Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βόμβα ΣΕΒ για κατάργησή της

Ο εκπρόσωπος των μεγαλοβιομηχάνων πρότεινε στη χτεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων την υπογραφή συμβάσεων με κλαδικά, τοπικά και ηλικιακά κριτήρια

Τα αντεργατικά τους δόντια δείχνουν στους εργαζόμενους οι μεγαλοβιομήχανοι, αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αλλά και από τη στήριξη που παρέχει στα στρατηγικά τους συμφέροντα η συμβιβασμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Κατά τη χτεσινή πρώτη συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ζήτησε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προτείνοντας να εξαιρεθούν τμήματα των εργαζομένων από τις ΕΓΣΣΕ αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις!

Σύμφωνα με την πρόταση-βόμβα του ΣΕΒ, όσοι εργαζόμενοι εξαιρούνται θα παίρνουν λιγότερα και από τα κατώτερα μεροκάματα που ορίζουν οι συμβάσεις. Τα κριτήρια-προσχήματα που θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτές τις εξαιρέσεις είναι ηλικιακά, τοπικά και κλαδικά. Για παράδειγμα, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ένας νέος μέχρι 30 ετών που είναι άνεργος για δύο-τρία χρόνια θα μπορούσε να προσληφθεί με λιγότερα λεφτά απ' ό,τι προβλέπει η ΕΓΣΕΕ. Επίσης, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί για κλάδους επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία, ή για περιοχές με μεγάλη ανεργία, όπως η Πάτρα.

Η πρόταση κινείται στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», για την οποία κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τα μελιστάλαχτα λόγια περίσσεψαν. Το αίτημα του ΣΕΒ οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, γεγονός που αποτελεί και τον δεδηλωμένο στόχο των μεγαλοβιομηχάνων, στην προσπάθειά τους να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Προκλητικότητα χωρίς προηγούμενο

Τις προκλητικές προτάσεις του ΣΕΒ κατήγγειλε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επιφυλακή. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η προκλητικότητα του ΣΕΒ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κατά τη σημερινή συνάντηση, που ήταν η πρώτη για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με πρόφαση την "προβληματικότητα κλάδων και περιοχών" έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη βόμβα για κατάργηση της Εθνικής αλλά και των κλαδικών συμβάσεων.

Στόχος των βιομηχάνων είναι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής τάξης και συγκέντρωση αμύθητου πλούτου στα θησαυροφυλάκια των βιομηχάνων μέσα από την εξατομίκευση της διαπραγμάτευσης και τις ατομικές και τοπικές και ηλικιακές συλλογικές συμβάσεις!

Καταδικάσαμε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιδιώξεις του ΣΕΒ. Καλούμε την εργατική τάξη σε αγωνιστική επιφυλακή. Να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και το πλαίσιο διεκδικήσεών του. Μονάχα το ΠΑΜΕ μπορεί και θέλει να οργανώσει την αντεργατική επίθεση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ούτε θέλει, ούτε μπορεί γιατί βρίσκεται από χρόνια στο ίδιο χαράκωμα με τα αφεντικά, για την ...ανταγωνιστικότητα, ...παραγωγικότητα, ...αντοχή της οικονομίας. Γιατί οι τακτικισμοί της έχουν να κάνουν με τις αντιπολιτευτικές ανάγκες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».

Το «ξέχασε»...

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - διά του προέδρου της και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ - προσπάθησε προς στιγμήν να αποσιωπήσει την πρόταση των εργοδοτών, αφού στις αρχικές του δηλώσεις, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει τίποτα από τα όσα άθλια πρότειναν οι εργοδότες. Μόνο ύστερα από τις καταγγελίες του Γ. Μαυρίκου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να αναφερθεί στην πρόταση των βιομηχάνων και να καταφύγει στις γνωστές δημαγωγικές «αγωνιστικές» κορόνες του. Ενώ ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης, κάλεσε τη ΓΣΕΕ να ασκήσει ...«αγωνιστική και αποφασιστική διαπραγμάτευση, ξεπερνώντας ανεπάρκειες του παρελθόντος»! Σαν να ήταν οι «ανεπάρκειες» αυτές που και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, και μάλιστα για δύο χρόνια, και όχι η επί της ουσίας σύμπλευση της πλειοψηφίας με τα εργοδοτικά αιτήματα.

Ακόμα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισήμανε στη συνάντηση την ...ανάγκη να μένει συνεχώς ανοιχτό το Ασφαλιστικό γιατί «η κατάσταση κάθε μέρα αλλάζει». Εννοώντας, δηλαδή, τη διαρκή συρρίκνωση μέχρι την εκμηδένιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μετά το πέρας της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αρκέστηκαν σε γενικολογίες και ευχολόγια για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν στην επόμενη συνάντηση, μέχρι τα μέσα του Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργοδότες τα θέλουν όλα (2010-04-09 00:00:00.0)
«Αύξηση» 1,27 ευρώ στο μεροκάματο κάθε χρόνο! (2008-02-03 00:00:00.0)
Θύελλα αντιδράσεων (2004-04-17 00:00:00.0)
Αντίσταση στο ξεπούλημα δικαιωμάτων! (2000-05-18 00:00:00.0)
Πρόκληση και καθυστέρηση (1998-02-13 00:00:00.0)
Με καθυστέρηση η πρώτη συνάντηση (1998-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ