Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Κόντρες» για τα βασανιστήρια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δριμύτατη η επίθεση του Τζον Μπόλτον, του αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, προς την αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Αρμπορ, διότι ετόλμησε να ασκήσει κριτική εναντίον της Ουάσιγκτον σχετικά με τις καταγγελίες για πιθανά βασανιστήρια κρατουμένων στο πλαίσιο του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Συγκεκριμένα, η Αρμπορ ανέφερε ότι οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές όπου ανακρίνονται ύποπτοι τρομοκρατίας αμαυρώνουν το κύρος της Ουάσιγκτον και ζήτησε να της επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους χώρους: «Αυτή η πρακτική να μεταφέρονται ύποπτοι τρομοκρατίας σε χώρες όπου μπορεί να πραγματοποιούνται βασανιστήρια απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο».

Εστω και αυτή η χλιαρή κριτική ήταν ικανή για να εξαπολύσει ο Μπόλτον την επίθεσή του... επέπληξε σφόδρα τη Λουίζ Αρμπορ δηλώνοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για έναν εργαζόμενο διεθνούς οργανισμού να προσπαθεί να μαντέψει τι είδους πρακτικές χρησιμοποιούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έχοντας ως στοιχεία μόνο δημοσιεύματα εφημερίδων». Μάλιστα, ο Μπόλτον υπενθύμισε στην Αρμπορ αλλά και στον ΟΗΕ ότι η Κοντολίζα Ράις έχει ήδη καλύψει το θέμα αυτό. Ε! αφού μίλησε η Ράις... Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, στο BBC χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σημαντικές και ζήτησε να διερευνηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ