ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Κόλλησαν στον τοίχο την εργοδοσία

Στριμωγμένη από τον πολυήμερο αγώνα, η Διεύθυνση της εταιρίας ζητά να κριθεί παράνομη κάθε μελλοντική κινητοποίηση!

Θορυβημένη η εργοδοσία στη «Σόφτεξ» επιχειρεί με διώξεις να κάμψει τον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων
Θορυβημένη η εργοδοσία στη «Σόφτεξ» επιχειρεί με διώξεις να κάμψει τον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων
Το στρίμωγμα της εργοδοσίας από τον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων αποκαλύφτηκε για μια ακόμη φορά χτες, κατά την εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η Διοίκηση της «ΣΟΦΤΕΞ», με αίτημα να κηρυχτούν παράνομες οι στάσεις εργασίας που οι εργάτες συνεχίζουν από τις 19 Οκτώβρη, ενάντια στις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια που προωθούνται στην επιχείρηση. Η εργοδοσία έθεσε ουσιαστικά ζήτημα συνολικότερης ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, ζητώντας να απαγορευτεί η επανάληψη ή συνέχιση των κινητοποιήσεων, «με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα», και στο μέλλον!..

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τις απολύσεις, μιλώντας για «αναδιοργανώσεις» που επέβαλαν - όπως υποστήριξε - η ανάγκη περιορισμού του «κόστους» και η κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η «ΣΟΦΤΕΞ». Ενώ χρέωσε στους εργαζόμενους την ευθύνη για την απώλεια αγορών και μεγάλη οικονομική ζημιά της εταιρίας. Τα αντεργατικά σχέδια ξεσκεπάστηκαν, καθώς, όπως υπογράμμισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Μ. Αρμάος και Μπ. Δάμος, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν ωφεληθεί από τις λεγόμενες «αναδιοργανώσεις», αλλά σήμερα έχουν απομείνει μόλις 178, όταν πριν από 8 χρόνια ξεπερνούσαν τους 2.000!

«Μιλάμε για τρομοκρατία, δε μιλάμε για "οικειοθελείς αποχωρήσεις"», επισήμανε ο Γ. Τόλης, εργαζόμενος στη χαρτοποιία και μέλος της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη. Επισημαίνοντας τις «αφόρητες πιέσεις» που καταγγέλλουν πολλοί εργαζόμενοι, εξήγησε ότι ο αγώνας που διεξάγεται είναι αναγκαίος (ειδικά μπροστά στην αδιαλλαξία που έχει επιδείξει η εργοδοσία), είναι «για το μεροκάματο, για τις οικογένειές μας».

Στη δίκη παρευρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι στη χαρτοποιία, ενώ την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων μετέφεραν ο Βασίλης Κουμπούρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Κώστας Παπαγεωργίου, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ. Αύριο αναμένεται να κλείσει η δικογραφία, ενώ, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, το ΔΣ του σωματείου κατέληξε ήδη στη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως την επόμενη Παρασκευή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Ούτε κουβέντα για τις θανατηφόρες ελλείψεις

Το πόρισμα της ΕΔΕ για το θάνατο του άτυχου σμηνίτη, τον περασμένο Αύγουστο, ρίχνει τις ευθύνες στους γιατρούς

Οι δραματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της επαρχίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, αναδείχτηκαν πριν τέσσερις μήνες με το θάνατο 21χρονου φαντάρου απ' τον Πύργο, ο οποίος κατέληξε, μετά από Οδύσσεια διακομιδών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Τέσσερις μήνες μετά, το νοσοκομείο του Πύργου, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες ακριβώς επικίνδυνες ελλείψεις. Αλλά στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που έγινε στο νοσοκομείο με εντολή του υπουργού Υγείας, επιρρίπτονται ευθύνες στο γιατρό που παρέλαβε τον 21χρονο, αλλά και στον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου που έκανε «ατυχείς δηλώσεις»!

Ο Αναστάσιος Τζουρμέτης, σμηνίτης της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, έπαθε στις 30 Αυγούστου 2005 ρήξη ανευρύσματος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Αλλά επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκεί, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου με εσωτερική αιμορραγία. Στο νοσοκομείο του Πύργου όμως δε λειτουργούν η νευροχειρουργική κλινική, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών εργαλείων (!) και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έτσι ο νέος διασωληνώθηκε και σε κρίσιμη πλέον κατάσταση μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, όπου και κατέληξε.

Τότε, οι γιατροί και ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου, υπογράμμισαν ότι είναι καθημερινό φαινόμενο η διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία επειδή δε λειτουργούν απαραίτητες κλινικές του νοσοκομείου. Ακόμα ότι αν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και λειτουργούσαν η νευροχειρουργική κλινική και η ΜΕΘ, ο ασθενής θα μεταφερόταν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες στην Αθήνα και θα είχε περισσότερες ελπίδες για άμεση αποκατάσταση της υγείας του. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας, ενημέρωνε ότι πράγματι το νοσοκομείο στερείται απαραίτητων ιατρικών εργαλείων απ' το 2003 γιατί υπήρξε πρόβλημα με την υποβολή των τεχνικών δελτίων από την προηγούμενη διοίκησή του!

Ωστόσο στο πόρισμα της ΕΔΕ επιρρίπτονται ευθύνες στον γιατρό Γεώργιο Τσάνη - «άσκησε πλημμελώς τα ιατρικά του καθήκοντα, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα» - που δέχτηκε στο νοσοκομείο του Πύργου το φαντάρο, διότι όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων έπρεπε να ζητήσει άμεση μεταφορά του ασθενή αφού γνώριζε τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Ακόμα παραπέμπεται στο ΔΣ του νοσοκομείου ο γιατρός Δημήτρης Κιντής, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, γιατί τις μέρες εκείνες κατήγγειλε στα ΜΜΕ τις ελλείψεις του νοσοκομείου.

Μετά από αυτά, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε δημαγωγικά ότι εκφράζει «τη βαθιά του λύπη για το χαμό ενός νέου ανθρώπου», χωρίς όμως να λέει κουβέντα για τις επικίνδυνες ελλείψεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Στο έλεος εκβιασμών

Η εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες έχει οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο

Στο έλεος των «εκβιαστικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που λειτουργούν δομές αποασυλοποίησης, με σκοπό την εκατέρωθεν «εξοικονόμηση πόρων» πέρα απ' τις ανθρώπινες ανάγκες, βρίσκονται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς σε όλη τη χώρα και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εργαζόμενοι στις δομές που παραμένουν ακόμα και για πέντε μήνες απλήρωτοι!

Αντιμετωπίζοντας τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών κάτω από το πρίσμα της περικοπής των δαπανών για την Υγεία, το υπουργείο Υγείας μείωσε μετά το τέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης κατά 50% τη χρηματοδότηση των δομών, πιέζει για τη μείωση της «κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ασθενή» και σχεδιάζει την πλήρη παράδοση των δομών τους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, ασκεί πιέσεις στις ΜΚΟ, απειλώντας ότι θα υπογράψει συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, όπου το νοσήλιο είναι φτηνότερο! Απ' την άλλη, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, που δέχτηκαν να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών για τους ψυχικά πάσχοντες, αρνούνται τη δημοσιοποίηση των δομών, αλλά προειδοποιούν ότι η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» απειλεί να αφήσει άστεγους εκατοντάδες ψυχικά πάσχοντες.

Οι πτυχές αυτές αναδείχτηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», που εκπροσωπεί 32 ΜΚΟ και ΝΠΙΔ που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Οι εκπρόσωποι των δομών ανέφεραν ότι η περικοπή της χρηματοδότησης από το υπουργείο οδηγεί σε οριακή λειτουργία ή και στο κλείσιμο τις δομές, αλλά και στην εργασιακή εξουθένωση τους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Προειδοποίησαν ότι η διοικητική απονοσοκομειοποίηση τύπου Ρίγκαν, κινδυνεύει να μετατρέψει τις δομές αποασυλοποίησης σε μικρές διάσπαρτες νεοασυλικές δομές. Υπογράμμισαν ότι από τις 170 μονάδες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του «Ψυχαργώς», μόνο 10 αφορούν παιδιά και εφήβους και δεν υπάρχει καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία σε 30 νομούς της χώρας.

ΠΑΜΕ - ΟΕΚΙΔΕ
Κουβέρτες για τους μετανάστες του Μπαγκλαντές

Εκατό κουβέρτες στους μετανάστες του Μπαγκλαντές θα παραδώσουν, αύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Η παράδοση θα γίνει στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ