Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τουλάχιστον 80.000 φακελωμένοι επιβάτες

Και νεκρός από την τρομοϋστερία σε αμερικανικό αεροδρόμιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η σουηδική εφημερίδα «Σβένσκα Νταγκμπλάντετ» αποκάλυψε χτες ότι τουλάχιστον 80.000 ονόματα περιλαμβάνονται στον «κατάλογο των εν δυνάμει υπόπτων για τρομοκρατική δράση», που έχει διανεμηθεί από τις αμερικανικές αρχές στις αεροπορικές εταιρίες για τη διενέργεια ελέγχου πριν από την επιβίβαση.

Στον κατάλογο αυτόν, ο οποίος δεν περιλάμβανε παρά 16 ονόματα πριν από την 11η Σεπτέμβρη 2001, είχε εμπλουτιστεί με 1.000 ονόματα μέχρι το τέλος του 2001, με 40.000 μέχρι το τέλος του 2002 και σήμερα περιλαμβάνει 80.000, σύμφωνα με πληροφορίες πηγών των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δύο κατηγορίες υπόπτων περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Εκείνοι στους οποίους θα απαγορεύεται αυστηρά η επιβίβαση και εκείνοι που θα πρέπει να περάσουν πρόσθετους ελέγχους.

Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, σχεδιάζουν ένα νέο πρόγραμμα ασφάλειας για τους αεροπορικούς επιβάτες, με την ονομασία «Ασφαλής Πτήση». Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, υποτίθεται ότι θα μειώσει τη συλλογή δεδομένων στο ελάχιστο απαραίτητο και θα περιορίσει τις λανθασμένες καταχωρίσεις. Το πώς θα συμβεί αυτό, παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο. Μυστικός κρατείται, επίσης, ο συνολικός αριθμός επιβατών στις λίστες υπόπτων της TSA. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο με περίπου 30.000 πτήσεις.

Υπάρχουν και οι ...κατά λάθος ύποπτοι

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε καν 100, αλλά σχεδόν 30.000 άτομα που επέβαιναν σε πτήσεις εντός των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν συμπεριληφθεί ...κατά λάθος στη λίστα επαγρύπνησης για «υπόπτους τρομοκρατίας». Το θέμα αρχικά αποκάλυψε η ιστοσελίδα CNet.com, που τόνισε ότι η «αποκάλυψη» έγινε από τον Τζιμ Κένεντι, διευθυντή του γραφείου ...επανόρθωσης στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (TSA), ο οποίος μίλησε σε συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μυστικότητας και Ακεραιότητας Δεδομένων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Και νεκρός σε αμερικανικό αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, επιβάτης αμερικανικού αεροπλάνου πήγε «σαν το σκυλί στ' αμπέλι», όταν πυροβολήθηκε από ένοπλο ομοσπονδιακό αστυνομικό ως «ύποπτος τρομοκράτης», την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο ασφαλείας του αεροδρομίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο πυροβολισμός δεν έπεσε μέσα στο αεροσκάφος των «American Airlines», αλλά στο διάδρομο - «φυσούνα» που οδηγούσε σε αυτό. Και οι αμερικανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο άτυχος επιβάτης «απείλησε ότι είχε βόμβα».

Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 924 από το Μεντεγίν της Κολομβίας στο Ορλάντο με στάση στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι τελικά ο 44χρονος επιβάτης, πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είχε καμία βόμβα στις αποσκευές του, ενώ γυναίκα που τον συνόδευε δήλωσε ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, που δεν είχε πάρει τα φάρμακά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ