ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΗ «WACKENHUT»
Απάντηση από τα ταξικά συνδικάτα

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση

Η αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων στην είσοδο της εταιρίας φύλαξης
Η αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων στην είσοδο της εταιρίας φύλαξης
Αντιμέτωπη με το σύνολο των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας έρχεται η εργοδοσία της εταιρίας φύλαξης «Wackenhut» που διώκει συνδικαλιστικά τον εργαζόμενο Πέτρο Κεφαλά, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Αυτό ακριβώς το μήνυμα μετέφεραν στον επιχειρησιακό διευθυντή της «Wackenhut» στελέχη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ, που χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την ανάκληση της δίωξης.

Η εργοδοσία της εταιρίας παραπέμπει τον Πέτρο Κεφαλά στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών του άρθρου 15 (Ν. 1264/82) ζητώντας την άρση της συνδικαλιστικής του ιδιότητας με στόχο την απόλυσή του. Το επιχείρημα της εταιρίας είναι ότι ο συνδικαλιστής... εξύβρισε τον γενικό διευθυντή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επιχείρηση θέλει να απαλλαγεί από τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο, ώστε ανεμπόδιστα να απολύει και να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους. Στο πλευρό της η επιχείρηση έχει και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, που συναινεί στη δίωξη του συνδικαλιστή, καθώς μέχρι σήμερα τηρεί «σιγήν ιχθύος».

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών ξεκαθάρισε ότι η δίωξη αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά το σύνολο των συνδικάτων της Αθήνας. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, όπως τόνισαν, αν άμεσα η επιχείρηση δεν αποσύρει τη δίωξη του συνδικαλιστή θα αντιμετωπίσει την ενιαία αντίδραση των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας.

Η εκδίκαση της αίτησης της επιχείρησης έχει οριστεί για την Τετάρτη, 12 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εντατικοποίηση στα εργαστήρια

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Η έλλειψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αναδείχτηκε στην περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Απ. Τασούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ, και τον Χ. Παπά, στα εργαστήρια βιοχημικών, αιματολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι τους οφείλονται ρεπό από την αρχή ακόμη της χρονιάς, τα οποία φτάνουν ακόμη και στα 50, ενώ επισήμαναν ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού δημιουργεί την παραπάνω κατάσταση και έχει επιπτώσεις και για τους ασθενείς, καθώς πολλές φορές παρατηρείται καθυστέρηση στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργαζόμενοι καυτηρίασαν τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, η οποία οδηγεί τους ασθενείς να πληρώσουν για την υγεία τους.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν στους εργαζόμενους ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που ζητούν τη βοήθειά τους προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν την Υγεία.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική, γυρνώντας την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για Υγεία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους και θα διευρύνει τα δικαιώματά τους, σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΣΚΙΑΘΟΣ
Τριτοκοσμική εικόνα στο Κέντρο Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου βρίσκεται πολύ πίσω από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων - ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται - τόσο στην κτιριακή του υποδομή, όσο και από τις ελλείψεις σε προσωπικό, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, σε Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη.

Απαιτείται, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αύξηση των θέσεων των αγροτικών γιατρών, των γιατρών ειδικότητας, γενικής ιατρικής, καθώς και του ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου με μόνιμη κάλυψη επί 24ώρου βάσεως. Επίσης, συνεχίζουν, χρειάζεται διπλασιασμός των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς σήμερα από τις τρεις θέσεις είναι καλυμμένη μόνον η μία.

Στο κτίριο είναι απαραίτητη και η άμεση αντικατάσταση των παλιών και σάπιων ξύλινων κουφωμάτων, καθώς το νοσοκομείο παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. «Αμεση λύση απαιτείται και στο πρόβλημα των επειγόντων διακομιδών ασθενών προς το νοσοκομείο Βόλου, τόσο για την άμεση και γρήγορη διακομιδή, όσο και στις απορρέουσες υποχρεώσεις προς το συνοδό γιατρό, καθώς στη διάρκεια της απουσίας του γιατρού δημιουργείται και δυσλειτουργία για το Κέντρο Υγείας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

Να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) και να αρχίσει διάλογο από μηδενική βάση για τη λειτουργική και οργανωτική ανασυγκρότηση της δημόσιας ΟΑ, ζητούν από την κυβέρνηση οι τεχνικοί της εταιρίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες.

Την απόφαση αυτή πήραν σε γενική τους συνέλευση τα μέλη της Ενωσης Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ & Π), ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να καταργήσει το νόμο που οδήγησε στη διάσπαση του ομίλου και να προχωρήσει στον ορισμό νέας διοίκησης στην ΟΑ από τη Βουλή και με τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 της Ολομέλειας.

Στο μεταξύ, αναστάτωση και αγανάκτηση κατέχει τους συμβασιούχους της ΟΑ, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών. Καταγγέλλουν ότι τους εξαπάτησε η κυβέρνηση και ζητούν να μετατρέψει (μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών) σε αορίστου όσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ικανοποιούν τα κριτήρια των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Επίσης, καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της ΟΑ προετοιμάζει τη διακοπή εκατοντάδων συμβάσεων χωρίς αιτία και προσθέτουν ότι ως το τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις 1.500 συναδέλφων τους.

Στο ΑΕΔ το πλαφόν για το εφάπαξ;

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) φαίνεται να οδηγείται το θέμα με την επιβολή πλαφόν ή μη στο εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών κλπ. Δηλαδή, το ΑΕΔ θα κληθεί να κρίνει αν είναι συνταγματικός ο νόμος Σιούφα του 1992 που καθιέρωνε το πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα, το οποίο χορηγούν στους ασφαλισμένους τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφαση (17/2005) είχε κρίνει πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη του «νόμου Σιούφα» (2084/1992) που καθιέρωνε την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Στο σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης αναφέρονταν ότι το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς καταβάλλεται από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την Παρασκευή η εισηγήτρια Ειρ. Σαρπ θα συνταχθεί με την ομόφωνη απόφαση του Α' Τμήματος του ΣτΕ που είχε κρίνει ακριβώς τα αντίθετα από τον Αρειο Πάγο, ότι δηλαδή η επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ δεν είναι αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές. Ετσι, μετά τη διαφαινόμενη αντίθετη κρίση των δύο ανώτατων δικαστηρίων - Αρείου Πάγου και ΣτΕ - η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ για οριστική κρίση.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει για το εφάπαξ των ασφαλισμένων σε ταμεία της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει αποφανθεί για ασφαλισμένους της ΕΤΒΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ