚΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αναστάτωση για τις μεταθέσεις υπαλλήλων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Μαγνησίας μετά τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που αναφέρονται σε μεταθέσεις σημαντικών στελεχών του υποκαταστήματος ΙΚΑ Βόλου, σε περιφερειακά παραρτήματα του ΙΚΑ Μαγνησίας. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, πρόκειται για μεταθέσεις με σοβαρότατες επιπτώσεις στα οικογενειακά, κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, ακόμη και υγείας, στους υπό μετάθεση υπαλλήλους, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων ασφαλισμένων με το Ιδρυμα.

Το ζήτημα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Νικήτα Κακλαμάνη και Πάνο Παναγιωτόπουλο.

«Συγκεκριμένα στις κρίσεις προϊσταμένων του παραρτήματος ΙΚΑ Βόλου, υπάλληλοι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου για πέντε, δέκα και είκοσι χρόνια, μετατίθενται σε παραρτήματα του ΙΚΑ στην επαρχία της Μαγνησίας, Αγριάς, Νέας Αγχιάλου, Σκιάθου και Σκοπέλου, χωρίς καμία άξια λόγου υπηρεσιακή αιτιολόγηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει παράδειγμα άλλης υπαλλήλου γενικής ευθύνης, που εξαιρέθηκε από τις κρίσεις», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, ώστε να ανακληθούν οι μεταθέσεις, που έχουν πολλαπλές συνέπειες στην προσωπική ζωή των υπαλλήλων, αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία του ΙΚΑ Βόλου και εμποδίζουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Καταγγέλλουν τους αποκλεισμούς

Υπό αμφισβήτηση τίθεται ουσιαστικά το δικαίωμά τους να είναι μέλη της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) νοσηλεύτριες οι οποίες υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια το ΕΣΥ, κάτω από αντίξοες συνθήκες και ενώ κατέχουν επί πολλά χρόνια επιτελικές θέσεις.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για νοσηλεύτριες που έχουν πτυχία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (νόμιμα ισοτιμημένα από το Συμβούλιο ισοτιμιών εδώ και πολλά χρόνια), οι οποίες εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και πολλές έχουν θέση προϊσταμένων, νόμιμα επιλεγμένες από τα εκάστοτε Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Σημειώνεται ότι στις νοσηλεύτριες που αρνείται το ΔΣ της ΕΝΕ να τις εγγράψει δε δίνεται άδεια άσκησης επαγγέλματος και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στις κρίσεις για επιλογή προϊσταμένων.

Σε παρόμοια ταλαιπωρία, προστίθεται στην ανακοίνωση, υπόκεινται όσες μαίες υπηρετούν σε οργανικές θέσεις νοσηλευτών εδώ και πολλά χρόνια και που επίσης με νόμιμες διαδικασίες έχουν και θέσεις προϊσταμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Οι παραπάνω σοβαρές δυσλειτουργίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το ρόλο που φαίνεται ότι καλείται να παίξει η ΕΝΕ. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που είχαμε για τη δημιουργία της ΕΝΕ. Απαιτούμε την άμεση Νομοθετική ρύθμιση ως διορθωτική κίνηση και να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία των συναδέλφων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ