ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΛΑΚΕΣ - «ΤΡΟΜΟ-ΠΤΗΣΕΙΣ» ΤΗΣ CIA
Τα κεφάλια μέσα από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οπως αναμενόταν, μετά την περιοδεία Ράις και τις ...εξηγήσεις, όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι

Οι τρομοφυλακές υπάρχουν με συμφωνία όλων, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Associated Press

Οι τρομοφυλακές υπάρχουν με συμφωνία όλων, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η τετραήμερη περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη, με τον αναμενόμενο τρόπο και με αμοιβαία ικανοποίηση ΗΠΑ και Ευρωπαίων συμμάχων τους για το θέμα των μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη, καθώς και για τις μυστικές πτήσεις μεταφοράς «υπόπτων» για τρομοκρατία.

Την Τετάρτη το βράδυ, η Κοντολίζα Ράις έφθασε στις Βρυξέλλες και μετείχε σε ανεπίσημο γεύμα κεκλεισμένων των θυρών με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. «Πολύ ικανοποιητικές» χαρακτήρισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών τις εξηγήσεις της Κ. Ράις σε ό,τι αφορά στις μυστικές πτήσεις, κάτι αναμενόμενο αν πάρει κανείς υπόψη του ότι εδώ και χρόνια οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι (και η χώρα μας είναι στους... πρόθυμους) βοηθούν τις ΗΠΑ στην πολιτική τους να συλλαμβάνουν και να μεταφέρουν πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία σε τρίτες χώρες.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το θέμα, αλλά οι εξηγήσεις που έδωσε η κ. Ράις ήταν για όλους μας πολύ ικανοποιητικές», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ -Βάλτερ Στέινμάιερ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου του, Μπέρναντ Μποτ.

Και προσπαθώντας να κατευνάσει τη γενική κατακραυγή που έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, αλλά και οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε χτες ότι οι συνομιλίες που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών βοήθησαν «στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή η συζήτηση δε θα συνεχιστεί» άλλο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Κυνισμός και θράσος

Στο μεταξύ, η Κοντολίζα Ράις επισήμανε ότι δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση πως δε θα ξανακακοποιηθούν ύποπτοι για τρομοκρατία. «Επειδή είμαστε μια δημοκρατική χώρα δε σημαίνει ότι είμαστε και τέλειοι», υποστήριξε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε κακοποίηση θα ερευνηθεί και οι παραβάτες θα τιμωρηθούν. Χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους προσπάθησε να υπερασπιστεί και πάλι την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν να καταλάβουν την ανάγκη για συλλογή πληροφοριών, ώστε να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας με νόμιμο τρόπο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας με νόμιμο τρόπο, για να πράξουμε ακριβώς αυτό». Αλλωστε, για τις ΗΠΑ και το ματοκύλισμα των λαών ...νόμιμο είναι.

ΗΠΑ
Τουλάχιστον 80.000 φακελωμένοι επιβάτες

Και νεκρός από την τρομοϋστερία σε αμερικανικό αεροδρόμιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η σουηδική εφημερίδα «Σβένσκα Νταγκμπλάντετ» αποκάλυψε χτες ότι τουλάχιστον 80.000 ονόματα περιλαμβάνονται στον «κατάλογο των εν δυνάμει υπόπτων για τρομοκρατική δράση», που έχει διανεμηθεί από τις αμερικανικές αρχές στις αεροπορικές εταιρίες για τη διενέργεια ελέγχου πριν από την επιβίβαση.

Στον κατάλογο αυτόν, ο οποίος δεν περιλάμβανε παρά 16 ονόματα πριν από την 11η Σεπτέμβρη 2001, είχε εμπλουτιστεί με 1.000 ονόματα μέχρι το τέλος του 2001, με 40.000 μέχρι το τέλος του 2002 και σήμερα περιλαμβάνει 80.000, σύμφωνα με πληροφορίες πηγών των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δύο κατηγορίες υπόπτων περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Εκείνοι στους οποίους θα απαγορεύεται αυστηρά η επιβίβαση και εκείνοι που θα πρέπει να περάσουν πρόσθετους ελέγχους.

Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, σχεδιάζουν ένα νέο πρόγραμμα ασφάλειας για τους αεροπορικούς επιβάτες, με την ονομασία «Ασφαλής Πτήση». Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, υποτίθεται ότι θα μειώσει τη συλλογή δεδομένων στο ελάχιστο απαραίτητο και θα περιορίσει τις λανθασμένες καταχωρίσεις. Το πώς θα συμβεί αυτό, παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο. Μυστικός κρατείται, επίσης, ο συνολικός αριθμός επιβατών στις λίστες υπόπτων της TSA. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο με περίπου 30.000 πτήσεις.

Υπάρχουν και οι ...κατά λάθος ύποπτοι

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε καν 100, αλλά σχεδόν 30.000 άτομα που επέβαιναν σε πτήσεις εντός των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν συμπεριληφθεί ...κατά λάθος στη λίστα επαγρύπνησης για «υπόπτους τρομοκρατίας». Το θέμα αρχικά αποκάλυψε η ιστοσελίδα CNet.com, που τόνισε ότι η «αποκάλυψη» έγινε από τον Τζιμ Κένεντι, διευθυντή του γραφείου ...επανόρθωσης στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (TSA), ο οποίος μίλησε σε συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μυστικότητας και Ακεραιότητας Δεδομένων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Και νεκρός σε αμερικανικό αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, επιβάτης αμερικανικού αεροπλάνου πήγε «σαν το σκυλί στ' αμπέλι», όταν πυροβολήθηκε από ένοπλο ομοσπονδιακό αστυνομικό ως «ύποπτος τρομοκράτης», την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο ασφαλείας του αεροδρομίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο πυροβολισμός δεν έπεσε μέσα στο αεροσκάφος των «American Airlines», αλλά στο διάδρομο - «φυσούνα» που οδηγούσε σε αυτό. Και οι αμερικανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο άτυχος επιβάτης «απείλησε ότι είχε βόμβα».

Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 924 από το Μεντεγίν της Κολομβίας στο Ορλάντο με στάση στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι τελικά ο 44χρονος επιβάτης, πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είχε καμία βόμβα στις αποσκευές του, ενώ γυναίκα που τον συνόδευε δήλωσε ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, που δεν είχε πάρει τα φάρμακά του.

ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Κόντρες» για τα βασανιστήρια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δριμύτατη η επίθεση του Τζον Μπόλτον, του αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, προς την αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Αρμπορ, διότι ετόλμησε να ασκήσει κριτική εναντίον της Ουάσιγκτον σχετικά με τις καταγγελίες για πιθανά βασανιστήρια κρατουμένων στο πλαίσιο του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Συγκεκριμένα, η Αρμπορ ανέφερε ότι οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές όπου ανακρίνονται ύποπτοι τρομοκρατίας αμαυρώνουν το κύρος της Ουάσιγκτον και ζήτησε να της επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους χώρους: «Αυτή η πρακτική να μεταφέρονται ύποπτοι τρομοκρατίας σε χώρες όπου μπορεί να πραγματοποιούνται βασανιστήρια απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο».

Εστω και αυτή η χλιαρή κριτική ήταν ικανή για να εξαπολύσει ο Μπόλτον την επίθεσή του... επέπληξε σφόδρα τη Λουίζ Αρμπορ δηλώνοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για έναν εργαζόμενο διεθνούς οργανισμού να προσπαθεί να μαντέψει τι είδους πρακτικές χρησιμοποιούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έχοντας ως στοιχεία μόνο δημοσιεύματα εφημερίδων». Μάλιστα, ο Μπόλτον υπενθύμισε στην Αρμπορ αλλά και στον ΟΗΕ ότι η Κοντολίζα Ράις έχει ήδη καλύψει το θέμα αυτό. Ε! αφού μίλησε η Ράις... Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, στο BBC χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σημαντικές και ζήτησε να διερευνηθούν.

ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους λαούς της Βενεζουέλας και της Συρίας

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μπ. Αγγουράκη και Νίκο Σερετάκη επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και παρέδωσε μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και το ψήφισμα αλληλεγγύης στην Μπολιβαριανή Διαδικασία στη Βενεζουέλα, που υπέγραψαν 66 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στην 7η Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα.

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας ενημέρωσε για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και για το γεγονός ότι το αποτέλεσμά τους αναγνωρίστηκε διεθνώς παρά τις προσπάθειες της «αντιπολίτευσης» και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επίσης ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Επίσης χτες διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ το μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του συριακού λαού ενάντια στις πιέσεις και επεμβάσεις των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που υποστήριξαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ