ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Πολτοποιήθηκε μέσα στο μεικτήρα

Ο θάνατος ενός 48χρονου εργάτη ανακαλύφθηκε μόνο όταν οικοδόμοι στον Αυλώνα είδαν το κομμένο πόδι του να πέφτει από την μπετονιέρα

Ενα ακόμα αποτρόπαιο εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης καταγράφηκε χτες σε επιχείρηση παρασκευής σκυροδέματος στο Σχηματάρι. Ο 48χρονος εργάτης Σωτήρης Καρακύρης από τη Θήβα πολτοποιήθηκε στο μεικτήρα του εργοστασίου, πάνω στο μεροκάματο, γεγονός που αποκαλύφθηκε με τον πιο μακάβριο τρόπο, όταν το σκυρόδεμα που παρασκεύαζε έφτασε στον τελικό προορισμό του, σε οικοδομή του Αυλώνα!

Οι εργαζόμενοι της οικοδομής, γύρω στις 11.30 το πρωί, την ώρα που μπετονιέρα άδειαζε το περιεχόμενό της στην πρέσα, αντίκρισαν να πέφτει από αυτή ένα ανθρώπινο πόδι. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η μπετονιέρα οδηγήθηκε στο Σχηματάρι. Εκεί κλήθηκε ιατροδικαστής και η Επιθεώρηση Εργασίας. Ο κάδος του οχήματος πλύθηκε, αλλά δε βρέθηκε κάτι μέσα σε αυτόν. Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας όπου φορτώθηκε το σκυρόδεμα. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν μέσα στο μεικτήρα από τον οποίο φορτώθηκε το μπετόν στο όχημα, τα μέλη του 48χρονου εργάτη.

Η μπετονιέρα είχε φορτώσει στις 11 το πρωί έτοιμο σκυρόδεμα από το εργοστάσιο «Μπινιάκος ΕΠΕ» στο Σχηματάρι. Από την αστυνομία αναζητούνταν μέχρι αργά χτες το βράδυ ο ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΚΛΩΝΑΤΕΞ»
Προετοιμάζουν την απεργία του κλάδου

Η εργοδοσία επισπεύδει το κλείσιμο των δύο εργοστασίων στη Νάουσα και την απόλυση 110 εργαζομένων στην Κομοτηνή

Ο αγώνας των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» παίρνει συνέχεια με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία του κλάδου

Motion Team

Ο αγώνας των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» παίρνει συνέχεια με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία του κλάδου
Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να στείλουν καθολικά και συντονισμένα το μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας είναι οι εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του Ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» του Λαναρά, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), για τις 19 Οκτώβρη και οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Μέσα από την απεργία, κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια του Λαναρά για μαζικές απολύσεις στα «Κλωστήρια Ναούσης» και στη «ΦΑΝΚΟ» (FANCO). Συνάμα, στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα πως από εδώ κι εμπρός ενιαία θα είναι η απάντηση στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας που χτυπά ταυτόχρονα όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του ομίλου και το δικαίωμά τους στη δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τις τελευταίες μέρες ο μηχανισμός της εργοδοσίας σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης μεθοδεύει την επίσπευση του κλεισίματος των δύο εργοστασίων (Β΄ και «Ολυμπιακή») των «Κλωστηρίων Νάουσας» στη Νάουσα και την απόλυση των 110 εργαζομένων που απασχολούνται σ' αυτά.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των «Κλωστηρίων Νάουσας» στον Εβρο (πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος») εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την απειλή της διαθεσιμότητας και της μείωσης προσωπικού.

Στο εργοστάσιο της «ΦΑΝΚΟ» στην Κομοτηνή, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της εταιρίας να μειώσει το προσωπικό κατά περίπου 100 εργαζόμενους με τη μέθοδο της «οικειοθελούς» απόλυσης.

ΗΛΙΟΦΙΝ - ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρέμβαση της ΟΕΚΙΔΕ, ο υφυπουργός Απασχόλησης δεσμεύτηκε χτες να ενισχύσει άμεσα οικονομικά τους εργαζόμενους της «ΕΡΓΟ ΗΛΙΟΦΙΝ» και «ΕΡΓΟ ΤΕΞΤΙΛ» που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δεδουλευμένων τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε χτες στο υπουργείο Απασχόλησης, ο Γ. Γιακουμάτος δεσμεύτηκε για άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, πάγωμα των δόσεων για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, κουπόνια για αγορά βιβλίων για τα παιδιά (μαθητές, φοιτητές) των εργαζομένων και προκαταβολή του επιδόματος ανεργίας που θα αρχίσει να καταβάλλεται κανονικά από τα τέλη Νοέμβρη.

ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στην οδηγία Μπολκεστάιν

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης ενάντια στην οδηγία Μπολκεστάιν - η οποία εισάγεται για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και προωθεί την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά σε βάρος των εργαζομένων - παίρνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση και με τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό πανεργατικό Συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η οδηγία Μπολκεστάιν ξαναχτυπά! Ερχεται προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπέρ της οδηγίας συντάσσονται χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Ευρώπης.

Είναι υποκριτές κάποιοι που σήμερα χύνουν δάκρυα για την οδηγία "Φρανκεστάιν" των εργατικών δικαιωμάτων. Γιατί και αυτή η οδηγία είναι γνήσιο τέκνο και δημιούργημα της Συνθήκης Μάαστριχτ που οι ίδιοι στήριξαν και στηρίζουν.

Το ΠΑΜΕ παίρνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης των εργαζομένων ενάντια στην οδηγία Μπολκεστάιν. Η αποτελεσματικότητα του αγώνα μας απέναντι σ' αυτή την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική θα ενισχυθεί στο βαθμό που ισχυροποιείται το ΠΑΜΕ, που αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στο Παλλαϊκό Πανεργατικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 12 Νοέμβρη με το ΠΑΜΕ της αντίστασης και της ανυπακοής».

«ΣΕΒΡΟΝ - ΤΕΞΑΚΟ»
Πέταξε έξι στο δρόμο

Σε έξι απολύσεις εργαζομένων προχωράει η εργοδοσία της «ΣΕΒΡΟΝ-ΤΕΞΑΚΟ» (CHEVRON-TEXACO), καθώς προχτές τους επέδωσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εργασιακή σχέση τους διακόπτεται την Παρασκευή 14 του Οκτώβρη με τη δικαιολογία ότι αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος της εταιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την απειλή των απολύσεων η εταιρία τους τελευταίους μήνες προσπαθεί κι έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με αποκορύφωμα την απόλυση των 6 εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Πετρελαίου - Βενζίνης - Ορυκτελαίου, με προκλητική καθυστέρηση και κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των προβλημάτων, προκήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα, Πέμπτη 13 του Οκτώβρη, και συγκέντρωση στις 8.30 π.μ., μπροστά στην είσοδο της επιχείρησης.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επιστρατεύεται το ... «δημόσιο συμφέρον»

Στην κατάθεση αγωγής κατά της απεργίας των γεωτεχνικών προχώρησαν χτες οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας το χαρακτηρισμό της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής, επικαλούμενες λόγους «δημοσίου συμφέροντος». Η κυβέρνηση με αυτήν την κίνηση δείχνει ότι σε μία ακόμη περίπτωση επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των εργατικών κινητοποιήσεων, αντί να σκύψει πάνω από τα χρόνια προβλήματα του κλάδου των γεωτεχνικών και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων γίνεται επίκληση του κινδύνου που διατρέχει η δημόσια υγεία από τη νόσο των πουλερικών, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις εισαγωγές και τη διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Ομως εκ των πραγμάτων το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία αποδεικνύεται πέρα για πέρα υποκριτικό, αφού σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων του γεωτεχνικού κλάδου στρέφονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει επί της ουσίας «γυμνή» την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω ενέργεια των δύο υπουργείων ήρθε αμέσως μετά την επιστολή που εστάλη από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος απαίτησε την άμεση κυβερνητική παρέμβαση ώστε να σταματήσει η απεργία - αποχή των γεωτεχνικών υπαλλήλων. Και ως γνωστόν, οι επιθυμίες των βιομηχάνων, αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης...

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις

Τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Παντ. Ειρηνάκη, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και με τη στάση του μπλοκάρει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών διαδικασιών των εργαζομένων στο δήμο, καταγγέλλει το ΔΣ του Σωματείου με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, ενώ το Σωματείο έχει καταθέσει αίτημα από τις 30 Σεπτέμβρη για να του παραχωρηθεί η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική τακτική Συνέλευση των εργαζομένων, ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση. Η μεθόδευση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Πριν δύο μέρες η διοίκηση του δήμου επιχείρησε να απαγορέψει στο γραμματέα του Σωματείου Μ. Ντούρο, τη συμμετοχή στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, ισχυριζόμενη παρανόμως ότι δε δικαιούται συνδικαλιστική άδεια! Τελικά, ύστερα από την αντίδραση του συνδικαλιστή αλλά και την παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΑΣ Χρ. Κατσώτη, δόθηκε η σχετικά άδεια στο συνδικαλιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ