ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθήματα διατροφής στα μέτρα της πολυεθνικής

Εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις διαμορφώνει πλέον μέσα στα ίδια τα σχολεία η κυβερνητική πολιτική του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Στο στόχαστρο έβαλαν τώρα 10χρονα παιδιά!

Η πρόσκληση της «Μακντόναλντς»προς τους διευθυντές των σχολείων... και η δήλωση που πρέπει να υπογράψουν οι γονείς
Η πρόσκληση της «Μακντόναλντς»προς τους διευθυντές των σχολείων... και η δήλωση που πρέπει να υπογράψουν οι γονείς
Μαθήματα ισορροπημένης διατροφής από ...τα «Μακντόναλντς»! Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αλλά δυστυχώς είναι ένα ακόμα στοιχείο του σύγχρονου εκπαιδευτικού εφιάλτη, όπου οι πολυεθνικές αναλαμβάνουν απευθείας το ρόλο του «δασκάλου», μπαίνουν και αλωνίζουν στα σχολεία με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους και ...καθαγιάζοντάς τα ακόμα κι όταν είναι αποδεδειγμένα βλαβερά.

Η εταιρία «MacDonald's Ελλάς», δύο μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απέστειλε σε διευθυντές Δημοτικών σχολείων προσκλήσεις για το «εκπαιδευτικό» της πρόγραμμα με τίτλο «McDonald's: Πόρτα Ανοιχτή», που γίνεται σε κεντρικό κατάστημά της και απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Το εξωφρενικό είναι ότι ήδη κάποια σχολεία έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση! Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, στην 5η Δημοτικού, ζητήθηκε από τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, το πρωί της Τρίτης 18/10, δηλαδή σε κανονικές ώρες μαθήματος (!), στο κατάστημα της εταιρίας στην Ομόνοια, σα να πρόκειται για «εκπαιδευτική εκδρομή», για την οποία μάλιστα θα πληρώσουν και 4 ευρώ ανά άτομο.

Στόχος της εταιρίας, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να διαφημίσει τα ...«μπιφτέκια» της, αφού, σύμφωνα με την ίδια την πρόσκληση, «το πρόγραμμα "McDonald's: Πόρτα Ανοιχτή" ευελπιστεί να λύσει όλες σας τις απορίες σχετικά με τη διατροφή σας στα McDonald's». Παράλληλα, στην πρόσκληση αυτοδιαφημίζεται: «Είναι παρούσα στην ελληνική αγορά από το 1991 και σήμερα το δίκτυό της αριθμεί 54 εστιατόρια σε όλη τη χώρα και απασχολεί 1.500 εργαζόμενους. Διεθνώς η αλυσίδα περιλαμβάνει 30.000 εστιατόρια σε 121 χώρες του κόσμου, ενώ εξυπηρετεί περίπου 46 εκατομμύρια πελάτες την ημέρα».

Η πολυεθνική του «γρήγορου φαγητού» ισχυρίζεται επίσης ότι στόχος της είναι «να πληροφορήσει σωστά και να τονίσει στους συμμετέχοντες την αξία ενός ολοκληρωμένου και ισορροπημένου τρόπου διατροφής»! Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να τα διδάξει αυτά μια εταιρία «fast food», δηλαδή του φαγητού που ο λαός μας εύστοχα ονομάζει συχνά «πλαστικό»;

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο, βέβαια, δεν είναι ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει το θράσος να οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και να «ανοίγει πόρτα» στους μαθητές, αλλά το ότι το υπουργείο Παιδείας «ανοίγει την πόρτα» των σχολείων στις πολυεθνικές, για να διαμορφώσουν το πελατολόγιό τους και, κυρίως, τη συνείδηση των μικρών παιδιών στα μέτρα τους.

Το λιγότερο προκλητικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι υποσχέσεις της εταιρίας περί «άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού» που θα βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να παρασκευάσουν μόνοι τους το φαγητό τους και «με πολύ μεγάλη χαρά θα είναι στη διάθεση των παιδιών και των δασκάλων τους»... όταν η πλειοψηφία των νέων που αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στα fast food δουλεύουν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, με ωράρια - λάστιχο και γενικότερα άθλιες εργασιακές συνθήκες, με μειωμένα δικαιώματα.

Φυσικά, όμως, οι μαθητές που θα κάνουν «εκπαιδευτική εκδρομή» στα «Μακντόναλντς» δε θα τα δουν όλα αυτά, που κρύβονται πίσω από τους κλόουν, τα μπαλόνια και γενικότερα τη βιτρίνα της επιχείρησης. Για τους μικρούς μαθητές και μόνο το γεγονός ότι το σχολείο τους πάει στα «Μακντόναλντς» καθιστά την επιχείρηση και τα προϊόντα της «καλά». Να πώς από πολύ τρυφερές ηλικίες οι ίδιες οι πολυεθνικές διαμορφώνουν τις νεανικές συνειδήσεις!

Και αυτός ο εκπαιδευτικός εφιάλτης δεν είναι μόνο δημιούργημα της ΝΔ, που επιτρέπει (ακόμα και επιβάλλει) την είσοδο των επιχειρήσεων στα σχολεία. Το ίδιο όραμα διακηρύσσει ότι έχει και το ΠΑΣΟΚ με τα «ανοιχτά σχολεία», αλλά και ο ΣΥΝ που επικροτεί προγράμματα του τύπου «ευέλικτη ζώνη», μέσω των οποίων μπαίνουν οι επιχειρήσεις στα σχολεία.

Η απόδειξη της «ισορροπημένης» διατροφής

Η αφίσα της ταινίας για την «υγιεινή διατροφή» με «Μακντόναλντς»
Η αφίσα της ταινίας για την «υγιεινή διατροφή» με «Μακντόναλντς»
Ενα αποκαλυπτικό δείγμα για τις συνέπειες στην υγεία του κόσμου από τη διατροφή στα «Μακντόναλντς» αποτελεί το περσινό ντοκιμαντέρ «Super Size Me» («Υπερμεγένθυνέ με», σε ελεύθερη μετάφραση) του Αμερικανού σκηνοθέτη Μόργκαν Σπούρλοκ. Ο Σπούρλοκ ξεκίνησε από το ερώτημα: Γιατί στις ΗΠΑ το 37% των παιδιών φέρουν υπερβολικό λίπος και δύο στους τρεις ενήλικες είναι παχύσαρκοι; Μήπως φταίνε οι εταιρίες γρήγορου φαγητού («φαστ φουντ») από τις οποίες τρέφονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στις ΗΠΑ;

Ο Σπούρλοκ έκανε και ένα πείραμα με τον ίδιο του τον εαυτό: Επί ένα μήνα που κράτησε το γύρισμα, έτρωγε αποκλειστικά μόνο από το «μενού» των «Μακντόναλντς» και κατέγραφε τις συνέπειες στην υγεία του. Στην ταινία εμφανίζεται αρχικά ως ένας υγιής τριαντατριάχρονος και όσο περνάει η φιλμική ώρα αρχίζει να... «μεταλλάσσεται». Νιώθει όλο και πιο κουρασμένος, αρχίζει να νιώθει πονοκεφάλους, το συκώτι του αρχίζει να μαζεύει λίπος, το ζάχαρό του ανεβαίνει ξαφνικά όπως και η χοληστερίνη του. Πολύ γρήγορα παίρνει 12 κιλά, με αποτέλεσμα να νιώθει πόνους στα γόνατα και τη μέση, καθώς και ένα είδος κατάθλιψης! Μόλις έτρωγε άρχιζε να νιώθει υπέροχα, αλλά μία ώρα μετά ένιωθε τρομερή κατάπτωση, ανησυχία, θυμό και θλίψη, δηλαδή φαινόμενα συνδρόμου στέρησης... ώσπου να ξαναρχίσει το φαΐ. Τελικά ο γιατρός του, είπε πως αν δε σταματούσε, θα αποκτούσε μόνιμες βλάβες.

Η ταινία ερευνά επίσης τη φρίκη των προγραμμάτων σχολικού μεσημεριανού γεύματος, τον τροφικό «εθισμό» και όλα όσα συνθέτουν μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα και γιατροί, δικηγόροι, διατροφολόγοι. Να σημειωθεί, ότι μόνο στις ΗΠΑ, το 1972 δαπανήθηκαν τρία δισεκατομμύρια δολάρια στα «φαστ φουντ» ενώ σήμερα οι Αμερικανοί δίνουν 110 δισεκατομμύρια ετησίως. Οσο για το μερίδιο της πίτας που κατέχει η «Μακντόναλντς», είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν το λογότυπο της εταιρίας... πριν ακόμη αρχίσουν να μιλούν.

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας προκάλεσε την «Μακντόναλντς» να «σπάσει» την πολύμηνη σιωπή της και να ξεκινήσει μια πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία για να αντιμετωπίσει το ντοκιμαντέρ. Εκπρόσωπος της εταιρίας χαρακτήριζε «ηλίθιες» τις ενέργειες του Σπούρλοκ, διότι «κανείς δεν τρώει τρόφιμα από τα «Μακντόναλντς» τρεις φορές ημερησίως και κανένας δεν πρέπει» (!)αφού όπως είπε «πιστεύαμε πάντα, ότι το φαγητό των «Μακντόναλντς» μπορεί να φαγωθεί ως τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής»!

Απαραίτητη η μαζική, δυναμική απάντηση

Η μία μετά την άλλη οι διαρκείς αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» για τη δράση των πολυεθνικών στα πανεπιστήμια έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η δράση στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Μόλις πριν μια βδομάδα ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν ήδη βάλει στο χέρι ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής - πανεπιστημιακής έρευνας, όταν έφερε στην επιφάνεια δυο έρευνες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που χρηματοδοτήθηκαν από μεγάλες πολυεθνικές. Θυμίζουμε ότι οι έρευνες αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία και τη σχέση τους με την κληρονομικότητα και η μια χρηματοδοτήθηκε από τη ΝΟΥΝΟΥ, ενώ η άλλη θα χρηματοδοτηθεί από την «Coca - Cola»!

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος της Αθήνας και το υπουργείο Παιδείας καλούσαν όλα τα σχολεία της Αττικής να συμμετάσχουν σε αγώνα δρόμου της «Samsung», για να εμπεδώσουν το πνεύμα των χορηγών στον αθλητισμό...

Παράλληλα, χτες αποκαλύψαμε ότι το ΝΑΤΟ απαιτεί να στρατολογήσει φοιτητές για πολεμική έρευνα και οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαβίβασαν την κατάπτυστη εντολή (που στη χώρα έφτασε μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού) στα Τμήματα του Ιδρύματος, καλώντας τις διοικητικές υπηρεσίες να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμα στους φοιτητές.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, ανοίγει διάπλατα όλες τις πόρτες της Εκπαίδευσης σε πολυεθνικές εταιρίες και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, για να ελέγχουν και να καθορίζουν τι διδάσκεται, να αξιοποιούν προς όφελός τους την επιστήμη, να διαμορφώνουν υποταγμένες στα συμφέροντά τους συνειδήσεις.

Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει οι παραπάνω αποκαλύψεις, είναι απαραίτητο να πολλαπλασιαστούν, να διογκωθούν, να μπει φραγμός στην πολιτική που ξεπουλάει την Εκπαίδευση και υποθηκεύει το μέλλον του λαού και της νεολαίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Κι αυτή η μαζική, δυναμική απάντηση δεν μπορεί παρά να δοθεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, που αρνούνται να γίνουν τα παιδιά τους «στρατιωτάκια» των «McDonald's», της «Samsung», της «Coca - Cola», των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ κ.ο.κ.


Γ. Σ.

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη

Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και αποχή από τα μαθήματα, καλεί η ΠΚΣ όλους τους φοιτητές του Ιδρύματος την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, με βασικά συνθήματα: «ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική έρευνα», «ΟΧΙ στην πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ».

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
Από ψιλό κόσκινο τα βιογραφικά

Η χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για τη στρατολόγηση φοιτητών για τις έρευνες του ΝΑΤΟ, στάθηκε κατά κύριο λόγο σ' αυτό καθ' αυτό το γεγονός της ΝΑΤΟικής παρέμβασης. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση του εγγράφου αποκαλύπτει:

Πρώτον ότι αυτή η παρέμβαση δε γίνεται για πρώτη φορά, έχει παρελθόν. Το αποκαλύπτει η παράγραφος που εξηγεί γιατί ζητούνται ερευνητές από μια ευρύτατη γκάμα ειδικοτήτων. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Στο παρελθόν, αρκετοί εθνικοί αντιπρόσωποι διαπίστωσαν πως η πρόβλεψη μίας λίστας λεπτομερών εργασιών για τους Βοηθούς Ερευνας περιόριζε τις επιλογές άλλων κατάλληλων υποψήφιων. Γι' αυτό και επαναπροτείνεται η συγκέντρωση αιτήσεων από πτυχιούχους και αποφοίτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων (ή ισότιμων τίτλων) με γνώσεις στη φυσική, τα μαθηματικά, τη μηχανική, την ωκεανογραφία, την επιχειρησιακή έρευνα, επεξεργασία σημάτων, πληροφορικών συστημάτων, επικοινωνιών, ανάλυση και συσχέτιση δεδομένων».

Δεύτερο και εξαιρετικά επικίνδυνο, αποκαλύπτει ότι οι φοιτητές που θα ανταποκριθούν τελικά στην πρόσκληση θα περάσουν από το ψιλό κόσκινο των μυστικών υπηρεσιών. Είναι αποκαλυπτική η σχετική παράγραφος του εντύπου: «Είναι κατάλληλο να αρχίσετε τη φυσιολογική διαδικασία στρατολόγησης εκ των προτέρων προκειμένου να δοθεί χρόνος στις χώρες - μέλη για την εξασφάλιση προσπέλασης σε απόρρητες πληροφορίες»!

Ζητείται δηλαδή να στρατολογηθούν έγκαιρα οι φοιτητές για να υπάρχει χρόνος να ελεγχθούν μέσα από προσπέλαση σε απόρρητες πληροφορίες. Ποιος διατηρεί αυτές τις απόρρητες πληροφορίες, ποιος δίνει δικαίωμα προσπέλασης στο ΝΑΤΟ; Είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, αλλά και η Πρυτανεία του ΕΜΠ που συμπράττει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ