ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παρακολούθηση με ευρωπαϊκή βούλα...

Δημοκρατικό μανδύα στην καθολική παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών, έδωσε, χθες, με την ψήφο του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Ο Μεγάλος Αδερφός θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλες τις κλήσεις, ακόμα και τις αναπάντητες, τα γραπτά μηνύματα, την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, με τη δημοκρατική αγιοποίηση του μέτρου από τους «θεματοφύλακες της δημοκρατίας στην ΕΕ», που συναίνεσαν στη «συμβιβαστική πρόταση» του Συμβουλίου με 378 ψήφους υπέρ και 197 κατά.

Σύμφωνα με την οδηγία, προβλέπεται αποθήκευση των ηλεκτρονικών δεδομένων, επιβάλλεται για διάστημα 6 έως 24 μηνών, με δυνατότητα προσαρμογής προς τα πάνω, ανάλογα με τη βούληση των κρατών - μελών, για εγκλήματα που τα ίδια τα κράτη χαρακτηρίζουν σοβαρά, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας...

Το κόστος θα καλυφθεί με ευρωπαϊκές και κρατικές επιδοτήσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα και επίσημα στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών και Ιντερνετ να χρησιμοποιούν τα στοιχεία των πελατών τους για την κατάρτιση εμπορικών καταλόγων, τους οποίους θα διαθέτουν στην αγορά, με το αζημίωτο...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την πρόταση καταψήφισαν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ...

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την «απόλυτη εξισορρόπηση ασφάλειας και σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων, η οποία επετεύχθη»...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία υπονομεύει τα δικαιώματα των πολιτών

Τη βαθιά ανησυχία του για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εκφράζει το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), που εκπροσωπεί πάνω από 700.000 Ευρωπαίους δικηγόρους.

Η παρέμβαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων έγινε μετά από εισήγηση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το CCBE σε δήλωσή του τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ουσιαστικά από την ανακοίνωσή του διαφαίνεται ότι είναι αντίθετο με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που υιοθετείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει στη δήλωσή του ότι «ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη τάση στην Ευρώπη να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία με την υιοθέτηση νόμων κατά περίπτωση, με αφορμή κάθε μία τρομοκρατική επίθεση». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «αυτή η νομοθεσία είναι συνήθως αμφισβητήσιμης ποιότητας και έχει αρνητικές συνέπειες στις θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού και των αξιών της Ευρώπης».

Επίσης, στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει:

  • Πιστεύει ότι η υιοθέτηση νέων και πιο περιοριστικών νομοθετικών μέτρων από μόνη της δε θα αντιμετωπίσει τις υποβόσκουσες αιτίες της τρομοκρατίας ούτε θα οδηγήσει κατ' ανάγκη σε περισσότερη ασφάλεια. Αντίθετα, η επιβολή περισσότερων νόμων με σκοπό να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανασφάλεια του κόσμου με την υπονόμευση των δικαιωμάτων των πολιτών.
  • Αποτελεί καθήκον όλων των κυβερνήσεων να διαφυλάξουν και να προωθήσουν τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της εφαρμογής του νόμου, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών. Η υπονόμευση αυτών των θεμελιωδών αξιών θα βοηθήσει όλους αυτούς που αποσκοπούν στην καταστροφή της δημοκρατίας μέσω της χρήσης της βίας στην πιο απάνθρωπη μορφή της.
  • Για το θέμα της εξισορρόπησης μεταξύ της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, το Συμβούλιο των Δικηγόρων (CCBE) αναφέρει ότι αυτά τα δύο δικαιώματα μπορούν να συνυπάρξουν πλήρως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Διαψεύδει τις καταγγελίες για απαγωγές Πακιστανών

«Τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν...». Με αυτές τις λέξεις, χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, διέψευσε τις καταγγελίες για απαγωγές Πακιστανών μεταναστών από μυστικές υπηρεσίες που έδρασαν στη χώρα μας. Για να ενισχύσει το «επιχείρημά» του, υποστήριξε πως αυτά δε συμβαίνουν «...με δεδομένο την πολύ καλή και συνεχή συνεργασία που διατηρούν οι αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας της ΕΕ».

Η ...συνεργασία αυτή είναι τόσο «στενή» που, όπως ομολόγησε χτες ο Γ. Βουλγαράκης, να μοιάζει «πραγματικά ανόητος ο ισχυρισμός ότι Βρετανοί πράκτορες έδρασαν παρανόμως και χωρίς καμία ενημέρωση των ελληνικών αρχών στη χώρα μας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Και δε συμβαίνουν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος να συμβούν». Σύμφωνα δε με ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, «με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσε να γίνει εξακρίβωση». Οπως, όταν στις 16 του Νοέμβρη του 1993 είχαν πιαστεί στην οδό Μηθύμνης στην Κυψέλη, από υπαλλήλους της Ασφάλειας Αττικής, δύο «διπλωμάτες» της πρεσβείας των ΗΠΑ να κάνουν παρακολούθηση. Στο κλειστό φορτηγάκι τους είχαν βρεθεί περούκα, πυροβόλο όπλο και δυο ασύρματοι. Οι Τζάκι Λιούαρς και Τσαρλς Φάντους φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και η υπόθεση «κουκουλώθηκε». Επίσης, το 2002, πολλούς μήνες πριν εκραγεί η βόμβα στα χέρια του Σ. Ξηρού και ακολουθήσει η εξάρθρωση της «17Ν», είχε καταγγελθεί πως Βρετανοί πράκτορες πλησίαζαν παλιά στελέχη αντιδικτατορικών οργανώσεων και προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν πληροφορίες.

Ο Γ. Βουλγαράκης ισχυρίστηκε πως «οι όποιες καταγγελίες αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως ενδεχομένως ύποπτες και σκόπιμες. Στην κατεύθυνση του να πλήξουν το καλό κλίμα και την ασφάλεια που νιώθουν τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας στη χώρα μας, αλλά και την πολύ καλή σχέση που διατηρούν με τις ελληνικές αρχές και υπηρεσίες». Αυτές οι ...καλές σχέσεις φτάνουν μέχρι του σημείου οι ελληνικές αρχές να γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στις κοινότητες των μεταναστών, αφού διαθέτουν τους κατάλληλους συνεργάτες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι «έχουμε αρνηθεί την όποια πραγματική βάση των συγκεκριμένων περιστατικών από τον περασμένο Αύγουστο». Επικαλέστηκε δε τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τ. Στρο, ο οποίος χαρακτήρισε «πλήρη ανοησία» ανάλογα δημοσιεύματα, όπως και τη χτεσινή δήλωση του Πακιστανού πρέσβη, Σαλίμ Καν, ότι η πρεσβεία του Πακιστάν δεν έχει λάβει ποτέ γνώση τέτοιου θέματος. Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο υπουργός έθεσε ένα ερώτημα: «Προβοκάτσια ή φάρσα;».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τετραμερή διάσκεψη που γίνεται το επόμενο διήμερο στη χώρα μας και στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, το Πακιστάν και το Ιράν. Στην ατζέντα των θεμάτων είναι η λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Ως παρατηρητές θα παραστούν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης, Ασύλου και Συνόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ και της Frontex (ΦΡΟΝΤΕΞ) που είναι νεοσύστατο όργανο της ΕΕ και έχει ως κύρια αποστολή τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Οσον αφορά στο χρόνο που περιήλθε στην Αστυνομία η δικογραφία της υπόθεσης αυτής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστηρίζει πως αυτό συνέβη στις 13 του Δεκέμβρη. Ομως ερωτήματα προκαλεί αυτό το γεγονός αφού συνήθης πρακτική των εισαγγελικών αρχών είναι σε επείγοντα ζητήματα να δίνεται προφορικα η εντολή για διενέργεια έρευνας πριν φτάσει η έγγραφη παραγγελία. Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, δήλωσε χτες ότι «η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία με την οποία διεκπεραιώνει 210.000 μηνύσεις το χρόνο για την ασυνήθη αυτή υπόθεση».

Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, έχει επιβεβαιώσει ότι τον περασμένο Ιούλη 28 μετανάστες από το Πακιστάν απήχθησαν και «ανακρίθηκαν» για μέρες φορώντας κουκούλες. Ανέφερε δε ότι αυτοί που τους συνέλαβαν μιλούσαν ελληνικά, ενώ τις «ανακρίσεις» τις διεξήγαγαν δύο άτομα που μιλούσαν αγγλικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ