ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Χιλιάδες εργάτες με τα πανό του ΠΑΜΕ

Σε όλο το μήκος της Σταδίου απλώθηκε η πορεία στην Αθήνα, με τους απεργούς εργάτες να κρατάνε ψηλά τις σημαίες του ταξικού αγώνα

Η κεφαλή της πορείας ανηφορίζει τη Σταδίου, με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Η κεφαλή της πορείας ανηφορίζει τη Σταδίου, με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Ηταν όλοι εκεί! Συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού, εργάτες, εργάτριες και υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα, που απ' τα χαράματα χτες έδωσαν μαζί με τα ταξικά τους συνδικάτα τη μάχη της περιφρούρησης, στις πύλες εργοστασίων, έξω από ξενοδοχεία και μεγαλοκαταστήματα, «πλημμύρισαν» το χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης και στη συνέχεια, απ' άκρη σ' άκρη, την οδό Σταδίου, διαδηλώνοντας ως το Σύνταγμα. Και ξανά πάλι, κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, μέχρι την Ομόνοια.

Εμποροϋπάλληλοι και Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι απ' τις Κατασκευές κι άλλους κλάδους της Βιομηχανίας, απ' τις Τράπεζες, τις Μεταφορές, το Δημόσιο, τα Τρόφιμα, τον κλάδο του Φαρμάκου και αλλού, αλλά και από τους δήμους της Αττικής άρχισαν λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί να ανταμώνουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Απ' τις προσυγκεντρώσεις πρώτοι έφτασαν οι εργαζόμενοι απ' το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και την Αγ. Βαρβάρα. Τη δική τους θέση πήραν ανάμεσα στους χιλιάδες οι εργαζόμενοι απ' τη «ΣΟΦΤΕΞ», απ' τη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», απ' το «ΜΑΡΕ ΝΟΣΤΡΟΥΜ» που απαντούν αγωνιστικά στην εργοδοτική ασυδοσία. Ενώ το μαζικό μπλοκ του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ και των σπουδαστών των ΤΕΙ έγινε δεκτό με το σύνθημα «Φοιτητές - Εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Η νέα βάρδια φώναξε «παρών»!

Μαζική ήταν και η παρουσία της εργαζόμενης νεολαίας. «Είμαι εδώ γιατί είμαι ανασφάλιστη, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, γιατί οι μισθοί είναι άθλιοι», γιατί ο αγώνας «είναι η μόνη λύση για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά μας» σημείωσε στο «Ρ» η Στέλλα Γαρδίνη, νεαρή εργαζόμενη απ' το Σωματείο Προπονητών - Γυμναστών.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Βασίλης Αθανασόπουλος, από την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στις Αερομεταφορές, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ, αντιπροσωπεία της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και αντιπροσωπεία του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής το Νίκο Μπουζάνη.

Από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα

Οι διαδηλωτές πήραν το δρόμο προς το Σύνταγμα γύρω στις 12.00, με το πρώτο πανό του ΠΑΜΕ να προτάσσει τα αιτήματα εκείνα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης: «1.300 ευρώ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Τα συνθήματα ήταν αποφασιστικά και ξάστερα: «Τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες». «Μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών κόντρα στη λιτότητα και στο ρατσισμό». Προσανατολισμένα στην προοπτική, στην αντίσταση και την ταξική συσπείρωση, τη μόνη ελπιδοφόρα επιλογή για την εργατική τάξη: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη»!

Πλημμύρισε απεργούς εργάτες χτες η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Πλημμύρισε απεργούς εργάτες χτες η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Τσάκισαν την τρομοκρατία

Από τα χαράματα, οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν με αποφασιστικότητα την απεργία

Η εργοδοτική τρομοκρατία και στη ΦΑΓΕ έσπασε πάνω στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να περιφρουρήσουν την απεργία
Η εργοδοτική τρομοκρατία και στη ΦΑΓΕ έσπασε πάνω στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να περιφρουρήσουν την απεργία
Με την ίδια ορμή που όλες τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, έδωσαν χτες και τη μάχη της περιφρούρησής της. Πριν ακόμα ξημερώσει, εργάτες, υπάλληλοι και νεολαίοι βρέθηκαν σε εκατοντάδες τόπους δουλιάς σε όλη τη χώρα, φράζοντας πύλες εργοστασίων, εισόδους καταστημάτων, ξενοδοχείων, τραπεζών και υπηρεσιών. Με αποφασιστικότητα αναμετρήθηκαν με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, με τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού να υπονομεύσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την απεργία, με την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των συναδέλφων τους.

Κάτω από την πίεση που άσκησε η δυναμική παρουσία αγωνιστών του ΠΑΜΕ έξω από το εργοστάσιο της «Πίτσος» στον Πειραιά, η τρίωρη στάση εργασίας που είχε αποφασίσει για χτες το σωματείο μετατράπηκε σε 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, η νομική υπηρεσία του δήμου, θορυβημένη από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ στο μηχανοστάσιο των απορριμματοφόρων, έφτασε στο σημείο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου!

Οι ταξικές δυνάμεις ξεσκέπασαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και στη ΦΑΓΕ, όπου αναμετρήθηκαν από τις 4 το πρωί με τα τσιράκια του μεγαλοεργοδότη Φιλίππου. Ηταν τέτοιες οι εντολές που είχαν οι τμηματάρχες του εργοστασίου, με κάθε τρόπο να βάλουν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, που έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν τα κάγκελα της περίφραξης και με εκβιασμούς να σύρουν τους εργάτες στη δουλιά! Παρά τις μεθοδεύσεις τους - τις οποίες επόπτευε αυτοπροσώπως το αφεντικό τους - δεκάδες εργαζόμενοι στάθηκαν με θάρρος απέναντι στις απειλές και πήραν μέρος στην απεργία. Το ταξικό σωματείο πρωτοστάτησε στην περιφρούρηση, σπάζοντας το κλίμα γκέτο που έχει επιβάλει η εργοδοσία στην επιχείρηση.

Στον «Σκλαβενίτη» στον Ταύρο, ο διευθυντής του καταστήματος, θορυβημένος από τη ...χαμηλή προσέλευση εργαζομένων λόγω της περιφρούρησης από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, βγήκε ο ίδιος να καταγράψει τους απεργούς, χωρίς όμως να καταφέρει να τους τρομοκρατήσει. Αντίστοιχη ήταν η στάση δεκάδων εργαζομένων και στα ξενοδοχεία, στα οποία από τα χαράματα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία. Στον «Σκλαβενίτη» στη Μεταμόρφωση, το σύνολο των εργαζομένων δεν μπήκε στο κατάστημα και συντάχθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ έξω από το σούπερ μάρκετ. Κανείς από τους εργαζόμενους δε δούλεψε και στην εταιρία φύλαξης «Βάκενχουτ» (Wachenhut).

Η χτεσινή μάχη ήταν για μια ακόμη φορά αποκαλυπτική του ρόλου που παίζει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός στην υπονόμευση και στον εκφυλισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων. Την ώρα που οι επικεφαλής των παρατάξεών τους ξεστόμιζαν βαρύγδουπες, δήθεν αγωνιστικές κορόνες, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έκαναν τα πάντα στα εργοστάσιά τους για να σπάσουν την απεργία. Χαρακτηριστικά, στην ΙΟΝ, ο εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ πρόεδρος του σωματείου βγήκε ο ίδιος να εκβιάσει τους εργαζόμενους, ενώ στην «Αλλαντοποιία Θράκης» το σωματείο, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη χτεσινή απεργία!

Το κύρος και η αταλάντευτη ταξική δράση του ΠΑΜΕ, η αναγνώρισή του από όλο και περισσότερους εργαζόμενους ως εκφραστή των πραγματικών συμφερόντων τους, ήταν αυτά που συνέβαλαν ώστε νέες δυνάμεις να βοηθηθούν χτες να απεργήσουν, να κοντραριστούν με την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικούς εκφραστές της στους χώρους δουλιάς. Και η συμμετοχή τους λίγες ώρες αργότερα στην απεργιακή κινητοποίηση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Πανίσχυρο μήνυμα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τη χτεσινή απεργία

Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην Πανεργατική Απεργία και τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Χαιρετίζοντας τους χιλιάδες απεργούς, η Εκτελεστική Γραμματεία σημειώνει την ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές.

Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ αναφέρεται:

«Με τη μεγάλη και μαχητική συμμετοχή εργατών και υπαλλήλων στη σημερινή 24ωρη Απεργία, η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι έλαβαν ένα πανίσχυρο μήνυμα.

Για την επιτυχία της Πανελλαδικής Απεργίας καθοριστική ήταν η συμβολή των ταξικών δυνάμεων, που με το περιεχόμενο των αιτημάτων ενίσχυσαν τις διαθέσεις συμμετοχής στα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο σημαντικός ήταν και ο ρόλος των απεργιακών φρουρών, που σήμερα το πρωί έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη μπροστά στις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων.

Κάθε μέρα και περισσότεροι μισθωτοί κατανοούν ότι η πολιτική που προβάλλουν και προωθούν από κοινού Κυβέρνηση -Αντιπολίτευση - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολιτική ΕΧΘΡΙΚΗ για τα λαϊκά στρώματα και ότι η μοναδική διέξοδος είναι η εργατική αντεπίθεση και η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις, στο ΠΑΜΕ, που αποτελεί γνήσιο εκφραστή και συνεπή υπερασπιστή των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Κανένας εργάτης δεν επιτρέπεται σήμερα να εγκλωβίζεται στη δημαγωγία αυτών των πολιτικών και στους προϋπολογισμούς νέας λιτότητας.

Προχωρούμε κλιμακώνοντας τους αγώνες και οξύνοντας την ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Στους αγώνες που έρχονται το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει. Θα χτυπήσει την κυρίαρχη πολιτική, αλλά και θα αποκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και όλων των δυνάμεων της Ταξικής Συνεργασίας.

Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες μας είναι προϋπόθεση η ήττα και η απομόνωση της γραμμής, της στρατηγικής και της τακτικής των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που πολιτεύονται και κινούνται ανάλογα με το ποιο κόμμα κάθε φορά βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία».

Να ριζώσει το ΠΑΜΕ παντού

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του Γιώργου Πέρρου και τους χαιρετισμούς στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση

Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου ανέδειξε στην ομιλία του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αλλά και το ΣΥΝ, που καλλιεργούν την αυταπάτη της ταξικής συναίνεσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σημείωσε, πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα παντού, ιδιαίτερα μπροστά στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων, στη μάχη της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ανοίξει πιο αποφασιστικά το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τους καπιταλιστές, την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να οξυνθεί η αντιπαράθεση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που με την τακτική τους στηρίζουν το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων. Γι' αυτό η αποδυνάμωσή τους δυναμώνει την αντίσταση της εργατικής τάξης απέναντι στους καπιταλιστές. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΝ που σπέρνει την αυταπάτη ότι με κάποια μπαλώματα διορθώνεται η κατάσταση. Μια αυταπάτη βούτυρο στο ψωμί της πλουτοκρατίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απέναντι στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης, τόνισε, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για το δυνάμωμα της ταξικής ενότητας, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για την οργάνωση, συσπείρωση, κινητοποίηση των εργαζομένων, για να γίνει το ΠΑΜΕ ο πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε με περισσότερες δυνάμεις τον πλούτο που δημιουργεί η εργατική τάξη.

Ο Β. Αθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στις Αερομεταφορές, αναφερόμενος, στο χαιρετισμό του στις εξελίξεις στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» και στις αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται στις ΔΕΚΟ, τόνισε «την ανάγκη να φτιάξουμε το δικό μας Μέτωπο μαζί με τους εργάτες των εργοστασίων που καθημερινά πετιούνται στο δρόμο, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες». Ενώ ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, επισήμανε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος. Κατέληξε λέγοντας: «Η ενίσχυση του ταξικού πόλου είναι όρος επιβίωσης στις σημερινές συνθήκες. Θα παλέψουμε, θα νικήσουμε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται συνολική απάντηση

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Η υπόθεση των ΔΕΚΟ και η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από την απόφαση της Λισαβόνας, η οποία ουσιαστικά εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Επομένως, όποιος θέλει να διεκδικήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, πρέπει να απορρίψει την απελευθέρωση της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση. Εάν δεν το κάνει αυτό, τότε στην ουσία ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση και αναφέρομαι συγκεκριμένα όχι μόνο στη ΝΔ που υποκρινόταν όταν ήταν αντιπολίτευση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ που προκλητικά υποκρίνεται με πρόσχημα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο ΣΥΝ, ο οποίος είναι υπέρ της Λισαβόνας, αλλά διαφωνεί στον τρόπο εφαρμογής.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να έχει καθαρούς στόχους, διαφορετικά θα πέσει στη λούμπα των κυβερνώντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ