Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προμελετημένο το έγκλημα

Εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, αναδεικνύοντας και τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Πικετοφορία σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων
Την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ πριν όσο και της ΝΔ σήμερα, που βήμα βήμα και έχοντας τη στήριξη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, υλοποίησαν και υλοποιούν πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιταγές του κεφαλαίου για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, με στόχο τη 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου και ταυτόχρονα στην υπερεκμετάλλευση και εξαθλίωση των εργαζομένων. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση ένα δρόμο έχουν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι, το δρόμο της συσπείρωσης γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, της οργάνωσης του αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική.

Δίνοντας άμεση απάντηση στις κυβερνητικές αντεργατικές μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση - πικετοφορία σήμερα στις 7 το απόγευμα. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγίας Σοφίας και θα διασχίσει όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το σωματείο εργαζομένων στα καταστήματα «Αφοί Λαμπρόπουλοι», το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευόσμου.

Ολοι οι παραπάνω φορείς, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως «δέσμια στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο του εμπορίου, μετά την απελευθέρωση του ωραρίου, προχωρά και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας». Σημειώνουν πως τα επιχειρήματα του υπουργού Ανάπτυξης περί διευκόλυνσης του αγοραστικού κοινού και τόνωσης της αγοράς, είναι έωλα. «Θέλει να καλύψει το νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, να κρύψει την πολιτική που χτυπάει τους μικρομεσαίους εμπόρους που βλέπουν καθημερινά τον τζίρο τους να μειώνεται και τις επιχειρήσεις τους να οδηγούνται σε κλείσιμο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εμποροϋπαλλήλων και η ενίσχυση των πολυκαταστημάτων σε βάρος των μικρομάγαζων», τονίζουν. Και ξεκαθαρίζουν πως θα αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική, με αγώνα ενωμένο και ανυποχώρητο.

«Ακαιρη» χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι ο τελευταίος νόμος, που σαν κύριο στοιχείο είχε το ωράριο, «δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ