ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση
  • Σε κώμα εξακολουθεί να βρίσκεται ο Σαρόν
  • «Διακήρυξη» κατευνασμού των πνευμάτων και τήρησης της τάξης στη Λωρίδα της Γάζας από τις ένοπλες οργανώσεις

Ετοιμοι να «τηρήσουν την τάξη» δηλώνουν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις

Associated Press

Ετοιμοι να «τηρήσουν την τάξη» δηλώνουν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σταθερά κρίσιμη παρέμεινε, και χτες, η κατάσταση της υγείας του Αριέλ Σαρόν. Οι θεράποντες γιατροί ενημέρωσαν ότι άρχισαν, ήδη, τη διαδικασία σταδιακής εξαγωγής του Σαρόν από το κώμα στο οποίο βρίσκεται προκειμένου να εκτιμήσουν τις βλάβες που έχει υποστεί ο εγκέφαλός του μετά το σοβαρότατο εγκεφαλικό που υπέστη την Τετάρτη το βράδυ και τις δύο πολύωρες εγκεφαλικές επεμβάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή. Παρά ορισμένα πρώτα ενθαρρυντικά δεδομένα, οι γιατροί δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ούτε στη χτεσινή ενημέρωση, για τις προοπτικές ανάρρωσής του. Μάλιστα, ιατρικές πηγές διέρρεαν ότι η κατάσταση του Σαρόν είναι μάλλον μη αναστρέψιμος.

Με το βλέμμα της ισραηλινής κοινής γνώμης στο νοσοκομείο Χαντάσα, όπου έχουν κυριολεκτικά κατασκηνώσει και τα ΜΜΕ, η πολιτική σκηνή της χώρας προσπαθεί να αντιδράσει στο αρχικό μούδιασμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ, αφού ανέλαβε να εκτελεί καθήκοντα πρωθυπουργού και ηγέτη του κόμματος «Καντίμα», φαίνεται πως προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι τα στελέχη του Λικούντ και του Εργατικού Κόμματος που πλαισίωσαν, αρχικά, τον Σαρόν στην προσπάθειά του δε θα επιστρέψουν, τώρα, στις πολιτικές τους βάσεις.

Την Κυριακή, ο Ολμέρτ προήδρευσε Υπουργικού Συμβουλίου, διαβεβαιώνοντας ότι «οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά». Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το «Καντίμα» να προηγείται με διαφορά στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των εκλογών της 28ης Μάρτη, όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο παράγοντας της τωρινής συναισθηματικής φόρτισης, εξαιτίας της νοσηλείας του Σαρόν.

Ούτως ή άλλως, οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται από αναμονή. Με βάση την ισραηλινή νομοθεσία, οι γιατροί του Σαρόν, μόλις ολοκληρώσουν την ανάνηψή του, θα πρέπει μετά από κύκλο εξετάσεων να αποφανθούν για την ικανότητά του να επανέλθει στα καθήκοντά του. Η ενημέρωση αυτή απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος και λαμβάνει την τελική απόφαση. Μετά από την κοινοποίησή της, σε ένα 24ωρο, πρέπει να οριστεί αντικαταστάτης του Σαρόν στην πρωθυπουργία, που θα πρέπει να είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου και του κόμματος του πρωθυπουργού, δηλαδή του «Καντίμα».

Μετ' εμποδίων

Αν και υπό εντελώς διαφορετικό συναισθηματικό υπόβαθρο, και η παλαιστινιακή κοινή γνώμη «βλέπει» προς το νοσοκομείο «Χαντάσα», καθώς επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη μέρα μετά τον Σαρόν. Κατά τα άλλα, χτες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 25 Γενάρη, μετά από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Ουάσιγκτον ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ψηφοφορίας και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, χτες, ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται η διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μόνο από υποψηφίους που δεν ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις και θα λάβουν σχετική άδεια από την ισραηλινή αστυνομία. Αντίθετα, διέψευδαν ότι υπάρχει απόφαση για την ψηφοφορία. Πάντως, στην περιοχή μεταβαίνουν δύο απεσταλμένοι της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με κύρια αποστολή να ασχοληθούν με το θέμα των εκλογών.

Ο Αμπάς, εκτός των άλλων, κάλεσε όλες τις ένοπλες οργανώσεις να «μείνουν μακριά» από τα εκλογικά τμήματα. Η έκκληση Αμπάς ήρθε λίγες ώρες μετά από κοινή διακήρυξη σχεδόν όλων των μεγάλων ενόπλων οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεσμεύονται για τήρηση της τάξης, προσφέρονται να βοηθήσουν την αστυνομία σε οτιδήποτε τους ζητηθεί, και καταδικάζουν τα πρόσφατα επεισόδια στη Ράφα και στα σύνορα με την Αίγυπτο, προειδοποιώντας ότι στο εξής όποιος επιτίθεται σε «παλαιστινιακούς θεσμούς» θα θεωρείται «ύποπτος ή προδότης».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρή κλιμάκωση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μέσα στο, θεωρητικά, ασφαλέστερο σημείο του Ιράκ εξερράγησαν χτες δύο καμικάζι αυτοκτονίας προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων, για άλλη μια φορά, για το τι ακριβώς ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους. Συγκεκριμένα, δύο καμικάζι ντυμένοι με στολές αξιωματικών της αστυνομίας εισήλθαν στο συγκρότημα του υπουργείου Εσωτερικών, εντός της «Πράσινης Ζώνης», την ώρα που πραγματοποιούνταν τελετή για την Ημέρα της Αστυνομίας με την παρουσία της ιρακινής κυβέρνησης και του Αμερικανού πρέσβη.

Εξερράγησαν, περίπου, 500 μέτρα μακριά από την παρέλαση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 29 άνθρωποι και να τραυματιστούν 18, χωρίς, όμως, κανένας από τους επισήμους να πάθει τίποτε. Την ευθύνη ανέλαβε η «αλ Κάιντα», που εκτόξευσε απειλές και κατά των Ιρακινών σουνιτών που συμμετείχαν στις εκλογές.

Η χτεσινή επίθεση ήταν το επιστέγασμα ενός εξαιρετικά αιματηρού τετραημέρου, αρχής γενομένης από την περασμένη Πέμπτη, οπότε σε διάφορες επιθέσεις και εκρήξεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 125 Ιρακινοί. Οι ημέρες αποδείχτηκαν αιματηρές και για τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς συνολικά από την Πέμπτη μέχρι χτες σκοτώθηκαν 24 Αμερικανοί στρατιώτες και 4 «πολίτες», δηλαδή 4 μέλη των ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας ή εργολάβοι. Η μεγαλύτερη συνολική απώλεια επήλθε με τη συντριβή, όπως υποστηρίζουν μέχρι στιγμής Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου «Μπλακ Χοκ», στο βόρειο Ιράκ, την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες και οι 4 «πολίτες».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς για μια ακόμη φορά χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέβαλε την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων «περιμένοντας μερικά ακόμη αποτελέσματα». Επίσης, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Κούρδων, σιιτών και δύο σουνιτικών κομμάτων, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σουνιτικών και των κοσμικών σιιτικών κομμάτων επιμένουν στην καταγγελία της αξιοπιστίας των εκλογών.

Η οργή των σουνιτών πυροδοτήθηκε περαιτέρω από την αμερικανική επιδρομή, την Κυριακή το πρωί, στο τέμενος Ουμ αλ Κούρα, όπου εδρεύει η ισχυρότατη Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι «είχαν πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που μετέβη στο Ιράκ την Παρασκευή, απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» προς τις ιρακινές πολιτικές δυνάμεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των βρετανικών δυνάμεων μέσα στους επόμενους μήνες.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Οξύνονται τα πνεύματα

Συνετρίβη αεροσκάφος στο βορειοδυτικό Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε νέο κύκλο έντασης εισέρχονται οι σχέσεις Ιράν, Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης για επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου και την αποχώρηση της ιρανικής αντιπροσωπείας από τις συνομιλίες στη Βιέννη, την Πέμπτη. Σύμφωνα με προηγούμενη ιρανική ανακοίνωση, η διαδικασία επρόκειτο να αρχίσει, χτες, αν και δεν επιβεβαιώνεται, προς στιγμήν, κάτι τέτοιο. Αντίθετα, συνεχίζονται οι ιρανο-ρωσικές συζητήσεις για την πρόταση της Μόσχας να πραγματοποιηθεί ο εμπλουτισμός του ιρανικού ουρανίου επί ρωσικού εδάφους, έτσι ώστε να ελέγχεται διαρκώς και να μην υπάρχουν διεθνείς ανησυχίες.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». Το Παρίσι κάλεσε το Ιράν «να άρει χωρίς καθυστέρηση και όρους τη συγκεκριμένη απόφαση», η Βόννη προειδοποίησε για «συνέπειες», όπως και το Λονδίνο. Η Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι αν η Τεχεράνη επιμείνει «το θέμα θα έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ δήλωνε ότι «αρχίζει να χάνει την υπομονή του, όπως και όλη η διεθνής κοινότητα, καθώς εδώ και τρία χρόνια ζητάω περισσότερο χρόνο χωρίς να φέρνω αποτελέσματα από τους ελέγχους».

Την ευκαιρία, φυσικά, άδραξαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Νταν Χαλούτζ, υποστήριξε ότι το Ιράν, όσον αφορά στις πυρηνικές του δραστηριότητες, «βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Σαφέστερος ο στρατηγός Ααρόν Ζεεβί, επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που εκτίμησε ότι «πιθανώς να είναι αναγκαίο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα στρατιωτικό πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Νέα αεροπορική τραγωδία

Συνετρίβη, χτες, στη βορειοδυτική περιοχή Ουρουμίγεχ του Ιράν, ένα αεροσκάφος τύπου Φάλκον, στο οποίο επέβαιναν αξιωματικοί και μέλη του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, νεκροί ανασύρθηκαν 13 από τους 15 επιβαίνοντες και αγνοούνται 2. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών, στρατηγός Αχμάντ Καζεμί καθώς και 7 ανώτατοι αξιωματικοί του. Οι «Φρουροί» λογοδοτούν μόνο στον Μεγάλο Αγιατολάχ και καθήκον τους είναι η τήρηση των «αρχών της Ισλαμικής Επανάστασης».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι βομβιστές αυτοκτονίας πληθαίνουν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας άνδρας, που φέρεται να παγίδευε ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά για να το χρησιμοποιήσει ως βόμβα σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στην Καμπούλ όταν ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε πρόωρα, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επικαλούμενο την αστυνομία. Ο πατέρας και τα τρία αδέλφια του νεκρού συνελήφθησαν. Η αστυνομία υποστήριξε ότι βρήκε στο σπίτι τους άλλο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ολα αυτά, μερικές ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Νόιμαν, ο οποίος εγκαινίαζε κυβερνητικό κτίριο. Η επίθεση δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά κόστισε τις ζωές 10 ανθρώπων στην αγορά.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «απέρριψαν» την πρόταση του λεγόμενου «προέδρου» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, να υπάρξει «ειρηνευτικός διάλογος». Ο Καρζάι είπε συγκεκριμένα ότι θα ήταν «ευτυχής» αν «ερχόταν σε επαφή» με τον Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, τον πνευματικό ηγέτη των σπουδαστών της σαρία, για να υπάρξει «ειρήνη».

Χτες ο στρατηγός Αμτνουλάχ Αμαρχέλ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατηγόρησε ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών ότι «συνεργάζονται με εμπόρους ναρκωτικών», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν συνέλαβε λαθρέμπορους, η μία εξ αυτών τον απείλησε ότι «θα φρόντιζε να απολυθεί, απλώς και μόνο με ένα τηλεφώνημα» και ότι απελευθερώθηκαν τη νύχτα. Πρόσθεσε πως η «Ariana», ο αφγανικός εθνικός αερομεταφορέας, είναι βασικό μέσο στο λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης. Ο Αμαρχέλ είπε ότι «δέχεται απειλές κατά της ζωής του» από ισχυρούς παράγοντες εντός της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, το Πακιστάν προέβη σε διάβημα προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι πυρά από την αφγανική πλευρά της μεθορίου κόστισαν τη ζωή οκτώ Πακιστανών το Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ