Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΛΑΚΕΣ - «ΤΡΟΜΟ-ΠΤΗΣΕΙΣ» ΤΗΣ CIA
Τα κεφάλια μέσα από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οπως αναμενόταν, μετά την περιοδεία Ράις και τις ...εξηγήσεις, όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι

Οι τρομοφυλακές υπάρχουν με συμφωνία όλων, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Associated Press

Οι τρομοφυλακές υπάρχουν με συμφωνία όλων, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η τετραήμερη περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη, με τον αναμενόμενο τρόπο και με αμοιβαία ικανοποίηση ΗΠΑ και Ευρωπαίων συμμάχων τους για το θέμα των μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη, καθώς και για τις μυστικές πτήσεις μεταφοράς «υπόπτων» για τρομοκρατία.

Την Τετάρτη το βράδυ, η Κοντολίζα Ράις έφθασε στις Βρυξέλλες και μετείχε σε ανεπίσημο γεύμα κεκλεισμένων των θυρών με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. «Πολύ ικανοποιητικές» χαρακτήρισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών τις εξηγήσεις της Κ. Ράις σε ό,τι αφορά στις μυστικές πτήσεις, κάτι αναμενόμενο αν πάρει κανείς υπόψη του ότι εδώ και χρόνια οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι (και η χώρα μας είναι στους... πρόθυμους) βοηθούν τις ΗΠΑ στην πολιτική τους να συλλαμβάνουν και να μεταφέρουν πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία σε τρίτες χώρες.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το θέμα, αλλά οι εξηγήσεις που έδωσε η κ. Ράις ήταν για όλους μας πολύ ικανοποιητικές», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ -Βάλτερ Στέινμάιερ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου του, Μπέρναντ Μποτ.

Και προσπαθώντας να κατευνάσει τη γενική κατακραυγή που έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, αλλά και οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε χτες ότι οι συνομιλίες που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών βοήθησαν «στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή η συζήτηση δε θα συνεχιστεί» άλλο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Κυνισμός και θράσος

Στο μεταξύ, η Κοντολίζα Ράις επισήμανε ότι δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση πως δε θα ξανακακοποιηθούν ύποπτοι για τρομοκρατία. «Επειδή είμαστε μια δημοκρατική χώρα δε σημαίνει ότι είμαστε και τέλειοι», υποστήριξε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε κακοποίηση θα ερευνηθεί και οι παραβάτες θα τιμωρηθούν. Χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους προσπάθησε να υπερασπιστεί και πάλι την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν να καταλάβουν την ανάγκη για συλλογή πληροφοριών, ώστε να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας με νόμιμο τρόπο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας με νόμιμο τρόπο, για να πράξουμε ακριβώς αυτό». Αλλωστε, για τις ΗΠΑ και το ματοκύλισμα των λαών ...νόμιμο είναι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ