Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αθωράκιστη στο έλεος της πλημμύρας

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Θάσο και Κομοτηνή από τις δυνατές βροχές της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου

Για άλλη μια φορά οι ίδιες εικόνες...

Motion Team

Για άλλη μια φορά οι ίδιες εικόνες...
Πρωτοφανείς καταστροφές προκλήθηκαν από τη μεγάλη νεροποντή σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας - Θάσου και μέχρι την Κομοτηνή σπίτια, μαγαζιά, δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμύρισαν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Οι περισσότερες καταστροφές που έγιναν μέσα στις πόλεις οφείλονται στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, στα μπαζωμένα ρέματα, στην αποψίλωση των δασών, στα ακατάλληλα δίκτυα με τις βουλωμένες απορροές, στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι πόλεις είναι ανοχύρωτες μπροστά στα φυσικά φαινόμενα. Σοβαρή πολιτική ευθύνη βέβαια για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και οι τοπικές αρχές.

Στο νομό της Θεσσαλονίκης μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις ανατολικές συνοικίες, όπου ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε λίμνες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό Θεσσαλονίκης δέχτηκε συνολικά 261 κλήσεις για άντληση υδάτων και έκανε 218 επεμβάσεις, ενώ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δέχτηκε 207 κλήσεις και έκανε 170 επεμβάσεις. Στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν οι περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού: Αγία Τριάδα, Νέοι Επιβάτες, Περαία, Κερασιά, Μηχανιώνα. Στα δυτικά της πόλης οι περιοχές: Αχίελος, Χαλάστρα, Σίνδος, Αγιος Αθανάσιος είχαν επίσης σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Αχίελο 7 αυτοκίνητα έπεσαν στη θάλασσα. Μεγάλες καταστροφές έγιναν και στο νομό της Χαλκιδικής, όπου 40 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστράφηκαν και πλημμύρισαν η Αριδέα, ο Πολύγυρος και η Ιερισσός.

Στο νομό της Καβάλας οι καταστροφές είναι μεγάλες τόσο στον ομώνυμο Δήμο, όσο και στις γύρω αγροτικές περιοχές. Στην πόλη της Καβάλας την ημέρα του Σαββάτου επικράτησε μεγάλη αναταραχή καθώς πλημμύρισαν καταστήματα, σπίτια, υπόγεια και δημόσια κτίρια, όπως το καινούριο κτίριο της ΔΕΗ! Ολοι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και ο κεντρικός δρόμος της Καβάλας έπαθε καθίζηση βάθους 2 μέτρων στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Δαγκλή. Κόπηκε το ρεύμα το Σάββατο για 4 ώρες το πρωί και άλλες 2 το απόγευμα. Αυτό έγινε αφορμή να διακοπεί η εκδήλωση στην Εκθεση των Επαγγελματιών, που διεξάγεται στην Καβάλα, ακριβώς την ώρα που μιλούσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Φώλιας!

Επίσης, στο Δήμο Ελευθερών το Σάββατο το βράδυ καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων σουλτανίνας. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκε το 50 - 60% της παραγωγής. Σημαντικές καταστροφές έγιναν και στη Θάσο.

Τέλος, στην περιοχή της Ξάνθης από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Κοσσύνθου, διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Ξάνθης - Κομοτηνής και τα δρομολόγια εκτελούνταν με μετεπιβιβάσεις των επιβατών σε λεωφορεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες σε Μακεδονία - Θράκη (2014-12-09 00:00:00.0)
Ενας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες καταστροφές (2009-10-27 00:00:00.0)
Κάθε βροχή και πλημμύρα! (2005-12-30 00:00:00.0)
Εφιάλτης για τους κατοίκους (2005-03-04 00:00:00.0)
Στο έλεος των πλημμυρών ο Εβρος (2005-02-17 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν καλλιέργειες σε Ξάνθη - Ροδόπη (2004-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ