ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν και πάλι το «σχέδιο Ανάν»

Τη βεβαιότητα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν - με μεγαλύτερη πλειοψηφία - το «σχέδιο Ανάν», αν αυτό τεθεί ενώπιόν τους σε νέο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίαζε πληροφορίες μεθοδεύσεων της Βρετανίας για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν».

Εξάλλου, σχολιάζοντας αναφορά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, για το Κυπριακό ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρατήρησε τα εξής:

«Είναι επανάληψη των όσων είχα πει προηγουμένως. Θεωρώ ότι ήταν και λανθασμένη η βάση της και παραπλανητική και θα γίνουν οι αναγκαίες παραστάσεις, τουλάχιστον να μην παραποιεί τα γεγονότα».

Προάγουν «χωριστικές τάσεις» οι Αμερικανοί

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προάγει χωριστικές τάσεις.

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόσκληση ενισχύει τις επιδιώξεις για διατήρηση του διαχωρισμού και υποθάλπει τις παράνομες φιλοδοξίες του κυρίου Ταλάτ.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο στη Βρετανική Βουλή, δεν ανταποκρίνονται στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ούτε και στις πραγματικές θέσεις που υπάρχουν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δε διαφαίνεται πρόθεση για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» ως έχει.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες, όποτε τις καλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η άσκηση «Νικηφόρος»

Μεγάλης κλίμακας και διάρκειας θα είναι η άσκηση «Νικηφόρος 2005», σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αθανάσιου Νικολοδήμου. Ο αντιστράτηγος Νικολοδήμος ανέφερε ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της άσκησης είναι η επιστράτευση μεγάλου αριθμού εφέδρων και εθνοφυλάκων. Είπε, επίσης, ότι λόγω της αναβολής της άσκησης «Τοξότης» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δε θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Νικηφόρος».

Η άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 23 Οκτώβρη, θα διαφέρει από τις προηγούμενες τόσο στο θέμα της οργάνωσης όσο και στο θέμα της συμμετοχής.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από και προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δε διαφοροποίησε το σχεδιασμό της άσκησης.

  • Ο κ. Βασιλείου σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία του συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει την Κυριακή, δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του και ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Μάη. Ωστόσο, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι παραμένει στο κόμμα το οποίο ίδρυσε και ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τα κοινά.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ευχαριστίες(!) του δημάρχου στον Αμερικανό πρέσβη

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», οξύνοντας τις σχέσεις των λαών της περιοχής, ο πρέσβης των παγκόσμιων τρομοκρατών, Τσαρλς Ρις, επισκέφθηκε χτες το πρωί στα Γιάννενα τον δήμαρχο, Ν. Γκόντα, και τον νομάρχη, Α. Καχριμάνη, για «εθιμοτυπικούς» λόγους.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον δήμαρχο της πόλης και την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων και φιλοφρονήσεων ο Ν. Γκόντας έσπευσε να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του εκπροσώπου του μακελάρχη των ΗΠΑ και στάθηκε στους «δεσμούς» που δένουν την περιοχή με την Αμερική καθώς «φιλοξενεί» χιλιάδες Γιαννιώτες, οι οποίοι αποτελούν «γέφυρα» Ηπείρου και Αμερικής.

Προσπάθησε, δηλαδή, να τσουβαλιάσει τους οικονομικούς μετανάστες που διώχτηκαν κακήν κακώς από την πολιτική που εκείνος υπερασπίζεται και κατατάσσει ακόμη και σήμερα τους εργαζόμενους και το λαό, την Ηπειρο, στις πρώτες θέσεις των πιο φτωχών περιφερειών της Ευρώπης και να τους χρησιμοποιήσει σαν γέφυρα φιλίας του ελληνοαμερικανικού κεφαλαίου.

Η επίσκεψη προφανώς εντάσσεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της εντεινόμενης παρέμβασης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καθώς η Ηπειρος αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου σε αυτά λόγω της γεωγραφικής της θέσης προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Φανερώνει και τις προθέσεις των ΗΠΑ να βρουν συμμάχους της πολιτικής τους και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ την ίδια στιγμή πρόσφατες είναι οι προκλήσεις αξιωματούχων τους για τη δήθεν υποκριτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα μας - μεταξύ των οποίων αναφέρεται και η αλβανική - όταν είναι πασίγνωστη η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζουν και οδηγεί στο μακέλεμα των λαών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος της συνάντησης με τον δήμαρχο Ν. Γκόντα και προκειμένου να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού το «καλό» κλίμα και να προστατευτεί ο Αμερικανός πρέσβης από ανεπιθύμητες ερωτήσεις για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ απαγορεύτηκαν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους από υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του δημάρχου.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις για το θε-Αθήναι

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα και στην ταυτόχρονη «απόρριψη» του Μ. Παπαγιαννάκη για τη δημαρχία της Αθήνας. Τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΣΥΝ παρελαύνουν στον Τύπο με δηλώσεις, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους για την πολιτική «φίμωση» που υφίστανται.

Μετά από την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δ. Χατζησωκράτη και τον Γ. Θεωνά και την παρέμβαση του Χ. Παπαδόπουλου, η χτεσινή μέρα είχε ιδιαίτερο πλούτο αντιδράσεων.

Στελέχη της «Παρέμβασης» και της «Συσπείρωσης», αφού έπλεξαν το εγκώμιο του Α. Τσίπρα, απέδωσαν την αντίδρασή τους σε πολιτικό ζήτημα, καθώς αφορά «αποκλεισμό στη βάση των πολιτικών απόψεων». Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Φ. Κουβέλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι «ένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος επειδή έχει απόψεις σε γενικά πολιτικά ζητήματα που είναι διαφορετικές από του προέδρου, της πλειοψηφίας της ΚΠΕ και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ». Και τα δύο στελέχη σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι υπάρχει σοβαρή πηγή ανησυχίας στον ΣΥΝ και ότι μπορεί το θέμα αυτό να είναι προάγγελος κρίσης. Το ίδιο τόνισε και ο Δ. Παπαδημούλης λέγοντας ότι το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «εσωτερικούς διχασμούς και αντιπαραθέσεις».

Πιο αποκαλυπτικός ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σημείωσε ότι ο Αλ. Αλαβάνος «οδηγείται από πρόεδρος του κόμματος να λειτουργήσει ως πρόεδρος μόνο μιας τάσης» και παραδέχτηκε ότι στον ΣΥΝ διέρχονται κρίση, λέγοντας ότι «την επιλογή την έκανε η ηγεσία».

Βέβαια εκείνο που, στην πραγματικότητα, απασχολεί το εσωτερικό του ΣΥΝ είναι ποιος (ποιας τάσης) θα συμμετέχει σε πόστα όπως το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και άρα θα έχει δυνατότητες προσωπικής (και «τασικής») προβολής. Κανείς δεν ασχολείται με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο ένας και ο άλλος υποψήφιος. Αλλωστε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα είναι απολύτως ίδιες.

ΣΤ. ΒΡΕΝΤΖΟΣ
Του ανακάλεσαν την κομματική ιδιότητα

Την ανάκληση της κομματικής ιδιότητας του Στ. Βρέντζου μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών για τις εναντίον του κατηγορίες αποφάσισε χτες, μετά από συνεδρίασή της, η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα αποφασίστηκε να προχωρήσει «επείγουσα διαδικασία ελέγχου για το θέμα των επεισοδίων σε βάρος αντιδικτατορικών αγωνιστών».

Στο μεταξύ χτες κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντιστασιακός Στ. Καλαϊτζής και ο συνήγορός του Γ. Βλάχος για τον ξυλοδαρμό που υπέστη ο πρώτος πριν λίγες εβδομάδες στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα σοβαρά αυτά επεισόδια συνέβησαν, όταν επρόκειτο να καταθέσει ο Στ. Καλαϊτζής για υπόθεση που είχε σχέση με τους βασανισμούς που υπέστη επί χούντας στις φυλακές του Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης από τον μετέπειτα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Βρέντζο.

Ο Στ. Καλαϊτζής στην αναφορά ζητάει να γίνει η δίκη στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας και περιγράφει το περιστατικό που συνέβη έξω από το δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου. Να σημειώσουμε ότι οι Γ. Αλεξάκης, Π. Πουλόπουλος, Κ. Χριστόπουλος και Στ. Καλαϊτζής κατήγγειλαν στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος» ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Βρέντζος διηύθυνε τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όταν ήταν κρατούμενοι στο Γεντί Κουλέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ