Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μύθος το απόρρητο των επικοινωνιών

Αποκαλυπτικό το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Απορρήτου των Επικοινωνιών

Δεν εξασφαλίζεται το απόρρητο των επικοινωνιών, αφού ευάλωτες σε κάθε είδους υποκλοπή και παραβίαση του απορρήτου είναι τόσο οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στα σταθερά δίκτυα, όσο και οι κινητές επικοινωνίες, αλλά και ο χώρος του διαδικτύου. Μάλιστα, το απόρρητο των συνομιλιών δεν εξασφαλίζεται απόλυτα ούτε και στα κρατικά «πορτοκαλί» τηλέφωνα, γεγονός που μας αποκαλύπτει όχι μόνο ένα τρομακτικό παρών, αλλά και ένα εφιαλτικό μέλλον.

Στις διαπιστώσεις αυτές και υπό το φως της αλματώδους τεχνολογικής προόδου, αλλά και των νέων στοιχείων του παρελθόντος έτους, κατέληξε η κοινοβουλευτική Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Στην έκθεση της Επιτροπής, γίνεται αναφορά στην ύπαρξη συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας στο διεθνή χώρο «με δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών από κινητό σε κινητό, τα οποία χρησιμοποιούνται διαπιστωμένα από επίσημες κρατικές αρχές δίωξης εγκλήματος, αλλά και από μυστικές υπηρεσίες της διεθνούς κατασκοπίας». Ειδικότερα για τα κινητά, η Επιτροπή επισημαίνει την πιθανότητα παράνομης εκμετάλλευσης των αδυναμιών των αλγορίθμων κρυπτογράφησης των συνομιλιών, παρ' όλο που οι εκπρόσωποι των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας διαβεβαιώνουν για την ασφαλή διακίνηση της κωδικοποιημένης φωνής.

Βασισμένη στις επισημάνσεις συμβούλου διοίκησης του ΟΤΕ, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι προστασία του απόρρητου των συνδιαλέξεων δεν υπάρχει ούτε για τους χρήστες της σταθερής τηλεφωνίας, και γι' αυτό πέρα από τα μέτρα του ΟΤΕ, εναπόκειται σε αυτούς να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνομιλιών τους, με συσκευές κρυπτογράφησης. Ειδικότερα, η Επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζει πως «απόλυτη ασφάλεια στα ψηφιακά τηλέφωνα δεν υπάρχει, όσον αφορά στην επέμβαση τρίτων κατ' αρχήν στις εγκαταστάσεις των κέντρων, των κατανεμητών και τέλος στην τερματική τηλεφωνική συσκευή.» Γι' αυτό και καλεί τον ΟΤΕ, να διασφαλίσει την επικοινωνία από συνακροάσεις, με πλήρη καταγραφή (και με τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος) στους κεντρικούς κατανεμητές και τηλεφωνικά κέντρα, με μηχανισμούς συναγερμού στους κατανεμητές εξωτερικού χώρου (ΚΑΦΑΟ) και με ηλεκτρονική ή μηχανική διασφάλιση (π.χ. σφράγισμα κατανεμητών διανομής στα κτίρια κατοικίες).

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι χρήστες του διαδικτύου, με δεδομένο ότι η ταυτότητα, η κίνηση και οι ενέργειές τους μέσα στον ηλεκτρονικό χώρο είναι δυνατόν να τεθούν υπό παρακολούθηση και να τους θέσουν σε κινδύνους οικονομικούς ή παραβίασης του ιδιωτικού απόρρητου. Στην Εκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν τομείς κρατικοί και μη, όπου κάθε επίθεση κατά δικτυακών πόρων, πέρα από τις άμεσες επιδράσεις - αλλοίωση περιεχομένου, διακοπή λειτουργίας - μπορεί να οδηγήσει μέχρι την κατάρρευση εθνικών υποδομών. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, ότι πέραν των ανεπίσημων κανόνων δεοντολογίας, που ισχύουν στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο διασφάλισης του απόρρητου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οριοθέτησης της ευθύνης μεταξύ συνδρομητών και εταιριών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Επιτροπή, στην ύπαρξη του συστήματος παγκόσμιας παρακολούθησης Echelon, που έχουν εγκαταστήσει οι κρατικές αρχές ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συνεργασία, με άλλες χώρες και που είναι σε θέση να καταγράφει και να κατασκοπεύει εκατομμύρια συνδιαλέξεις, αποσπώντας απόρρητες πληροφορίες, που άπτονται των εθνικών ή οικονομικών συμφερόντων άλλων χωρών.

Τέλος, η Επιτροπή καταλήγει σε μια σειρά προτάσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και πρακτικών μέτρων από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προστασία του απόρρητου των επικοινωνιών. Μεταξύ άλλων προτείνεται η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των συνδρομητών για τη μη καταγραφή τους στους αναλυτικούς λογαριασμούς, που εκδίδουν οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί. Εκφράζει την άμεση ανάγκη για την καταγραφή όλων των κρίσιμων, για την ομαλή λειτουργία του κράτους υποδομών και λήψη τεχνικών και νομοθετικών μέτρων για την προστασία τους από ηλεκτρονικές επιθέσεις. Ζητά επίσης την απαγόρευση των αγγελιών που καταχωρούνται στις εφημερίδες για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ