ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ο ΟΕΚ υπογράφει την υποθήκη του...

Το ΔΣ του Οργανισμού συμφώνησε με την ίδρυση θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρίας, που προωθεί η κυβέρνηση. Καταψήφισε μόνο ο Αντ. Αντύπας

Να συμφωνήσει με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που θα αναλάβει - σε «συνεργασία» με ιδιώτες να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό, αποφάσισε προχτές το ΔΣ του Οργανισμού.

Η μοναδική διαφωνία που εκφράστηκε ήταν για τη σύνθεση του ΔΣ της νέας εταιρίας, την πλειοψηφία της οποίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα έχει η κυβέρνηση και όχι ο ΟΕΚ. Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ ζήτησαν, η πλειοψηφία να περάσει στα χέρια του ΟΕΚ, με τη συμμετοχή τεσσάρων μελών στο επταμελές συμβούλιο. Ομως, παραμένει ο μέγας κίνδυνος, ο ΟΕΚ να είναι αναγκασμένος να καταβάλει ένα υπέρογκο ποσό για ένα έργο που θα εκτελεί μια θυγατρική, την οποία - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - δε θα ελέγχει. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 1, παράγραφος 6 του νομοσχεδίου, το ΔΣ του ΟΕΚ ενεργεί ως γενική συνέλευση της θυγατρικής εταιρίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον ίδιο νόμο ή στο καταστατικό της θυγατρικής.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε μόνο ο Αντώνης Αντύπας, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΟΕΚ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή με γραπτή του δήλωση είχε καταγγείλει ότι «στην εταιρία αυτή εκχωρούνται τα πάντα. Στην ουσία θα μπουν οι ιδιώτες όχι από το "παράθυρο" αλλά από την... πόρτα. Γίνεται καθαρό πως η ανάθεση της κατασκευής του έργου στον ΟΕΚ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων - δικαιούχων του Οργανισμού. Εξυπηρετεί αποκλειστικά την κυβέρνηση, την εταιρία "Αθήνα 2004" και τις επιχειρήσεις που θα εμπλακούν στην κατασκευή του έργου». Ακόμα, ο Αντ. Αντύπας είχε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που «υποθηκεύουν την ύπαρξη του ΟΕΚ ως φορέα εργατικής κατοικίας. Είναι ορατός ο κίνδυνος, κατέληγε στη δήλωσή του το μέλος του ΔΣ του ΟΕΚ, να λεηλατηθούν τα έσοδα του ΟΕΚ για να φτιαχτούν έργα βιτρίνας».

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού δίνεται η δυνατότητα στη νέα εταιρία να παραχωρήσει το έργο σε ιδιώτες, ενώ ο ΟΕΚ μένει εκτεθειμένος, αφού αν και θα δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για το έργο, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι ο κύριος του έργου μετά τους αγώνες.

  • Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση μεταξύ του «Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) ΑΕ» και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004» για την εκτέλεση των Ολυμπιακών Εργων του Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Ολυμπιακού Κέντρου πολλαπλών αθλητικών χρήσεων Φαλήρου. Τη σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους του ΟΔΙΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κ. Καλλίρης και από την ΟΕΟΑ ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Μπακούρης.
Κατήγγειλαν την παρέμβαση Λαλιώτη στο ΣτΕ

Την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος με έγγραφό του ζήτησε να συζητηθεί η προσφυγή πολιτών για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας στην Ολομέλεια και όχι στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι πολίτες που κατέθεσαν την προσφυγή.

Ο Π. Τότσικας τόνισε ότι η ενέργεια του υπουργού συνιστά παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ ανέφερε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το έργο σε μια ευαίσθητη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Ο Αντ. Ραλλάτος αναφέρθηκε στην ένταση της κερδοσκοπίας με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επισήμανε ότι αυτό είναι μέρος της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Από την πλευρά της, η Στ. Αλφιέρη, σημείωσε ότι το κράτος ενώ έχει υποχρέωση να προστατεύει το περιβάλλον, προκαλεί οικολογική καταστροφή.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και μίλησε ο Λεων. Αυδής, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». «Στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων - είπε - υπάρχουν δύο παράλληλα φαινόμενα. Πρώτον, η εκμετάλλευση των φτωχότερων στρωμάτων παίρνει νέες μορφές και προχωρεί στην αφαίρεση του ζωτικού χώρου, της απόλαυσης του περιβάλλοντος για χάρη κάποιων κερδοσκοπικών υπολογισμών. Το δεύτερο παράλληλο φαινόμενο, είναι η ένταση του αυταρχισμού, όπως εκδηλώθηκε τόσο με τη σύλληψη ατόμων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και με την παράβαση των κανόνων λειτουργίας του κράτους από τη διοίκηση». Και ο Λεων. Αυδής κατέληξε σχολιάζοντας την παρέμβαση προς το ΣτΕ: «Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να κουβεντιάσω με κάποιους που αντιλαμβάνονται αλλιώς τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Μου είπαν ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις (σ.σ. των κατοίκων) εμποδίζουν το αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης. Οτι το Ε' τμήμα του ΣτΕ είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας. Σκέφτομαι μήπως όταν μίλαγαν για κυβέρνηση ήθελαν να πουν "εθνική κυβέρνηση", όπως λέγαμε στην επταετία; Με άλλα λόγια, φοβάμαι ότι με κάποιο έμμεσο τρόπο φτάνουμε σε φαινόμενα αυταρχισμού και ουσιαστικής κατάλυσης της δημοκρατίας, εξαιτίας της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας».

Μύθος το απόρρητο των επικοινωνιών

Αποκαλυπτικό το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Απορρήτου των Επικοινωνιών

Δεν εξασφαλίζεται το απόρρητο των επικοινωνιών, αφού ευάλωτες σε κάθε είδους υποκλοπή και παραβίαση του απορρήτου είναι τόσο οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στα σταθερά δίκτυα, όσο και οι κινητές επικοινωνίες, αλλά και ο χώρος του διαδικτύου. Μάλιστα, το απόρρητο των συνομιλιών δεν εξασφαλίζεται απόλυτα ούτε και στα κρατικά «πορτοκαλί» τηλέφωνα, γεγονός που μας αποκαλύπτει όχι μόνο ένα τρομακτικό παρών, αλλά και ένα εφιαλτικό μέλλον.

Στις διαπιστώσεις αυτές και υπό το φως της αλματώδους τεχνολογικής προόδου, αλλά και των νέων στοιχείων του παρελθόντος έτους, κατέληξε η κοινοβουλευτική Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Στην έκθεση της Επιτροπής, γίνεται αναφορά στην ύπαρξη συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας στο διεθνή χώρο «με δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών από κινητό σε κινητό, τα οποία χρησιμοποιούνται διαπιστωμένα από επίσημες κρατικές αρχές δίωξης εγκλήματος, αλλά και από μυστικές υπηρεσίες της διεθνούς κατασκοπίας». Ειδικότερα για τα κινητά, η Επιτροπή επισημαίνει την πιθανότητα παράνομης εκμετάλλευσης των αδυναμιών των αλγορίθμων κρυπτογράφησης των συνομιλιών, παρ' όλο που οι εκπρόσωποι των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας διαβεβαιώνουν για την ασφαλή διακίνηση της κωδικοποιημένης φωνής.

Βασισμένη στις επισημάνσεις συμβούλου διοίκησης του ΟΤΕ, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι προστασία του απόρρητου των συνδιαλέξεων δεν υπάρχει ούτε για τους χρήστες της σταθερής τηλεφωνίας, και γι' αυτό πέρα από τα μέτρα του ΟΤΕ, εναπόκειται σε αυτούς να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνομιλιών τους, με συσκευές κρυπτογράφησης. Ειδικότερα, η Επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζει πως «απόλυτη ασφάλεια στα ψηφιακά τηλέφωνα δεν υπάρχει, όσον αφορά στην επέμβαση τρίτων κατ' αρχήν στις εγκαταστάσεις των κέντρων, των κατανεμητών και τέλος στην τερματική τηλεφωνική συσκευή.» Γι' αυτό και καλεί τον ΟΤΕ, να διασφαλίσει την επικοινωνία από συνακροάσεις, με πλήρη καταγραφή (και με τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος) στους κεντρικούς κατανεμητές και τηλεφωνικά κέντρα, με μηχανισμούς συναγερμού στους κατανεμητές εξωτερικού χώρου (ΚΑΦΑΟ) και με ηλεκτρονική ή μηχανική διασφάλιση (π.χ. σφράγισμα κατανεμητών διανομής στα κτίρια κατοικίες).

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι χρήστες του διαδικτύου, με δεδομένο ότι η ταυτότητα, η κίνηση και οι ενέργειές τους μέσα στον ηλεκτρονικό χώρο είναι δυνατόν να τεθούν υπό παρακολούθηση και να τους θέσουν σε κινδύνους οικονομικούς ή παραβίασης του ιδιωτικού απόρρητου. Στην Εκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν τομείς κρατικοί και μη, όπου κάθε επίθεση κατά δικτυακών πόρων, πέρα από τις άμεσες επιδράσεις - αλλοίωση περιεχομένου, διακοπή λειτουργίας - μπορεί να οδηγήσει μέχρι την κατάρρευση εθνικών υποδομών. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, ότι πέραν των ανεπίσημων κανόνων δεοντολογίας, που ισχύουν στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο διασφάλισης του απόρρητου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οριοθέτησης της ευθύνης μεταξύ συνδρομητών και εταιριών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Επιτροπή, στην ύπαρξη του συστήματος παγκόσμιας παρακολούθησης Echelon, που έχουν εγκαταστήσει οι κρατικές αρχές ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συνεργασία, με άλλες χώρες και που είναι σε θέση να καταγράφει και να κατασκοπεύει εκατομμύρια συνδιαλέξεις, αποσπώντας απόρρητες πληροφορίες, που άπτονται των εθνικών ή οικονομικών συμφερόντων άλλων χωρών.

Τέλος, η Επιτροπή καταλήγει σε μια σειρά προτάσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και πρακτικών μέτρων από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προστασία του απόρρητου των επικοινωνιών. Μεταξύ άλλων προτείνεται η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των συνδρομητών για τη μη καταγραφή τους στους αναλυτικούς λογαριασμούς, που εκδίδουν οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί. Εκφράζει την άμεση ανάγκη για την καταγραφή όλων των κρίσιμων, για την ομαλή λειτουργία του κράτους υποδομών και λήψη τεχνικών και νομοθετικών μέτρων για την προστασία τους από ηλεκτρονικές επιθέσεις. Ζητά επίσης την απαγόρευση των αγγελιών που καταχωρούνται στις εφημερίδες για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Κατηγορούνται για «κόκκινη» πολυκατοικία

Υπόλογοι στη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απάτη είναι ο εργολάβος και ο πολιτικός μηχανικός πολυκατοικίας στη Λεωφόρο Τατοΐου 107, στη Μεταμόρφωση Αττικής, που χαρακτηρίστηκε «κόκκινη», λόγω του σεισμού και ήδη έχει κατεδαφιστεί. Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον πταισματοδίκη Ν. Ιωνίας, ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών 18 ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας εναντίον του εργολάβου - κατασκευαστή Παν. Χαραλαμπόπουλου και του πολιτικού μηχανικού Αντ. Δεληολάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαριάννα Ψαρουδάκη έκρινε ότι για 15 περιπτώσεις ιδιοκτησιών στην εν λόγω πολυκατοικία τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, γιατί πέρασαν 15 χρόνια από την υπογραφή των πωλητήριων συμβολαίων. Ομως, για τις άλλες τρεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αγορές των ακινήτων έγιναν την περίοδο 1985 - 1994, «στοιχειοθετείται για τον μεν πρώτο εγκαλούμενο το έγκλημα της απάτης κατά συρροή», ενώ για τον δεύτερο «το αδίκημα της απλής συνέργειας στην πράξη της απάτης».

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα χρήματα εισέπραξε ο εργολάβος Παν. Χαραλαμπόπουλος, διαβεβαιώνοντας τους αγοραστές «εν γνώσει του ψευδώς ότι η πολυκατοικία είχε κατασκευαστεί σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια και τις μελέτες του δεύτερου εγκαλούμενου πολιτικού μηχανικού Αντ. Δεληολάνη, που διαβεβαίωνε σε αυτά την πλήρη συμμόρφωσή του προς τους κανονισμούς οικοδομικής».

Προεκλογικές τροπολογίες

Σε προεκλογικού χαρακτήρα τροπολογίες προχώρησε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης, στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή.

Οι τροπολογίες αφορούν τη χορήγηση δωρεάν διαμερισμάτων με κλήρωση σε 70 σεισμόπληκτους, στεγαστικά δάνεια σε συνταξιούχους ΔΕΚΟ εποπτείας του υπουργείου Μεταφορών, άδειες για φορτηγά αυτοκίνητα στα μικρά νησιά και τη διασκευή ταξί για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα διαμερίσματα θα διατεθούν με δημόσια κλήρωση, μεταξύ των δικαιούχων σεισμοπλήκτων, που θα υποβάλουν σχετική αίτηση. Η αξιολόγηση των προσφορών, τα κριτήρια επιλογής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα καθοριστούν από πενταμελή επιτροπή, με πρόεδρο ανώτερο δικαστικό λειτουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ