Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
64η ΕΠΕΤΕΙΟΣ EAM
«Συνεχίζουμε τον αγώνα με ΚΚΕ και ΠΑΜΕ»

Εκδήλωση ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου

Από τη χτεσινή εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου
Από τη χτεσινή εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου
Εξήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν, από τις 27 Σεπτέμβρη του 1941, ημέρα ίδρυσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), της κορυφαίας εθνικοαπελευθερωτικής αντιστασιακής οργάνωσης και χτες, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ήταν όλοι εκεί. Από νωρίς το απόγευμα άρχισε να γεμίζει ο χώρος έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με αγωνιστές τις Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και με νεότερους ανθρώπους, «παιδιά» και «εγγόνια» αυτών που 64 χρόνια πριν υποσχέθηκαν να δώσουν τη ζωή τους για να είναι τούτος ο τόπος λεύτερος από κάθε είδους σκλαβιά.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημοσθένη Ασημακόπουλου, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τα διαχρονικά μηνύματα που έχει αυτή η εκδήλωση τιμής, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη οι νέοι να μαθαίνουν τι έγινε εκείνα τα χρόνια και να συνεχίσουν τον αγώνα των παλαιότερων γενιών για ειρήνη και ελευθερία.

Από το ΚΣ της ΚΝΕ χαιρέτισε η Νίκη Κυριαζή. «Σε πείσμα όσων προσπαθούν να διαγράψουν από τη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού και κυρίως της νεολαίας και από τα βιβλία της ιστορίας τις χρυσές σελίδες της νεότερης ιστορίας του έθνους μας που έγραψε η Εθνική Αντίσταση, εμείς, οι νέοι κομμουνιστές, κρατάμε χαραγμένη στην καρδιά μας τη θυσία και τον ηρωισμό των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Που πολέμησαν στα βουνά της Ελλάδας, στις πόλεις και τα χωριά του τόπου μας το χιτλερισμό», τόνισε.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε σήμερα τα 64 χρόνια του ΕΑΜ είναι να απορρίψουμε την τέχνη του εφικτού, να γίνουμε η γενιά της ρήξης και της ανατροπής. Το "όχι" στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια πρέπει να είναι καθοριστικό», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Θόδωρος Αυγέρος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

«Εχουνε περάσει 64 χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκε το ΕΑΜ. Παρά την κατασυκοφάντηση της Εθνικής μας Αντίστασης, την πλαστογράφηση της ιστορίας, κυρίως όσον αφορά τη δεκαετία 1940 - 1950», θα τονίσει ο Φοίβος Τσέκερης, γεν. γραμματέας της ΠΕΑΕΑ: «Αυτά τα 64 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του ΕΑΜ μέχρι σήμερα, δε σταματήσαμε στιγμή να παλεύουμε, και πάντα στην πρώτη γραμμή. Ποτέ στα μετόπισθεν. Τα αιτήματά μας είναι πάντα τα ίδια: Εθνική Ανεξαρτησία, κατάργηση της εκμετάλλευσης, ειρήνη στον κόσμο, σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων»... «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα πλάι στο ΠΑΜΕ και, όπως πάντα, πλάι στο ΚΚΕ και στους εργαζόμενους, για ένα καλύτερο μέλλον και ζωή χωρίς εκμετάλλευση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Τερζόγλου επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και πολλοί εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων. Το ψήφισμα έγινε δεκτό ομόφωνα, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία και μαντολινάτα «Η Εύγερος Κεφαλλονιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ