Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Ούτε κουβέντα για τις θανατηφόρες ελλείψεις

Το πόρισμα της ΕΔΕ για το θάνατο του άτυχου σμηνίτη, τον περασμένο Αύγουστο, ρίχνει τις ευθύνες στους γιατρούς

Οι δραματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της επαρχίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, αναδείχτηκαν πριν τέσσερις μήνες με το θάνατο 21χρονου φαντάρου απ' τον Πύργο, ο οποίος κατέληξε, μετά από Οδύσσεια διακομιδών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Τέσσερις μήνες μετά, το νοσοκομείο του Πύργου, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες ακριβώς επικίνδυνες ελλείψεις. Αλλά στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που έγινε στο νοσοκομείο με εντολή του υπουργού Υγείας, επιρρίπτονται ευθύνες στο γιατρό που παρέλαβε τον 21χρονο, αλλά και στον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου που έκανε «ατυχείς δηλώσεις»!

Ο Αναστάσιος Τζουρμέτης, σμηνίτης της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, έπαθε στις 30 Αυγούστου 2005 ρήξη ανευρύσματος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Αλλά επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκεί, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου με εσωτερική αιμορραγία. Στο νοσοκομείο του Πύργου όμως δε λειτουργούν η νευροχειρουργική κλινική, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών εργαλείων (!) και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έτσι ο νέος διασωληνώθηκε και σε κρίσιμη πλέον κατάσταση μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, όπου και κατέληξε.

Τότε, οι γιατροί και ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου, υπογράμμισαν ότι είναι καθημερινό φαινόμενο η διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία επειδή δε λειτουργούν απαραίτητες κλινικές του νοσοκομείου. Ακόμα ότι αν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και λειτουργούσαν η νευροχειρουργική κλινική και η ΜΕΘ, ο ασθενής θα μεταφερόταν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες στην Αθήνα και θα είχε περισσότερες ελπίδες για άμεση αποκατάσταση της υγείας του. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας, ενημέρωνε ότι πράγματι το νοσοκομείο στερείται απαραίτητων ιατρικών εργαλείων απ' το 2003 γιατί υπήρξε πρόβλημα με την υποβολή των τεχνικών δελτίων από την προηγούμενη διοίκησή του!

Ωστόσο στο πόρισμα της ΕΔΕ επιρρίπτονται ευθύνες στον γιατρό Γεώργιο Τσάνη - «άσκησε πλημμελώς τα ιατρικά του καθήκοντα, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα» - που δέχτηκε στο νοσοκομείο του Πύργου το φαντάρο, διότι όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων έπρεπε να ζητήσει άμεση μεταφορά του ασθενή αφού γνώριζε τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Ακόμα παραπέμπεται στο ΔΣ του νοσοκομείου ο γιατρός Δημήτρης Κιντής, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, γιατί τις μέρες εκείνες κατήγγειλε στα ΜΜΕ τις ελλείψεις του νοσοκομείου.

Μετά από αυτά, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε δημαγωγικά ότι εκφράζει «τη βαθιά του λύπη για το χαμό ενός νέου ανθρώπου», χωρίς όμως να λέει κουβέντα για τις επικίνδυνες ελλείψεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ