ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΡΦΑΝΟΥ
Ολα για το κέρδος

Τη στρατηγική τους επιλογή να στηρίζουν μονόπλευρα τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτόν επαναβεβαίωσαν χτες, κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός. Η ατζέντα της συζήτησής τους περιλάμβανε θέματα του αθλητισμού βιτρίνας και απουσίαζε - όπως συμβαίνει μόνιμα και από τις επιλογές τους - ο ερασιτεχνικός, πόσο μάλλον ο λαϊκός-μαζικός, αθλητισμός. Η διευθέτηση των θεμάτων του οποίου έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στις αθλητικές επιχειρήσεις και στα κέρδη τους. Δε φτάνει μέχρι τις ανικανοποίητες ανάγκες του λαού και της νεολαίας για άθληση. Με τις οποίες όταν - περιστασιακά - ασχολούνται τις αντιμετωπίζουν σαν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, για ορισμένους. Εξέτασαν λοιπόν θέματα όπως το στοίχημα, οι ισορροπίες εξουσίας μεταξύ των εμπλεκομένων (π.χ., ΕΠΟ, ΦΙΦΑ, ΓΓΑ, ΕΕ) διαχειριστών, η διαδικασία επιβολής μεγαλύτερης αστυνομοκρατίας (πρακτικά και ως λογική) αλλά και η πορεία των νόμων εξωραϊσμού του συστήματος.

Ενδεικτικά, μίλησαν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, για «τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της βίας, την οικονομική εξυγίανση» και αποτίμησαν σαν θετικό το χαρακτήρα τους. Τι σημαίνει, ουσιαστικά, αυτό; Π.χ., ότι οι υποτιθέμενες κατηγορηματικές κυβερνητικές εξαγγελίες, περί «τελευταίας ευκαιρίας για εξυγίανση» και «άτεγκτης επιβολής των κυρώσεων στους παραβάτες», μετατράπηκαν σε παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, μέσω του γνωστού τρόπου (δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει τα θέματα)...

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απόφασή της να εξαπλωθεί ο τζόγος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βαλάντιο αλλά κυρίως τη νοοτροπία του κόσμου) σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εσόδων για την ίδια (πώληση μετοχών ΟΠΑΠ, κλπ.) και μεγαλύτερου πλουτισμού για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Ο Γ. Ορφανός, λοιπόν, καθησύχασε τους ανυπόμονους ότι η διαδικασία ένταξης των ελληνικών αγώνων στο στοίχημα προχωράει, επαναλαμβάνοντας ότι θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα (που βασικά αφορούν στους τύπους).

ΜΕΤΑΛΟΥΡΓΚ - ΠΑΟΚ 2-2
Αγχωτική πρόκριση

Eurokinissi

Τα εύκολα δύσκολα έκανε ο ΠΑΟΚ χτες στην Ουκρανία, όμως η ελληνική ομάδα ήταν αυτή που χαμογέλασε τελευταία εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους ομίλους του φετινού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με τη Μεταλούργκ (1-1 το πρώτο παιχνίδι) μετά από έναν αγώνα - θρίλερ. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο «Δικέφαλος» αγωνίστηκε τα τελευταία κρίσιμα 10 λεπτά με 9 παίκτες λόγω αποβολής των Καρυπίδη, με δεύτερη κίτρινη (έπιασε την μπάλα με τα χέρια στο 81`) και του Γιασεμάκη στο 85' με απευθείας κόκκινη (σκληρό φάουλ μόλις 5` μετά την είσοδό του). Ενα πεντάλεπτο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους ήταν αυτό που ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι. Συγκεκριμένα, στο 39` η επιθετική πρωτοβουλία που είχαν οι γηπεδούχοι από το πρώτο λεπτό, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες, καρποφόρησε χάρις στο γκολ του Κοσίριν. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν αιφνιδιάστηκαν και μέσα σε τρία λεπτά έφεραν τα πάνω κάτω με τα γκολ των Καρυπίδη (41`) και Κωνσταντινίδη (44`). Αν και οι «ασπρόμαυροι» της Ελλάδας πήραν το πάνω χέρι στο παιχνίδι, εντούτοις στην επανάληψη αδικαιολόγητα υποχώρησαν με αποτέλεσμα οι ομόχρωμοί τους της Ουκρανίας να βρουν χώρο για επίθεση. Ετσι στο 58` κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Σισένκο. Οι παίκτες του Γιώργου Κωστίκου αυτή τη φορά δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν και περιορίστηκαν σε παθητικό αμυντικό ρόλο. Ομως οι βλέψεις της ουκρανικής ομάδας σκόνταψαν στον πολύ καλό χτες Φερναντέζ που κράτησε ανέπαφη την εστία του αλλά και στο δοκάρι στο 79` (κεφαλιά του Κοσίριν).

ΜΕΤΑΛΟΥΡΓΚ: Βιρτ, Τσκατσένκο, Φλορέα, Τσέτσερ, Γκιουζέλοφ (+90' Γκρνκάροφ), Αλιούτα, Ρίστιτς (83' Πριόμοφ), Ζακαρλιούκα, Ζοτόφ, Κοσίριν, Σισένκο

ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Φουτσίνι, Χαραλάμπους, Ουντέζε, Καρυπίδης, Ηλιάδης (55' Ζωγραφάκης), Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης, Μπαλάφας, Μίετσελ (80' Γιασεμάκης), Σαλπιγγίδης (69' Χασιώτης).

ΑΕΚ - ΖΕΝΙΤ 0-1
Πρόωρο αντίο

Αντίο στα ευρωπαϊκά της όνειρα είπε για φέτος η ΑΕΚ που ηττήθηκε χτες στο ΟΑΚΑ από τον Ζενίτ με 1-0 (0-0 το πρώτο παιχνίδι). Ενα σουτ έξω από την περιοχή του Αρσάμιν που εκμεταλλεύτηκε αμυντική αδράνεια των γηπεδούχων και μάλιστα στη χειρότερη στιγμή του αγώνα (89`) ήταν αυτό που έβαλε τέλος στις ελπίδες των Ενωσιτών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πάντως, η ΑΕΚ είχε το πάνω χέρι στον έλεγχο του παιχνιδιού με καλή κυκλοφορία της μπάλα όμως οι παίκτες αναλώθηκαν επιθετικά σε ανούσιες ενέργειες. Ετσι έγιναν εύκολη λεία για την πολύ καλή οργανωμένη άμυνα των Ρώσων που προτίμησαν το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού φεύγοντας όταν τους δινόταν η ευκαιρία στις αντεπιθέσεις. Βενλίνσκι και Λυμπερόπουλος δεν μπορούσαν να ξεμαρκαριστούν εύκολα, ενώ και οι ενέργειες των Σοάρες - Ιβιτς λίγο πιο πίσω δεν ήταν ικανές να ανοιχτούν οι διάδρομοι. Παρά το γεγονός ότι ο Φερνάντο Σάντος ενίσχυσε τα χαφ γεμίζοντας τις γραμμές (Κρασσάς - Σέζαρ) εντούτοις και πάλι δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ετσι λίγο πριν το φινάλε σε μια από τις τελευταίες αντεπιθέσεις η Ζενίτ κατάφερε να σκοράρει. Να σημειωθεί ότι σε παρόμοια φάση στο Α` μέρος ο Αρσάμιν είχε δοκάρι. Τέλος υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά που η ΑΕΚ απέτυχε σε διάστημα ενός χρόνου να νικήσει τη Ζενίτ αφού και πέρσι είχε ηττηθεί εκτός έδρας με 5-1. Την κίτρινη του Γερμανού διαιτητή Μέγερ είδαν οι Κόντης, Μάρις, Αρσάμιν.

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Κόντης, Αλεξόπουλος, Τσιρίλο, Μάλμπασα, Κατσουράνης, Τσάνκο (80` Κρασάς), Ιβιτς, Λυμπερόπουλος, Σοάρες, Βενλίσκι (75` Σέζαρ).

ΖΕΝΙΤ: Τσοντοφάλσκι, Ραντίμοφ (86` Ντενίσοφ), Βιέστιτσα, Χάγκεν, Ανιούκοφ, Σερλ, Γκορσκόφ, (90' Σουμολιτόφσκι), Φλάχμπαρτ (74` Σπίβακ), Μάρες, Αρσάμιν, Κερζάκοφ.


Γ.ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Παρουσίαση βιβλίου

Την παρουσίαση του βιβλίου «ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ», των δικών μας Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα, από τον Εκδοτικό Οργανισμό «Λιβάνης», θα έχουμε την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεζματζόγλου 5, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιώργος Κούδας, Αντώνης Νικοπολίδης, Αντώνης Αντωνιάδης. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας πρόεδρος τμήματος ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθήνας Γιάννης Πανούσης, καθώς και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Σήμερα ρίχνονται στη μάχη του Τσάλεν καπ δυο ελληνικές ομάδες. Ο Διομήδης στους άνδρες υποδέχεται στο Αργος (21.00) την Ντουντελάντζε Λουξεμβούργου, ενώ στις γυναίκες οι Ελπίδες Δράμας δοκιμάζονται στη Βιέννη (19.00) κόντρα στην αυστριακή MGA.

ΠΟΛΟ
Στα... βαθιά οι Πειραιώτες

Με κοινό στόχο την πρόκριση στους «16» της φετινής Ευρωλίγκα οι δυο συμπολίτες, Ολυμπιακός και Εθνικός, ρίχνονται από σήμερα στη μάχη της β' προκριματικής φάσης. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται στον 8ο όμιλο, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στο Βελιγράδι, με αντιπάλους την «οικοδέσποινα» Παρτιζάν, την Καζάν και την Ολίμπικ Νις. Αντίθετα, ο Εθνικός έχει σαφώς πιο εύκολο έργο, αφού είναι και οικοδεσπότης του ομίλου (οι αγώνες θα διεξαχθούν στο «Παπαστράτειο»), ενώ και οι αντίπαλοί του θεωρούνται πιο εύκολοι. Οι «κυανόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την ιταλική Ποζίλιπο, τη γερμανική Κανστάντ και την τουρκική Χιμπελιάδα.

Ο Ολυμπιακός σήμερα αντιμετωπίζει στις 20.30 τη Ρωσική Καζάν και φυσικά θέλει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Ο τεχνικός της ομάδας, Βαγγέλης Πάτερος, γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αφού, ας μην ξεχνάμε, ότι λείπουν από τους παίκτες παιχνίδια.

Οι ενδεχόμενες απουσίες βασικών στελεχών προβληματίζουν τον προπονητή του Εθνικού, Μάκη Βολτυράκη, καθώς ο Στελλάτος εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις, ενώ η συμμετοχή του Μυλωνάκη θα εξαρτηθεί την τελευταία στιγμή. Ο Εθνικός κάνει πρεμιέρα σήμερα με αντίπαλο τη Χιμπελιάδα (18.30).

  • Για τη δεύτερη αγωνιστική του «Λεν Τρόφι» Πανιώνιος και Πάτρα έχασαν από τις ουγγρικές Φερεντσβάρος και Εγκρεν με 11-9 και 17-5 αντίστοιχα.
ΞΑΝΘΗ, ΑΡΗΣ
«Δώρο» οι βαθμοί

Προσπάθησε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε η Ξάνθη απέναντι στη Μίντλεσμπρο με την οποία χτες αναδείχτηκε στην ακριτική πόλη ισόπαλη 0-0. Ετσι σε συνδυασμό και με την ήττα της ελληνικής ομάδας στο πρώτο παιχνίδι με 2-0 οι Αγγλοι πανηγύρισαν την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Οι Ξανθιώτες στάθηκαν καλά απέναντι στους αντιπάλους τους, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, κυρίως όμως στο χώρο του κέντρου, ενώ στην επίθεση δεν κατάφεραν να φανούν αποτελεσματικοί. Αντίθετα οι παίκτες της αγγλικής ομάδας αν και περιορίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ιδιαίτερα μάλιστα στο Β` μέρος, σε αμυντικό ρόλο, δε δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν το μηδέν παθητικό. Σε αυτό συντέλεσαν και οι βεβιασμένες επιλογές των γηπεδούχων όταν έφθαναν στην αντίπαλη περιοχή που έδωσε το δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να ελέγχουν το ρυθμό του αγώνα.

  • «Ορθιος» αποχαιρέτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Αρης αφού αναδείχτηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τη Ρόμα στο «Κλ. Βικελίδης». Η ήττα των «κιτρίνων» με 5-1 στο πρώτο παιχνίδι δεν άφηνε και περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις παρά μόνο την καλή εμφάνιση. Η ελληνική ομάδα κόντρα στη Ρόμα χθες, που αγωνίστηκε με πολλούς αναπληρωματικούς, κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε και να χαρίσει το βαθμό της ισοπαλίας στη γενική βαθμολογία της Ελλάδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ