ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δίωξη διευθύντριας «διότι δεν συνεμορφώθην... »

Με μια φασίζουσας νοοτροπίας παραπομπή προτείνεται να απαλλαγεί από τα καθήκοντά της η διευθύντρια στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών γιατί δε δέχτηκε να κάνει ένα ρουσφέτι!

Σε μια αυταρχική πειθαρχική δίωξη, με βάση τον εντελώς αντιδημοκρατικής φύσης δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σύρεται η διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου στην Πλάκα, γιατί αρνήθηκε να εγγράψει στο σχολείο δυο συγκεκριμένες μαθήτριες, εκτός της νόμιμης διαδικασίας (δεν ήταν καν επιλαχούσες στην κλήρωση με βάση την οποία μπαίνουν οι μαθητές στα Πειραματικά).

Συγκεκριμένα, μ' ένα πολυσέλιδο έγγραφο, υπογεγραμμένο από την ίδια την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, η διευθύντρια Νικολέττα Στεργιοπούλου - Καλαντζή παραπέμπεται ενώπιον του Ανώτατου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣΔΕ) για... πειθαρχικά παραπτώματα και η εισήγηση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής προς το ΑΠΥΣΔΕ προτείνει την «απαλλαγή» της από τα καθήκοντα της διευθύντριας.

Μερικά από τα πειθαρχικά της «παραπτώματα», όπως τα καταγράφει η υπουργός Παιδείας, είναι ενδεικτικά του αυταρχισμού και της φασίζουσας νοοτροπίας που διαπνέει τη δίωξη:

«Αρνήθηκε κατ' εξακολούθηση να εκτελέσει διαταγή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων...».

«... Επέκρινε γραπτώς τις αποφάσεις της προϊσταμένης της αρχής ως παράνομες, απραγματοποίητες, αναποτελεσματικές και αποβαίνουσες σε βάρος της ομαλής λειτουργίας του σχολείου».

«Δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να παρεμποδίσει την αναταραχή της λειτουργίας του σχολείου την 21η Νοεμβρίου 2005, ημέρα κατά την οποία... έλαβαν χώρα γεγονότα... με αποκορύφωμα την εμφάνιση στην οδό Μητροπόλεως, μπροστά στο κτίριο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ομάδων καθηγητών, μαθητών και γονέων με πλακάτ, φωνασκούντων κατά δήθεν επεμβάσεων του Υπουργείου...».

«Από τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ ανακοινώθηκε στη διευθύντρια ότι είχε κηρυχτεί τρίωρη στάση εργασίας και η διευθύντρια παρέλειψε να διευκρινίσει εάν νόμιμα κηρύχτηκε η στάση...».

«Στην προσπάθειά της να παρελκύσει τη μεταστέγαση του σχολείου χρησιμοποίησε απαράδεκτες μεθοδεύσεις, όπως τη συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, των μαθητών, της οικείας ΕΛΜΕ, την υποβολή ενστάσεων στις επιτροπές παιδείας, δημοτική και νομαρχιακή, την κινητοποίηση του συλλόγου των διδασκόντων...».

Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου και η οικεία ΕΛΜΕ - όσο κι αν αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί «πειθαρχικό παράπτωμα» από το υπουργείο - εκφράζει αμέριστα την αντίθεσή του στην αυθαίρετη πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας, η οποία «τήρησε(!) τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις περί εγγραφής μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία, υλοποιώντας ομόφωνες αποφάσεις του Συλλόγου μας» και απαιτούν να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφου τους. Σήμερα, μάλιστα, προχωρούν σε σχετική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 2.15 το μεσημέρι.

Για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, είναι ξεκάθαρο ότι η δίωξη ασκείται επειδή η διευθύντρια αρνήθηκε να εγγράψει δυο συγκεκριμένες μαθήτριες που της υπέδειξε με φωτογραφική εντολή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι οι μαθήτριες μένουν στην περιοχή, οι καθηγητές απαντούν ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν με μια νομοθετική ρύθμιση συνολικά για όλα τα πειραματικά σχολεία προβλέπονταν να εγγράφουν τους μαθητές της περιοχής τους κι όχι φωτογραφικά για δυο συγκεκριμένες μαθήτριες να δίνεται εντολή για παραβίαση του νόμου.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ενδεικτικός των κυβερνητικών προτεραιοτήτων

Κομμένος και ραμμένος στις επιδιώξεις της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής που περικόπτει κονδύλια για την Παιδεία, είναι ο προϋπολογισμός της νέας περιόδου για το ΤΕΙ Ηπείρου. Προχτές, στη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ στην Αρτα, ψηφίστηκε συλλήβδην από τους προϊσταμένους των τμημάτων και τους εκπροσώπους της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ ο προϋπολογισμός της νέας περιόδου, που προβλέπει περικοπή των δαπανών ακόμη και για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των σπουδαστών. Μόνη φωνή αντίστασης αποτέλεσε η Πανσπουδαστική ΚΣ, που διά του εκπροσώπου της τον καταψήφισε, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των σπουδαστών και το χαρακτήρα της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας, διεκδικώντας αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο προϋπολογισμός του 2006 για το ΤΕΙ Ηπείρου προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση των δαπανών για εκτυπώσεις, εκδόσεις και βιβλιοδετήσεις της τάξης των 18.000 ευρώ, για προμήθεια εποπτικών μέσων διδασκαλίας μείωση 80.000 ευρώ, για προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων λοιπών βοηθημάτων ψηφίστηκε η μείωση κατά 150.000 ευρώ, για βιβλία, περιοδικά το κονδύλι μειώνεται κατά 100.000 ευρώ κλπ. Αξίζει να επισημανθεί ότι για επιδότηση ενοικίου και μεταφορά σπουδαστών δεν προβλέπεται κανένα ποσό(!), ενώ για τη λειτουργία φοιτητικών εστιών το ποσό παραμένει αμετάβλητο.

Τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της οικονομίας, τηρώντας απαρέγκλιτα τους στόχους της Λισαβόνας και έχοντας την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενθαρρύνει προϋπολογισμούς πείνας που προετοιμάζουν το έδαφος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, εισάγοντας τις επιχειρήσεις και στο χώρο αυτό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκας αξίωσε να μην παραβρεθούν φοιτητές στη Γενική Συνέλευση για να αποφευχθεί προφανώς η αντίσταση και αντίδραση σε αυτήν την αντιεκπαιδευτική πολιτική και που απέχει έτη φωτός από τις ανάγκες των σπουδαστών σε στέγαση, σίτιση, τεχνολογικό και επιστημονικό εξοπλισμό, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και πτυχία με αξία.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα για ανατροπή των συσχετισμών

Από προχτές Τρίτη μέχρι και την Τετάρτη 21/12 πραγματοποιούνται οι εκλογές του Σωματείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΙΕΛ). Ειδικότερα, στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη οι εκλογές θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο «La Mirage» (Ομόνοια, Μ. Κοτοπούλη 3) από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ τις δυο πρώτες ημέρες και από τις 3:30 το μεσημέρι ως τις 8:30 το βράδυ για την τελευταία μέρα. Οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν με βιβλιάριο ασθενείας (ατομικό ή οικογενειακό) και αστυνομική ταυτότητα.

«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καλούνται να αποφασίσουν αν η εργοδοτική - κυβερνητική κατρακύλα του σωματείου τους θα συνεχιστεί ή αν θα τεθούν οι βάσεις για μια αποφασιστική αλλαγή των συσχετισμών», τονίζει η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΑΣΠΙΔΕ), που καλεί τους εκπαιδευτικούς του κλάδου να δώσουν μιαν απάντηση στην πλειοψηφία του ΣΙΕΛ που «δεν αποκαλύπτει τα όσα συμβαίνουν στην παιδεία, που είναι υπέρ της αξιολόγησης - "καρμανιόλας" για τον εκπαιδευτικό, που δεν κάνει τίποτα για τους 250 απλήρωτους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που συμμετέχει στο στημένο διάλογο του ΥΠΕΠΘ, που χαρακτηρίζεται από... την ευκαμψία της μέσης»! Η ΑΣΠΙΔΕ όντας η μόνη φωνή που όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτει το ρόλο του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και που έχει συγκροτημένη πρόταση για την Παιδεία και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καλεί τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα να την ενισχύσουν, να συμπαραταχτούν με την παράταξη που εκπροσωπεί τον ταξικό πόλο στην ιδιωτική εκπαίδευση, να στείλουν στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ περισσότερους «ανυπότακτους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».

Η ταξική ουσία του «δικαίου»

Εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

«Το δίκαιό σας είναι η θέληση της τάξης σας που αναγορεύτηκε σε νόμο...» έλεγε ο Καρλ Μαρξ στους αστούς. Αυτά τα λόγια μετέφερε ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτορας Νομικής και συγγραφέας του βιβλίου «Δίκαιο, Κοινωνία, Τάξεις», στην εκδήλωση της ΚΝΕ που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θέλοντας να υπογραμμίσει τον ταξικό χαρακτήρα του «δικαίου».

Ο Δ. Καλτσώνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως όταν μελετάμε το «δίκαιο», πρέπει να αναζητάμε τα κοινωνικά συμφέροντα, που βλάπτονται ή εξυπηρετούνται μέσα από αυτό. Το περιεχόμενο του «δικαίου» εξυπηρετεί τα κοινωνικά συμφέροντα της εκάστοτε άρχουσας τάξης, τόνισε. Σημείωσε, ακόμα, ότι σήμερα «στο "δίκαιο" αντανακλώνται οι θεμελιώδεις σχέσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης» όπως και σε όλους τους κοινωνικούς σχηματισμούς, όπου υπήρχε «δίκαιο» (π.χ. Ρωμαϊκό). «Αν και τυπικά, όπως ισχυρίζονται οι αστοί, όλοι είναι ισότιμοι απέναντι στο νόμο και το "δίκαιο" είναι ουδέτερο, το γεγονός ότι ενσωματώνονται σε αυτό όλες οι κοινωνικές τάξεις, δεν αναιρεί το γεγονός ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης άρχουσας τάξης», υπογράμμισε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις, που αφορούσαν στο «διεθνές δίκαιο», τη σχέση οικονομίας - δικαίου, τη «σχετική αυτοτέλεια» του δικαίου, το «δίκαιο» στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου, με θέμα «Μισθοφορικός Στρατός και Ανεργία», το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. καλεί η ΟΒ Ροδοτοπίου της ΝΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Τ. Νεκτάριος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στον Πειραιά καλούν τη νεολαία στην προβολή της ταινίας «Viva Cuba» την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., στο δημοτικό κινηματογράφο του Ρέντη «Το Ονειρο». Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ