ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Δυναμικό «ΟΧΙ» σε ιδιωτικοποιήσεις και εντατικοποίηση

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Συγκέντρωση στα Επείγοντα του νοσοκομείου και κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», αντιδρώντας στη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρησης, στην εκχώρηση τομέων του στους ιδιώτες, αλλά και στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση, που οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξάντληση.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού, παρά τις «διαβεβαιώσεις» του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου, κανένα πρόβλημα του νοσοκομείου δεν έχει μπει ούτε καν στην ευθεία της επίλυσης. Οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού εξακολουθούν να είναι 1.160, αλλά προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Ετσι, το προσωπικό δουλεύει στα όρια της εξάντλησης, σε εργαζόμενους οφείλονται έως και 222 ρεπό (!), ενώ η Διοίκηση επιλέγει και την περικοπή των λειτουργιών του νοσοκομείου, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Ταυτόχρονα, λειτουργίες του νοσοκομείου παραδίδονται στους ιδιώτες (καθαριότητα, φύλαξη κλπ.), ενώ η πρόσληψη 300 μονίμων υπαλλήλων θα κόστιζε στο νοσοκομείο 1.731.720 ευρώ λιγότερα απ' ό,τι η μίσθωση ιδιωτικών συνεργείων!

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ακόμα την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό, το σωματείο εργαζομένων μαζί με την Πενταμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη ημερίδα για την ανθυγιεινότητα της δουλιάς των υγειονομικών.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι φωνάζοντας συνθήματα: «Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», «Αυξήσεις, προσλήψεις και όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για δωρεάν υγεία», πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, η οποία απουσίαζε επιδεικτικά. Παρά την απουσία της Διοίκησης όμως, σεκιουριτάδες του νοσοκομείου περιφέρονταν στους διαδρόμους, αλλά απομακρύνθηκαν τελικά μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Μετά την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 του Δεκέμβρη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΪΤΖ
Χωρίς περίθαλψη οι ανασφάλιστοι ασθενείς!

Ελληνες και μετανάστες χωρίς Ασφάλιση ρίχνονται στον Καιάδα της αντικοινωνικής πολιτικής

Χωρίς περίθαλψη μένουν οι ανασφάλιστοι - Ελληνες και μετανάστες - ασθενείς με ΕΪΤΖ, ενώ στις περιπτώσεις που καταφέρνουν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία τους προσφέρεται περίθαλψη από τις περικοπές απαραίτητων λειτουργικών δαπανών από τους υπόλοιπους ασθενείς. Αυτή η δραματική εξέλιξη, που ξεσκεπάζει το δήθεν «κοινωνικό προσωπείο» που θέλουν να επιδείξουν οι τελευταίες κυβερνήσεις, είναι η μοιραία κατάληξη της μετάθεσης της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς η κρατική συμμετοχή στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχει περιοριστεί στο 5% των συνολικών δαπανών.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Αγγελος Χατζάκης, σε έγγραφό του (23.11.2005) προς τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και τους θεράποντες γιατρούς ασθενών απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, αφού κάνει αναφορά στην εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη για την «Υγειονομική περίθαλψη αλλοδαπών» (2.2.2005) και την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα και του Νικήτα Κακλαμάνη (24.5.2005) για τις προϋποθέσεις των νοσηλείας των ανασφάλιστων, κάνει την εξής δραματική διαπίστωση: «Προκύπτει σοβαρό θέμα συνέχισης της αντιρετροϊκής θεραπείας ανασφάλιστων ασθενών, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών (οι οποίοι δε διαθέτουν βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης), μετά την άρνηση των φαρμακείων των νοσοκομείων να εκτελούν συνταγές των υπευθύνων των ΜΕΛ, όταν δεν αναγράφεται ο ασφαλιστικός φορέας».

Και συνεχίζει: «Το κόστος των φαρμάκων των ανασφάλιστων οροθετικών ασθενών βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Οταν αυτά επιχορηγούνται για κάλυψη μικρού μέρους δαπανών των οικονομικά αδύνατων - ανασφάλιστων, προκύπτουν ελλείψεις σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα». Μ' άλλα λόγια, εδώ, αποτυπώνεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που καλύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσοστό 7,6-23,2% των δαπανών των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους. Για παράδειγμα, το 2000 τα νοσοκομεία ξόδεψαν 90,27 εκατ. ευρώ για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων και το κράτος κατέβαλε σε αυτά μόλις 6,91 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης των δαπανών 7,65%), ενώ το 2001 τα αντίστοιχα ποσά ήταν: Δαπάνες 73,63 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 14,67 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης των δαπανών 23,2%). Ομως, το 2003 οι δαπάνες των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους ήταν 74,77 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος κάλυψε μόνο 12,73 εκατ. ευρώ (17,02%).

Και ο Αγγ. Χατζάκης καταλήγει, ζητώντας από τις ΜΕΛ κατάσταση από τους Ελληνες και μετανάστες ανασφάλιστους, προκειμένου «να ενημερωθούμε για το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος».

Διώχνονται κι από το ΙΚΑ

Το ΙΚΑ, υιοθετώντας την κοινή απόφαση των Δούκα - Κακλαμάνη, είχε εκδώσει εγκύκλιο (78/2005), με την οποία παρείχε νοσηλεία στους ανασφάλιστους στα δικά του νοσοκομεία.

Φαίνεται, όμως, ότι ...μετάνιωσε για την απόφαση αυτή και με νέα εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι θα δέχεται ανασφάλιστους για νοσηλεία - άρα και ασθενείς με ΕΪΤΖ - μόνο στις εφημερίες.


Γ.Μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Ξεπερασμένος ο Οργανισμός του

Με ξεπερασμένο Οργανισμό λειτουργίας που χρονολογείται από το 1986 λειτουργεί το νοσοκομείο Σάμου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη του προσωπικού και τη μειωμένη χρηματοδότηση. Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους έφερε στη Βουλή με αναφορά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης.

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Α. Γιαννόπουλος, αναγνώρισε ότι ο Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι παλιός και ισχυρίστηκε πως ο νέος Οργανισμός έχει ήδη επεξεργαστεί και οδεύει για έγκριση προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με αυτόν, θα αναπτυχθεί μια νευρολογική κλινική, μια οφθαλμολογική, μια νεφρολογική και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ 18 θέσεις προσωπικού. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, είπε ότι για το 2005 είχαν εγκριθεί 1.485.000 ευρώ για τις εφημερίες και ανέφερε ότι είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου η ανάπτυξη τμήματος ΕΚΑΒ στη Σάμο.

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου Σάμου είναι έντονα όλα τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και για τις θέσεις που προβλέπει ο αναχρονιστικός και ξεπερασμένος οργανισμός λειτουργίας.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επικίνδυνη ενοικίαση από τους ιδιώτες

Παράνομη χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» να μετακινεί προσωπικό του Νοσοκομείου στο «Ερρίκος Ντυνάν» προκειμένου να παρακολουθεί ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας για την ενοικίαση 30 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού νοσοκομείου.

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζει συνολικά την αντίθεσή της στη συνεργασία δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επισημαίνει ότι ήδη τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και κομμάτια ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. «Εκατόν σαράντα κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία από τετραετίας παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα, τη στιγμή που σαπίζουν πανάκριβοι εξοπλισμοί αγορασμένοι με χρήματα του ελληνικού λαού», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ