ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Βρίσκουν αφιλόξενο το σχολείο

Ερευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής  - στα πλαίσια παγκόσμιας έρευνας - για την υγεία του μαθητικού πληθυσμού, απ' την οποία λείπει η αναφορά στα ναρκωτικά

Μεγάλο ποσοστό των μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών βρίσκει το σχολείο αφιλόξενο, ξεκινά από πολύ νωρίς το κάπνισμα και τη χρήση οινοπνευματωδών, νιώθει μοναξιά, εμφανίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα και βλέπει τουλάχιστον τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Τα παραπάνω έδειξε έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και που αφορούσε στον τρόπο διαβίωσης των μαθητών, την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον, τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τον εντοπισμό της σχέσης τους με το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως σε αυτή την έρευνα δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, παρότι μάλιστα η έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε απ' τον ΟΚΑΝΑ.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 4.300 μαθητών απ' όλη την Ελλάδα ηλικίας 11, 13 και 15 ετών που φοιτούσαν στη ΣΤ' τάξη του Δημοτικού, τη Γ` τάξη του Γυμνασίου και την Α` Λυκείου. Στα μισά σχεδόν αγόρια 15 ετών (46%) και σε περισσότερα από το ένα τρίτο των κοριτσιών αυτής της ηλικίας δεν αρέσει το σχολείο, ενώ τα μισά σχεδόν από τα δεκαπεντάχρονα αγόρια (47%) και περισσότερα από τα μισά (56%) κορίτσια της ίδιας ηλικίας δηλώνουν πιεσμένα από τη σχολική τους εργασία.

Οι μαθητές βρίσκουν τους καθηγητές τους απόμακρους. Η πλειοψηφία των μαθητών επιλέγουν την τηλεόραση ως τρόπο διάθεσης του ελεύθερου χρόνου τους - ένας στους τέσσερις μάλιστα παρακολουθεί περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα! Λιγότερο χρόνο αφιερώνουν οι μαθητές σε παιχνίδια στο κομπιούτερ. Το 15% των μαθητών παίζει κομπιούτερ περισσότερες από τέσσερις ώρες τη βδομάδα, ενώ μόνο το 25% των μαθητών αθλείται συστηματικά.

Οι ανθυγιεινές τροφές κατέχουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών και ειδικά των αγοριών, ενώ τα δεκατριάχρονα αγόρια της χώρας μας είναι τα πιο υπέρβαρα σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μισά σχεδόν (49%) αγόρια ηλικίας 11 ετών καταναλώνουν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% στα αγόρια 15 ετών, ενώ στα δεκαπεντάχρονα κορίτσια βρίσκεται στο 40%. Το 31% των μαθητών δηλώνουν υπέρβαροι, ενώ το 15% δηλώνουν ότι κάνουν δίαιτα.

Οι ανθυγιεινές τροφές ωστόσο δεν αποτελούν τη μόνη «κακή» συνήθεια των μαθητών στη χώρα μας. Οι μισοί σχεδόν μαθητές ηλικίας 15 ετών έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν και το 30% αυτών καπνίζει συστηματικά. Επίσης, στην έρευνα ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ότι το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των έντεκα ετών. Το 4% των εντεκάχρονων μαθητών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ το 1% καπνίζουν. Επίσης, η πλειοψηφία των μαθητών αυτής της ηλικίας έχουν όχι απλώς δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά (69%), αλλά πίνουν συστηματικά: το 17% δηλώνουν ότι πίνουν μπίρα και το 14% κρασί μια φορά το μήνα.

Το 50% περίπου των μαθητών νιώθουν νευρικότητα, ευερεθιστότητα και ακεφιά και εμφανίζουν τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο (26%), πονοκέφαλο (26%), πόνο στο στομάχι (15%), πόνο στη μέση (15,5%) και ζαλάδες (13%). Αρκετοί μαθητές έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα για τα παραπάνω ενοχλήματα. Περισσότερα από τα μισά κορίτσια (56%) 15 ετών έχουν πάρει παυσίπονο για τον πονοκέφαλο τουλάχιστον μια φορά μέσα στον τελευταίο μήνα και το 27% για το στομαχόπονο.

Τέλος, στην εφηβεία διογκώνεται και το αίσθημα της μοναξιάς, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης προβληματικών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα, τη χρήση ουσιών ή τις διατροφικές διαταραχές. Το 20% των δεκαπεντάχρονων αγοριών και σχεδόν το 40% των κοριτσιών νιώθουν συχνά μοναξιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Πρόταση κατά της απέλασης του πυγμάχου Πυλίδη

Κάποιες ελπίδες για τη μη έκδοσή του στη Γεωργία αποκτά ο πυγμάχος αθλητής Γ. Πυλίδης, μετά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτησης που κατέθεσε ο ίδιος, ζητώντας την ακύρωση της απέλασής τους.

Ο Γ. Πυλίδης, κατάγεται από τη Γεωργία, προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, με αίτημα να ακυρωθεί η διαταγή απέλασής του από τη χώρα μας.

Η διαταγή απέλασης εκδόθηκε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ με το αιτιολογικό ότι πρέπει να απελαθεί Γ. Πυλίδης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς εκκρεμεί διεθνές ένταλμα από τη Γεωργία σύλληψής του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Δ. Γκρατσίας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω έλλειψης νόμιμης αιτιολογίας της διαταγής απέλασης, επειδή στηρίχτηκε σε στοιχεία που απορρίφθηκαν από τον Αρειο Πάγο, καθώς και για το λόγο ότι ελήφθησαν υπόψη και στοιχεία για τα οποία δεν υποβλήθηκε αίτηση έκδοσης.

Ωστόσο, ο εισηγητής δέχτηκε ότι και μετά την απόρριψη αιτήματος από τα ελληνικά δικαστήρια περί της έκδοσής του, μπορεί να αποφασιστεί η απέλαση του ενδιαφερόμενου. Σε μια τέτοια, όμως, απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να διωχτεί για άλλες πράξεις. Επίσης, θα πρέπει να αιτιολογηθεί το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την απέλαση σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, ο εισηγητής αναφέρει ότι δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη εγκληματικές πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης.

Στο δικαστήριο χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι είναι αιτιολογημένη η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που ο Γ. Πυλίδης απελαθεί κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Οι Μακρονησιώτες κόβουν την πίτα τους

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-2-2000, στις 6μμ, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα Λογιστών Αθήνας(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΕΛΛΗΝΕΣ «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
Νέα αποστολή στη Γιουγκοσλαβία

Ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, όπου οι ανάγκες του πληθυσμού, παρά τη λήξη του πολέμου, παραμένουν ζωτικές και ουσιαστικές, έστειλε προχτές το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Υπενθυμίζουμε πως ακριβώς γι' αυτόν το λόγο - δηλαδή για τις προηγούμενες ανθρωπιστικές αποστολές του στη Γιουγκοσλαβία - το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» διαγράφτηκε απ' το διεθνές τμήμα της Οργάνωσης, ενώ το διεθνές τμήμα της οργάνωσης πήρε και το βραβείο Νόμπελ καθώς συντάχτηκε με τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η νέα αποστολή - ξεκίνησε τη Δευτέρα από την Αθήνα - είναι η τρίτη κατά σειρά διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού που πραγματοποιείται απ' την Οργάνωση στη Γιουγκοσλαβία. Η βοήθεια περιλαμβάνει είκοσι τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού (χειρουργικό υλικό, ενέσιμα, αντιβιοτικά, όγκους αντισηπτικών και φάρμακα για δερματολογικές παθήσεις) και όπως τονίζουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», το υλικό αυτό έρχεται να καλύψει το 75% των ιατρικών αναγκών 2,5 εκατομμυρίων μόνιμων κατοίκων της περιοχής και περίπου 70.000 εσωτερικά εκτοπισμένων προσφύγων.

Να σημειωθεί πως η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή έγινε απ' την Οργάνωση τον Απρίλη του 1999 και από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα με κύριο στόχο τη διανομή φαρμάκων και αναλώσιμου υλικού σε πέντε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Σερβίας, καλύπτοντας 21 Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της περιοχής.

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου

Οι εξετάσεις των υποψηφίων βοηθών φαρμακείου για την απόκτηση πιστοποιητικού βοηθού φαρμακείου θα διενεργηθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, ως εξής:

  • Αθήνα: 25 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) στις 9 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο (01) 5232.277.
  • Θεσσαλονίκη: 23 Φεβρουαρίου στη Διεύθυνση Υγείας Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 15) στις 9 π.μ. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο (031)538.232.

Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Κατηγορούνται για εμπρησμούς αυτοκινήτων

Για εμπρησμούς αυτοκινήτων κατηγορούνται ο Θεόδωρος Π. Γρηγορακάκης 20 χρονών, φοιτητής της Νομικής και ο Γεώργιος Μ. Καλαϊτζίδης 21 χρονών, οι οποίοι συνελήφθησαν προχτές το βράδυ στο Κερατσίνι.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, υπήρχε ένα μπιτόνι βενζίνη με φιτίλι. Τις προηγούμενες μέρες είχαν σημειωθεί δυο εμπρησμοί στην περιοχή. Ο ένας αφορούσε τα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ και έγινε με βόμβες μολότοφ, ενώ ο άλλος ήταν στο αυτόματο μηχάνημα της Εμπορικής Τράπεζας, όπου βρέθηκε χειρόγραφη προκήρυξη της αναρχικής ομάδας «σιδερογροθιά».

Οι συλληφθέντες δεν κατηγορούνται για τις συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, δεδομένου ότι δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία από την έρευνα της Ασφάλειας.

Συνάντηση με πνεύμα ευταξίας

Συνάντηση, στο πνεύμα του «στόχου» για την ευταξία στην πόλη της Αθήνας, θα έχουν σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος και η επικεφαλής της «Πρωτεύουσα Δύναμη», Μαρία Δαμανάκη, με πρωτοβουλία της τελευταίας. Στη συνάντηση, η Μ. Δαμανάκη θα καταθέσει τις προτάσεις της παράταξής της για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, οι οποίες δεν απέχουν από ανάλογες της Δημοτικής Αρχής. Αμφότερες βέβαια «βλέπουν» σαν στόχο ένα άνετο, για τους επισκέπτες του, κέντρο, όπου κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή επικεντρώνουν τις όποιες πρωτοβουλίες τους. Το «μέσο» και πάλι για τις όποιες παρεμβάσεις θα είναι οι δημότες, που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις προτάσεις της Μ. Δαμανάκη, η διάσταση αυτή μένει στο απυρόβλητο. Η επικεφαλής της «Πρωτεύουσα Δύναμη» ζητά την κατασκευή δημοτικών γκαράζ, την εφαρμογή δημοτικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και τη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας με μίνι - μπας.

Το σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, είναι τις όποιες παρεμβάσεις να μπορούν να «χαίρονται» κατ' αρχήν οι δημότες και βέβαια χωρίς να τις πληρώνουν χρυσάφι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Πρωτοχρονιάτικες πίτες
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 2-2-2000 (5.30 - 9.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου, Αθήνα). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 64.26.672 και 75.19.786.
  • Επίσης τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000:
  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, Ματρόζου 33.
  • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας.
Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων του ΔΣΕ(ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000 στις 2 μ.μ., συνεστίαση στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλλο»), Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Πληροφορίες για προσκλήσεις στο τηλέφωνο: 3220.183
Συνελεύσεις
  • Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 2-2-2000 στις 5 μ.μ., στο κέντρο «Αρχόντισσα» (Δεκελείας 213). Αργότερα στις 6.30 μ.μ. περίπου θα κοπεί και η πίτα.
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη απολογιστική συνδιάσκεψή του, με θέματα: Απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου, το Σάββατο 5-2-2000 στις 10 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, Ομόνοια.
  • Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 5-2-2000 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Καλλιφρονά 30, Κυψέλη) την απολογιστική του συνέλευση. Θα ακολουθήσει και το κόψιμο της πίτας.
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000 στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου(Ανακρέοντος 60) την απολογιστική του συνέλευση. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πίτας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ