ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αθωράκιστη στο έλεος της πλημμύρας

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Θάσο και Κομοτηνή από τις δυνατές βροχές της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου

Για άλλη μια φορά οι ίδιες εικόνες...

Motion Team

Για άλλη μια φορά οι ίδιες εικόνες...
Πρωτοφανείς καταστροφές προκλήθηκαν από τη μεγάλη νεροποντή σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας - Θάσου και μέχρι την Κομοτηνή σπίτια, μαγαζιά, δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμύρισαν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Οι περισσότερες καταστροφές που έγιναν μέσα στις πόλεις οφείλονται στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, στα μπαζωμένα ρέματα, στην αποψίλωση των δασών, στα ακατάλληλα δίκτυα με τις βουλωμένες απορροές, στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι πόλεις είναι ανοχύρωτες μπροστά στα φυσικά φαινόμενα. Σοβαρή πολιτική ευθύνη βέβαια για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και οι τοπικές αρχές.

Στο νομό της Θεσσαλονίκης μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις ανατολικές συνοικίες, όπου ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε λίμνες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό Θεσσαλονίκης δέχτηκε συνολικά 261 κλήσεις για άντληση υδάτων και έκανε 218 επεμβάσεις, ενώ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δέχτηκε 207 κλήσεις και έκανε 170 επεμβάσεις. Στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν οι περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού: Αγία Τριάδα, Νέοι Επιβάτες, Περαία, Κερασιά, Μηχανιώνα. Στα δυτικά της πόλης οι περιοχές: Αχίελος, Χαλάστρα, Σίνδος, Αγιος Αθανάσιος είχαν επίσης σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Αχίελο 7 αυτοκίνητα έπεσαν στη θάλασσα. Μεγάλες καταστροφές έγιναν και στο νομό της Χαλκιδικής, όπου 40 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστράφηκαν και πλημμύρισαν η Αριδέα, ο Πολύγυρος και η Ιερισσός.

Στο νομό της Καβάλας οι καταστροφές είναι μεγάλες τόσο στον ομώνυμο Δήμο, όσο και στις γύρω αγροτικές περιοχές. Στην πόλη της Καβάλας την ημέρα του Σαββάτου επικράτησε μεγάλη αναταραχή καθώς πλημμύρισαν καταστήματα, σπίτια, υπόγεια και δημόσια κτίρια, όπως το καινούριο κτίριο της ΔΕΗ! Ολοι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και ο κεντρικός δρόμος της Καβάλας έπαθε καθίζηση βάθους 2 μέτρων στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Δαγκλή. Κόπηκε το ρεύμα το Σάββατο για 4 ώρες το πρωί και άλλες 2 το απόγευμα. Αυτό έγινε αφορμή να διακοπεί η εκδήλωση στην Εκθεση των Επαγγελματιών, που διεξάγεται στην Καβάλα, ακριβώς την ώρα που μιλούσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Φώλιας!

Επίσης, στο Δήμο Ελευθερών το Σάββατο το βράδυ καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων σουλτανίνας. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκε το 50 - 60% της παραγωγής. Σημαντικές καταστροφές έγιναν και στη Θάσο.

Τέλος, στην περιοχή της Ξάνθης από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Κοσσύνθου, διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Ξάνθης - Κομοτηνής και τα δρομολόγια εκτελούνταν με μετεπιβιβάσεις των επιβατών σε λεωφορεία.

ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Ζητούν αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες οι «Κινήσεις Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους», ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Στη συνέντευξη που δόθηκε ενόψει της αυριανής συζήτησης στο πενταμελές Εφετείο Αναστολών, στο οποίο θα εξεταστεί η σχετική αίτηση του ισοβίτη κρατουμένου για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», μίλησε - μεταξύ άλλων - ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Γιώργος Γκουντούνας, ο οποίος ανέφερε ότι η αίτηση του πελάτη του για αποφυλάκιση, παρανόμως και από σκοπιμότητα, εκδικάζεται τρεις μήνες αργότερα απ' ό,τι θα εκδικαζόταν παρόμοια αίτηση οποιουδήποτε άλλου κρατουμένου. Στη συνέχεια, τόνισε τα προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού, όπως προκύπτουν από τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις (σχεδόν τυφλός και κουφός, με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνιο άσθμα), υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις του νόμου για αποφυλάκιση λόγω προβλημάτων υγείας πληρούνται όλες στην περίπτωση του εν λόγω κρατουμένου.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κατηγορούμενος και καταδικασθείς για την υπόθεση του ΕΛΑ Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού - υπήρξε για ένα τετράμηνο συγκρατούμενος του τελευταίου - οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν «σε συναισθηματική και ψυχική απομόνωση, που αποσκοπεί στην καταρράκωση της προσωπικότητας των πολιτικών κρατουμένων». Χτες, παρουσιάστηκε έκκληση 22 γιατρών απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αίσχος τη συνέχιση της κράτησης του Σ. Ξηρού και ζητούν την άμεση διακοπή της.

Στο μεταξύ, διαστάσεις πέραν των φυλακών Κορυδαλλού φαίνεται ότι παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ των κρατουμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Η αντιπαράθεση αυτή ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες, με συνέντευξη του Βασίλη Τζωρτζάτου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο οποίος κατηγόρησε κάποιους (σ.σ. «φωτογράφισε» τον Δ. Κουφοντίνα) ότι τον άφησαν ακάλυπτο στη δίκη, με αποτέλεσμα να επωμιστεί βαρύτατες ποινές, που δεν αναλογούν στις πράξεις του. Λίγες μέρες αργότερα, στην ίδια εφημερίδα, δημοσιεύτηκε απάντηση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε στη δίκη. Το περασμένο Σάββατο, ο Τζωρτζάτος επανήλθε με επιστολή - απάντηση, όπου, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τη συνήγορο του τελευταίου (Γ. Κούρτοβικ), χωρίς να την κατονομάζει, ότι τον απειλούσε, λέγοντάς του «αν δε συμμορφωθείς θα σε πούμε χαφιέ». Τέλος, στα χθεσινά ΝΕΑ, με επιστολή της, η Γιάννα Κούρτοβικ απαντά σε όσα της καταλογίζει ο Β. Τζωρτζάτος, χαρακτηρίζοντάς τα «αθλιότητα που προκαλεί αποστροφή και θλίψη».

Σημειώνεται ότι στις 2 Δεκέμβρη ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σοβαρά επεισόδια στα δικαστήρια

Σοβαρά επεισόδια ξυλοδαρμού, σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, αμέσως μετά τη συζήτηση της αγωγής του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Βρέντζου κατά εννέα αντιστασιακών, του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου και του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ».

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε βάρος των εναγόμενων τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις αντιστασιακοί, οι οποίοι δέχτηκαν χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, στην κοιλιακή χώρα αλλά και σε όλο τους το σώμα. Πρόκειται για τους Κ. Χριστόπουλο, Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλεξάκη οι οποίοι κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ατόμων, άγνωστων για την Αστυνομία η οποία διεξάγει προανάκριση για τα συμβάντα.

Οι τρεις αντιστασιακοί σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου παρέμειναν φρουρούμενοι και αναχώρησαν το Σάββατο συνοδεία περιπολικού για το αεροδρόμιο.

Ενδο-δικαστικές αντιπαραθέσεις

Επεισοδιακή ήταν χτες η λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη (θεωρείται προστάτης των δικαστών) καθώς αποχώρησε η ηγεσία δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Μόλις άρχισε την ομιλία του ο Αχιλ. Ζήσης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, αποχώρησαν από το ναό οι Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Παναγιωτόπουλος, πρόεδροι του Αρείου Πάγου και ΣτΕ, αντίστοιχα, ενώ επέστρεψαν μετά το πέρας της ομιλίας του Αχιλ. Ζήση.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του Αχιλ. Ζήση ασκήθηκε δίωξη την περασμένη Παρασκευή για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες (πλημμελήματα). Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την παραμονή του Αχιλ. Ζήση στη θέση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, φαίνεται πως δημιουργεί αντιπαραθέσεις στο χώρο των δικαστών.

ΕΣΗΕΑ
Εκλέχτηκε προεδρείο

Εκλέχτηκε, χτες, μετά τρεις και πλέον μήνες, το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς οι παρατάξεις που ευθύνονται για την κρίση υποχώρησαν από τις αρχικές διεκδικήσεις τους - η κάθε παράταξη ήθελε να βγάλει το δικό της πρόεδρο, μπλοκάροντας την εκλογή. Κι αυτό παρ' όλο που όλοι δέχονταν το αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο...

Συγκεκριμένα εκλέχτηκαν: πρόεδρος Π. Σόμπολος («Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι»), γραμματέας Δ. Τρίμης («Συσπείρωση - Δούρειος Τύπος»), ταμίας Π. Ράμμος («Μαχόμενη Δημοσιογραφία»), Α' αντιπρόεδρος Δ. Τσαλαπάτης («Κίνηση Επαγγελματιών») και Β'αντιπρόεδρος Γ. Βλαβιανός.

Η συγκρότηση έγινε στη βάση του αντιπροσωπευτικού, χωρίς, ωστόσο, να τηρηθεί η σειρά που ανέδειξε η κάλπη, κάτι που επέμεναν μέχρι τέλους οι σύμβουλοι της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», καθώς αποτελεί τη μόνη αντικειμενική διαδικασία που δεν αφήνει περιθώρια για «άλλου είδους» συμφωνίες. Η εκλογή προχώρησε, αφού, όπως είχε προαναγγείλει, ουσιαστικά, η «Συσπείρωση» σταμάτησε να διεκδικεί την προεδρία.

Οι εκπρόσωποι της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», παρ' όλα τα παραπάνω και μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα προβλήματα του κλάδου, δήλωσαν πως δε θα εμπόδιζαν τη συγκρότηση προεδρείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ