Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Στο έλεος εκβιασμών

Η εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες έχει οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο

Στο έλεος των «εκβιαστικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που λειτουργούν δομές αποασυλοποίησης, με σκοπό την εκατέρωθεν «εξοικονόμηση πόρων» πέρα απ' τις ανθρώπινες ανάγκες, βρίσκονται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς σε όλη τη χώρα και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εργαζόμενοι στις δομές που παραμένουν ακόμα και για πέντε μήνες απλήρωτοι!

Αντιμετωπίζοντας τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών κάτω από το πρίσμα της περικοπής των δαπανών για την Υγεία, το υπουργείο Υγείας μείωσε μετά το τέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης κατά 50% τη χρηματοδότηση των δομών, πιέζει για τη μείωση της «κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ασθενή» και σχεδιάζει την πλήρη παράδοση των δομών τους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, ασκεί πιέσεις στις ΜΚΟ, απειλώντας ότι θα υπογράψει συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, όπου το νοσήλιο είναι φτηνότερο! Απ' την άλλη, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, που δέχτηκαν να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών για τους ψυχικά πάσχοντες, αρνούνται τη δημοσιοποίηση των δομών, αλλά προειδοποιούν ότι η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» απειλεί να αφήσει άστεγους εκατοντάδες ψυχικά πάσχοντες.

Οι πτυχές αυτές αναδείχτηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», που εκπροσωπεί 32 ΜΚΟ και ΝΠΙΔ που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Οι εκπρόσωποι των δομών ανέφεραν ότι η περικοπή της χρηματοδότησης από το υπουργείο οδηγεί σε οριακή λειτουργία ή και στο κλείσιμο τις δομές, αλλά και στην εργασιακή εξουθένωση τους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Προειδοποίησαν ότι η διοικητική απονοσοκομειοποίηση τύπου Ρίγκαν, κινδυνεύει να μετατρέψει τις δομές αποασυλοποίησης σε μικρές διάσπαρτες νεοασυλικές δομές. Υπογράμμισαν ότι από τις 170 μονάδες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του «Ψυχαργώς», μόνο 10 αφορούν παιδιά και εφήβους και δεν υπάρχει καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία σε 30 νομούς της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ