ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Στη μάχη κατά της ΚΑΠ

Με τη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της περασμένης Κυριακής, «έκλεισε» η βδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία
Με τη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της περασμένης Κυριακής, «έκλεισε» η βδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία
Με συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της περασμένης Κυριακής, «έκλεισε» η βδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα από τα Τρίκαλα και συνεχίστηκαν την Τρίτη στα Φάρσαλα, την Τετάρτη στην Καρδίτσα και την Παρασκευή στην Αγιά.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του Τυρνάβου, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση, εξέφρασαν την αγωνιστική αντίθεσή τους στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που μπαίνει σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου, με στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και εταιριών. Ταυτόχρονα, καταδίκασαν την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και τη βοήθεια των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και της γνωστής «θεσσαλικής παρέας» των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών, προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος, για την υλοποίηση της καταστροφικής νέας ΚΑΠ, επιχειρώντας να «αποκοιμίσει» τους αγρότες για να την αποδεχτούν χωρίς αντιδράσεις και να τρομοκρατήσει όσους την αντιμάχονται. Και διαμήνυσαν την απόφασή τους να οργανώσουν την πάλη, σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας ουσιαστικές διεκδικήσεις και δίνοντας στον αγώνα πολιτική προοπτική.

Συνεχίζουν

Διακηρυγμένος κι αδιαπραγμάτευτος στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι η ανάπτυξη ενωτικών, μαζικών και δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων παραγωγών και, γενικότερα, των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου, είπε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ενώ ο Γ. Χαλιβέρας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό και στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Τυρνάβου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, η δήμαρχος Γιάννουλης Δέσποινα Αράπκουλε, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, πρόεδροι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της περιοχής κ.ά.

Οι διεκδικήσεις

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται οι γενικότερες διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών - έγκαιρη διάθεση της σοδειάς με τιμές και επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, προστασία από τις αθρόες εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, κατώτερη σύνταξη 400 ευρώ, στα 55 για τις αγρότισσες και στα 60 για τους αγρότες κ.ά. - ενώ άμεσα οι παραγωγοί του Τυρνάβου, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν:

  • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις φετινές καταστροφές στα ροδάκινα, στα αχλάδια, στα σταφύλια, στα αμύγδαλα κι άλλες καλλιέργειες.
  • Κάλυψη από εθνικούς πόρους της διαφοράς στην τιμή που ζητούσαν οι παραγωγοί και σ' αυτή που έδωσαν οι εμποροβιομήχανοι για τα κρασοστάφυλα και τα ροδάκινα.
  • Να σταματήσουν οι εισαγωγές μούστου και κρασιού και ν' απορροφάται η ντόπια παραγωγή.
  • Να καταργηθεί ο φόρος στο παραδοσιακό τσίπουρο για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.
  • Να καταργηθούν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συμφωνίες και να στηριχτεί η συνεταιριστική οινοποιητική βιομηχανία.
ΕΚΟΦΙΝ ΚΑΤΑ... ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Υπό παρακολούθηση και τα ηλεκτρονικά εμβάσματα... .

Συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της ΕΕ, η οποία - στο όνομα της καταπολέμησης της... τρομοκρατίας - προχωρά στην οικοδόμηση ενός αυταρχικού οικοδομήματος με στόχο τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Στα πλαίσια αυτά, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, στη συνεδρίαση - χτες και σήμερα - στις Βρυξέλλες, συζητούν μεταξύ άλλων και το σχέδιο Κανονισμού του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πληροφορίες που περιέχονται στα ηλεκτρονικά εμβάσματα κεφαλαίων... Την ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Αν και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, δεν υπάρχει περαιτέρω εξήγηση για το σχέδιο Κανονισμού, η συγκεκριμένη φράση είναι αρκετά αποκαλυπτική, καθώς μας πληροφορεί πως τα εμβάσματα κεφαλαίων που θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, θα τελούν υπό παρακολούθηση και οι σχετικές πληροφορίες, που θα τα συνοδεύουν, θα ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο ΕΚΟΦΙΝ επίσης συζητείται σήμερα και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της... τρομοκρατίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η νέα στρατηγική... Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι την προηγούμενη μόλις βδομάδα, η ΕΕ αποφάσισε όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, οι αποστολές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), καθώς και η επικοινωνία μέσω ίντερνετ θα καταγράφονται από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και θα διατηρούνται για έξι μήνες, ενώ πρόσβαση στα αρχεία, θα έχουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές... Μεθοδικά και συντονισμένα, δημιουργείται ένα τεράστιο ηλεκτρονικό δίχτυ παρακολούθησης της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, στα πλαίσια της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν στο ΕΚΟΦΙΝ, είναι:

  • Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η αντιμετώπιση των προκλήσεων από την ΕΕ.
  • Η πορεία της στρατηγικής της Λισαβόνας, μετά την ενδιάμεση αναθεώρησή της στη Σύνοδο Κορυφής τον προηγούμενο Μάρτη.
  • Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζικών ομίλων επί ευρωπαϊκού εδάφους.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καθολικοί έλεγχοι στα δημητριακά

Σε καθολικούς ελέγχους για ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών θα υπόκεινται στο εξής όλα τα εισαγόμενα στη χώρα μας φορτία δημητριακών από τρίτες χώρες. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφτηκε χτες από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό και ανακοινώθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με θέμα τα μεταλλαγμένα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων βιοκαλλιεργητών της χώρας, οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Παρόλη την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να δείξει στον αγροτικό κόσμο και στο καταναλωτικό κοινό ότι παίρνει μέτρα ενάντια στα μεταλλαγμένα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γιατί μπορεί μεν να γίνονται στο εξής καθολικοί έλεγχοι στις εισαγωγές των δημητριακών, ωστόσο οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται μόνο για τα φορτία που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Επίσης, όπως έχει φανεί κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δεν ανιχνεύονταν μόνο σε δημητριακά, αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως καλαμπόκι, βαμβάκι και σόγια.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη σόγια, που σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο φυτό έχει υποστεί γενετική μετάλλαξη σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, η ηγεσία του υπουργείου έπρεπε να δείξει κι εκεί ανάλογη ...σπουδή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι δεκάδες γνωστά προϊόντα (όπως μπισκότα, κράκερς, τσιπς κτλ.) που πωλούνται στα ράφια των σούπερ - μάρκετ, εμπεριέχουν υποπροϊόντα του συγκεκριμένου φυτού.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
«Αυτοδέσμευση» για διαφημιστική προβολή

Να αποφεύγεται έως και να απαγορεύεται η διαφήμιση αλκοολούχων ποτών, σε χώρους και εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν ανήλικοι, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στην «αρχή αυτοδέσμευσης» που αποδέχτηκαν οι επιχειρήσεις - μέλη της Ενωσης Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών και συνυπέγραψε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα «πλαίσιο αρχών διακήρυξης και αυτοδέσμευσης σχετικά με τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών και την ενημέρωση των καταναλωτών». Για την τήρηση του πλαισίου, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία του κλάδου με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό ενσωματώθηκαν στον ανανεωμένο Κώδικα Διαφήμισης - Επικοινωνίας οι αρχές «αυτοδέσμευσης».

Η αρχή περιλαμβάνει:

  • Την αποφυγή διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών, που απευθύνονται ευθέως και ειδικά σε ανήλικους.
  • Την αποφυγή συμμετοχής παιδιών, εφήβων και επωνύμων, που ασκούν επιρροή στους νέους σε εκστρατείες προώθησης αλκοολούχων ποτών.
  • Την αποσύνδεση της διαφήμισης από οποιαδήποτε ερωτική, κοινωνική ή επαγγελματική επιτυχία.
  • Την αποθάρρυνση της άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα σε σχέση με καταστάσεις που απαιτούν μεγάλη προσοχή, όπως η οδήγηση.
  • Την απαγόρευση διαφήμισης κατά τη διάρκεια μετάδοσης αθλητικών γεγονότων που οργανώνονται για ανήλικους.
  • Την απαγόρευση χορηγίας αθλητικών γεγονότων για ανήλικους.
  • Την απαγόρευση διαφήμισης αλκοολούχων σε προγράμματα που απευθύνονται σε ανήλικους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ