Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ταξική ουσία του «δικαίου»

Εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

«Το δίκαιό σας είναι η θέληση της τάξης σας που αναγορεύτηκε σε νόμο...» έλεγε ο Καρλ Μαρξ στους αστούς. Αυτά τα λόγια μετέφερε ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτορας Νομικής και συγγραφέας του βιβλίου «Δίκαιο, Κοινωνία, Τάξεις», στην εκδήλωση της ΚΝΕ που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θέλοντας να υπογραμμίσει τον ταξικό χαρακτήρα του «δικαίου».

Ο Δ. Καλτσώνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως όταν μελετάμε το «δίκαιο», πρέπει να αναζητάμε τα κοινωνικά συμφέροντα, που βλάπτονται ή εξυπηρετούνται μέσα από αυτό. Το περιεχόμενο του «δικαίου» εξυπηρετεί τα κοινωνικά συμφέροντα της εκάστοτε άρχουσας τάξης, τόνισε. Σημείωσε, ακόμα, ότι σήμερα «στο "δίκαιο" αντανακλώνται οι θεμελιώδεις σχέσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης» όπως και σε όλους τους κοινωνικούς σχηματισμούς, όπου υπήρχε «δίκαιο» (π.χ. Ρωμαϊκό). «Αν και τυπικά, όπως ισχυρίζονται οι αστοί, όλοι είναι ισότιμοι απέναντι στο νόμο και το "δίκαιο" είναι ουδέτερο, το γεγονός ότι ενσωματώνονται σε αυτό όλες οι κοινωνικές τάξεις, δεν αναιρεί το γεγονός ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης άρχουσας τάξης», υπογράμμισε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις, που αφορούσαν στο «διεθνές δίκαιο», τη σχέση οικονομίας - δικαίου, τη «σχετική αυτοτέλεια» του δικαίου, το «δίκαιο» στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου, με θέμα «Μισθοφορικός Στρατός και Ανεργία», το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. καλεί η ΟΒ Ροδοτοπίου της ΝΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Τ. Νεκτάριος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στον Πειραιά καλούν τη νεολαία στην προβολή της ταινίας «Viva Cuba» την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., στο δημοτικό κινηματογράφο του Ρέντη «Το Ονειρο». Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ