Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Ζητούν αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες οι «Κινήσεις Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους», ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Στη συνέντευξη που δόθηκε ενόψει της αυριανής συζήτησης στο πενταμελές Εφετείο Αναστολών, στο οποίο θα εξεταστεί η σχετική αίτηση του ισοβίτη κρατουμένου για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», μίλησε - μεταξύ άλλων - ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Γιώργος Γκουντούνας, ο οποίος ανέφερε ότι η αίτηση του πελάτη του για αποφυλάκιση, παρανόμως και από σκοπιμότητα, εκδικάζεται τρεις μήνες αργότερα απ' ό,τι θα εκδικαζόταν παρόμοια αίτηση οποιουδήποτε άλλου κρατουμένου. Στη συνέχεια, τόνισε τα προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού, όπως προκύπτουν από τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις (σχεδόν τυφλός και κουφός, με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνιο άσθμα), υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις του νόμου για αποφυλάκιση λόγω προβλημάτων υγείας πληρούνται όλες στην περίπτωση του εν λόγω κρατουμένου.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κατηγορούμενος και καταδικασθείς για την υπόθεση του ΕΛΑ Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού - υπήρξε για ένα τετράμηνο συγκρατούμενος του τελευταίου - οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν «σε συναισθηματική και ψυχική απομόνωση, που αποσκοπεί στην καταρράκωση της προσωπικότητας των πολιτικών κρατουμένων». Χτες, παρουσιάστηκε έκκληση 22 γιατρών απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αίσχος τη συνέχιση της κράτησης του Σ. Ξηρού και ζητούν την άμεση διακοπή της.

Στο μεταξύ, διαστάσεις πέραν των φυλακών Κορυδαλλού φαίνεται ότι παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ των κρατουμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Η αντιπαράθεση αυτή ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες, με συνέντευξη του Βασίλη Τζωρτζάτου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο οποίος κατηγόρησε κάποιους (σ.σ. «φωτογράφισε» τον Δ. Κουφοντίνα) ότι τον άφησαν ακάλυπτο στη δίκη, με αποτέλεσμα να επωμιστεί βαρύτατες ποινές, που δεν αναλογούν στις πράξεις του. Λίγες μέρες αργότερα, στην ίδια εφημερίδα, δημοσιεύτηκε απάντηση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε στη δίκη. Το περασμένο Σάββατο, ο Τζωρτζάτος επανήλθε με επιστολή - απάντηση, όπου, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τη συνήγορο του τελευταίου (Γ. Κούρτοβικ), χωρίς να την κατονομάζει, ότι τον απειλούσε, λέγοντάς του «αν δε συμμορφωθείς θα σε πούμε χαφιέ». Τέλος, στα χθεσινά ΝΕΑ, με επιστολή της, η Γιάννα Κούρτοβικ απαντά σε όσα της καταλογίζει ο Β. Τζωρτζάτος, χαρακτηρίζοντάς τα «αθλιότητα που προκαλεί αποστροφή και θλίψη».

Σημειώνεται ότι στις 2 Δεκέμβρη ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ