Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Βρίσκουν αφιλόξενο το σχολείο

Ερευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής  - στα πλαίσια παγκόσμιας έρευνας - για την υγεία του μαθητικού πληθυσμού, απ' την οποία λείπει η αναφορά στα ναρκωτικά

Μεγάλο ποσοστό των μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών βρίσκει το σχολείο αφιλόξενο, ξεκινά από πολύ νωρίς το κάπνισμα και τη χρήση οινοπνευματωδών, νιώθει μοναξιά, εμφανίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα και βλέπει τουλάχιστον τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Τα παραπάνω έδειξε έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και που αφορούσε στον τρόπο διαβίωσης των μαθητών, την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον, τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τον εντοπισμό της σχέσης τους με το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως σε αυτή την έρευνα δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, παρότι μάλιστα η έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε απ' τον ΟΚΑΝΑ.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 4.300 μαθητών απ' όλη την Ελλάδα ηλικίας 11, 13 και 15 ετών που φοιτούσαν στη ΣΤ' τάξη του Δημοτικού, τη Γ` τάξη του Γυμνασίου και την Α` Λυκείου. Στα μισά σχεδόν αγόρια 15 ετών (46%) και σε περισσότερα από το ένα τρίτο των κοριτσιών αυτής της ηλικίας δεν αρέσει το σχολείο, ενώ τα μισά σχεδόν από τα δεκαπεντάχρονα αγόρια (47%) και περισσότερα από τα μισά (56%) κορίτσια της ίδιας ηλικίας δηλώνουν πιεσμένα από τη σχολική τους εργασία.

Οι μαθητές βρίσκουν τους καθηγητές τους απόμακρους. Η πλειοψηφία των μαθητών επιλέγουν την τηλεόραση ως τρόπο διάθεσης του ελεύθερου χρόνου τους - ένας στους τέσσερις μάλιστα παρακολουθεί περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα! Λιγότερο χρόνο αφιερώνουν οι μαθητές σε παιχνίδια στο κομπιούτερ. Το 15% των μαθητών παίζει κομπιούτερ περισσότερες από τέσσερις ώρες τη βδομάδα, ενώ μόνο το 25% των μαθητών αθλείται συστηματικά.

Οι ανθυγιεινές τροφές κατέχουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών και ειδικά των αγοριών, ενώ τα δεκατριάχρονα αγόρια της χώρας μας είναι τα πιο υπέρβαρα σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μισά σχεδόν (49%) αγόρια ηλικίας 11 ετών καταναλώνουν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% στα αγόρια 15 ετών, ενώ στα δεκαπεντάχρονα κορίτσια βρίσκεται στο 40%. Το 31% των μαθητών δηλώνουν υπέρβαροι, ενώ το 15% δηλώνουν ότι κάνουν δίαιτα.

Οι ανθυγιεινές τροφές ωστόσο δεν αποτελούν τη μόνη «κακή» συνήθεια των μαθητών στη χώρα μας. Οι μισοί σχεδόν μαθητές ηλικίας 15 ετών έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν και το 30% αυτών καπνίζει συστηματικά. Επίσης, στην έρευνα ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ότι το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των έντεκα ετών. Το 4% των εντεκάχρονων μαθητών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ το 1% καπνίζουν. Επίσης, η πλειοψηφία των μαθητών αυτής της ηλικίας έχουν όχι απλώς δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά (69%), αλλά πίνουν συστηματικά: το 17% δηλώνουν ότι πίνουν μπίρα και το 14% κρασί μια φορά το μήνα.

Το 50% περίπου των μαθητών νιώθουν νευρικότητα, ευερεθιστότητα και ακεφιά και εμφανίζουν τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο (26%), πονοκέφαλο (26%), πόνο στο στομάχι (15%), πόνο στη μέση (15,5%) και ζαλάδες (13%). Αρκετοί μαθητές έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα για τα παραπάνω ενοχλήματα. Περισσότερα από τα μισά κορίτσια (56%) 15 ετών έχουν πάρει παυσίπονο για τον πονοκέφαλο τουλάχιστον μια φορά μέσα στον τελευταίο μήνα και το 27% για το στομαχόπονο.

Τέλος, στην εφηβεία διογκώνεται και το αίσθημα της μοναξιάς, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης προβληματικών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα, τη χρήση ουσιών ή τις διατροφικές διαταραχές. Το 20% των δεκαπεντάχρονων αγοριών και σχεδόν το 40% των κοριτσιών νιώθουν συχνά μοναξιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ