ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ
Αντιδραστικό περιεχόμενο με «νέο» περιτύλιγμα

Με φραστικούς εξωραϊσμούς, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χτες την πρόταση της αντεργατικής οδηγίας

Επανέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση οδηγίας «Μπόλκενστάιν» για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, διατηρώντας αυτούσιο τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της, παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της με 1.600 «συμβιβαστικές» τροπολογίες στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ολοκληρώθηκε χτες η σχετική συζήτηση.

Η «Αρχή της Χώρας Προέλευσης» παραμένει και προσαρμόζεται λεκτικά και για λόγους δημαγωγίας σε «Αρχή Ελευθερίας Παροχής Υπηρεσιών». Η πρόταση της «νεοδιαμορφωμένης» οδηγίας, που παραπέμπεται για έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο προμηνύει έναν νέο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών - μελών, ως προς τη μείωση, πλέον, των ποιοτικών προτύπων στις επιχειρήσεις, την άμβλυνση των θεσμικών πλαισίων που διέπουν τη λειτουργία τους και διάλυση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, το οποίο αναμένεται να τροποποιηθεί προς το αντιδραστικότερο στην Ολομέλεια, βασική αρχή που διέπει την παροχή υπηρεσιών στην ΕΕ είναι η εξής: «Ο παρέχων υπηρεσίες, προκειμένου να πουλήσει τις υπηρεσίες του σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος, αρκεί να σέβεται τη νομοθεσία της χώρας, την οποία έχει σαν έδρα η εταιρία του».

Δυναμίτης στα εργασιακά δικαιώματα

Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της οδηγίας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως υπερασπίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας ότι θα ισχύει το εργατικό Δίκαιο της χώρας που παρέχεται η εργασία και όχι της χώρας στην οποία έχει έδρα η εταιρία, καμία διάταξη δεν τα εξασφαλίζει. Αλλωστε, με τη διαγραφή των διατάξεων που επιδίωκαν τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας Απόσπασης Εργατών, οι εργαζόμενοι δεν απέκτησαν καμία επιπλέον εγγύηση για τις αμοιβές τους, τις συμβάσεις τους, την ασφάλισή τους και κάθε κεκτημένο τους δικαίωμα, που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας αποκλείονται θεωρητικά τα τυχερά παιχνίδια, ο οπτικοακουστικός τομέας, οι νομικές υπηρεσίες, η Υγεία, οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι Υπηρεσίες Γενικού Συμφέροντος. Δεν εξαιρούνται οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, στις οποίες περιλαμβάνονται η ενέργεια και το νερό. Σύμφωνα, μάλιστα, με απόψεις νομικών, οι παραπάνω εξαιρέσεις, μπορεί να αρθούν αν κάποιος προσφύγει στο δικαστήριο και ζητήσει να ενταχθούν στο πεδίο της οδηγίας, στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας...

Οι στόχοι, λοιπόν, της «νέας» πρότασης οδηγίας, παραμένουν και θίγουν βασικά λαϊκά δικαιώματα. Τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας, να υποβαθμίσουν τη νομοθεσία τους σε όλους τους κλάδους των υπηρεσιών, εναρμονίζοντάς την προς τα κάτω, ακυρώνοντας κατοχυρωμένα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών.

Στα μέτρα των μονοπωλίων

Ακόμα ενισχύονται τα μονοπώλια των αγορών υπηρεσιών και προχωρά η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, τόσο για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών, όσο και για το κόστος, αποκλείοντας τα λαϊκά στρώματα από την πρόσβαση.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ασκεί σοβαρότατες πιέσεις για αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων και υποβάθμιση των όρων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό περιβάλλον. Δίνει δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να γιγαντώσουν τα μονοπωλιακά τους κέρδη, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. φορολογία, νομικό πλαίσιο), που διέπει τις επιχειρήσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

ΕΡΓΑΤΕΣ «ΖΩΝΗΣ»
Αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό

Αναρμόδιος δηλώνει τώρα ο υφυπουργός Εργασίας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία ενημερώνει τους εργαζόμενους, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας
Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία ενημερώνει τους εργαζόμενους, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χθες οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαντώντας αγωνιστικά στον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου σε οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, για τα οποία είχαν δεσμευτεί εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Με πορεία που ξεκίνησε από την πλ. Κουμουνδούρου, οι εργαζόμενοι της Ζώνης έφτασαν στο υπουργείο και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Γεράσιμο Γιακουμάτο. Ο υφυπουργός, με προκλητικό τρόπο και μετά από δύο χρόνια συνομιλιών με τους συνδικαλιστές της Ζώνης, δήλωσε αναρμόδιος για τα προβλήματα που του έθεσαν (!) και τους προέτρεψε να συναντηθούν και να λύσουν το ζήτημα με τον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, είχε υποσχεθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά στους εργαζόμενους της Ζώνης τη συνταξιοδότηση μέσω του ΛΑΕΚ όσων είναι άνεργοι και πάνω από 55 ετών και τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 125 ένσημα σε 50.

«Μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και στους "ανοιχτούς λογαριασμούς" που έχουμε με την κυβέρνηση, η ανάπτυξη των αγώνων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας αποτελεί για εμάς μονόδρομο. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!», τόνισε στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΟΦΤΕΞ: Με νέα (χτεσινή) εκβιαστική ανακοίνωσή της, η διεύθυνση της ΣΟΦΤΕΞ και συγκεκριμένα το Γραφείο Προσωπικού ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι από σήμερα ξεκινά το νέο πρόγραμμα εργασίας, που στην πράξη σημαίνει ότι 20 εργαζόμενοι μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας, μειώνονται οι αποδοχές τους, πιθανά και οι αποζημιώσεις κατά 32%. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στη ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει για ακόμα μια φορά τη διεύθυνση της επιχείρησης και καλεί όλες τις βάρδιες να βρίσκονται σήμερα στις 10.30 το πρωί στο εργοστάσιο, όπου θα γίνει συγκέντρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ενέκρινε το νέο πρόγραμμα εργασίας.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Δυναμική συνέχεια και έχοντας «μεταφερθεί» πλέον έξω από τα γραφεία της ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ, στη λεωφόρο Κηφισίας, έδωσαν και χτες στην επίσχεση εργασίας που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα οι εργαζόμενοι από το εργοτάξιο του Αλαφογιάννη, στη Νέα Ιωνία, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η εργοδοσία. Στο μεταξύ, τα δεδουλευμένα 3 ως και 4 δεκαπενθημέρων που τους χρωστούσε ο εργολάβος Μισιρλάκης, κατάφεραν να πάρουν οι 15 καλουπατζήδες σε έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στο Μπουρνάζι, μετά από επίσχεση εργασίας που έκαναν, με τη στήριξη του ταξικού τους συνδικάτου.

ΔΕΗ: Συνεχίζονται και σήμερα οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και ενώ στην Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για την πλήρη «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ. Την ώρα που η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στηρίζει αυτή την πολιτική προβάλλοντας ως αίτημα ένα πιο «υγιή ανταγωνισμό», οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ: Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο προχώρησαν χτες οι λιμενικοί με αφορμή τα σοβαρά και χρονίζοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιώντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, με κατάληξη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Παρεμβαίνοντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, αφού ζήτησε την κατάργηση του απαράδεκτου ΠΔ για τις μεταθέσεις, σημείωσε πως αύριο (σ.σ. σήμερα) θα κατατεθεί Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για το θέμα αυτό.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με το αιτιολογικό ότι είναι «άνευ αντικειμένου», απορρίφθηκε από το δικαστήριο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εμπορική κατά της ενέργειας της διοίκησης της τράπεζας να καταγγείλει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ορίζει την ύπαρξη και λειτουργία του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων, με σκοπό τη διάλυσή του. Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ότι η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν μπορεί να εξαντλείται σε δικαστικές διαμάχες. Και φυσικά ούτε σε «κοινωνικούς διαλόγους» στους οποίους σπεύδει με κάθε ευκαιρία η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στηρίζοντας έτσι την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ