ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Απαίτηση για κατάργηση της βασιλείας

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Κάπου 100.000 άνθρωποι έλαβαν χτες μέρος στη διαδήλωση που διοργάνωσαν επτά κόμματα της αντιπολίτευσης με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες, σε όγκο και παλμό, διαδηλώσεις των τελευταίων ετών εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα και σίγουρα η μεγαλύτερη από την πραξικοπηματική καθαίρεση της κυβέρνησης και την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του συνόλου των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, το Φλεβάρη του 2005.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν, με πανό και συνθήματα, να τερματιστεί η απολυταρχία του βασιλιά Γκιανέντρα. Ομιλητές στη διαδήλωση ήταν ο Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντρώου Κογκρέσου, και ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού. Τα επτά κόμματα καταλάμβαναν το 90% στο Κοινοβούλιο που είχε αναδειχτεί στις εκλογές του 1999. Εκτοτε δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές - καθώς το παλάτι διατυπώνει «ανησυχίες» για τη διεξαγωγή τους λόγω της εξέγερσης των μαοϊκών στη χώρα. Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους μαοϊκούς αντάρτες έχουν κοστίσει τουλάχιστον 12.000 ζωές τα τελευταία 10 χρόνια. Η ένοπλη πτέρυγα του ΚΚΝ-Μαοϊκού ελέγχει μεγάλα τμήματα της επαρχίας.

Ο βασιλιάς, που δηλώνει ότι θέλει να «συντρίψει» στρατιωτικά τους αντάρτες, υπόσχεται ότι θα γίνουν τοπικές εκλογές εντός 2006 και βουλευτικές το 2007. Ομως τα πολιτικά κόμματα που εναντιώνονται στην απολυταρχία του, μποϊκοτάρουν τη διαδικασία που, όπως εκτιμούν, αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της αντισυνταγματικής και παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Εμμένουν στη θέση ότι ο βασιλιάς θα πρέπει να απεμπολήσει την εξουσία που κατέλαβε αυτοδιοριζόμενος πρωθυπουργός.

Τα κόμματα της νόμιμης αντιπολίτευσης είχαν έρθει σε «συνεννόηση» με τους εκτός νόμου μαοϊκούς το 2005 με στόχο να υπάρξει αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά ο βασιλιάς, διαβλέποντας το ενδεχόμενο τέλος της μοναρχίας, αρνήθηκε να δεχτεί επί της ουσίας διάλογο. Η εκεχειρία που είχαν κηρύξει οι μαοϊκοί έληξε την 1η Γενάρη 2006 και έκτοτε οι μάχες ξανάρχισαν σποραδικά.

Στη «στενή» για βιντεολήψη!

Δικαστική διαδικασία κατά των αρχών της Ν. Υόρκης ξεκίνησε προχτές ο Ινδός σκηνοθέτης, Ρακές Σάρμα, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία στους δρόμους της πόλης, απλώς, επειδή κρατούσε ...βιντεοκάμερα.

Ενας «μελαχρινός» και με βιντεοκάμερα στους δρόμους ήταν αρκετά «ενοχοποιητικά στοιχεία» για την αστυνομία της Ν. Υόρκης, η οποία, ως γνωστόν, ήταν και πριν την 11η Σεπτεμβρίου ιδιαιτέρως «ευαίσθητη» σε τέτοιου είδους «απειλητικές» βόλτες.

Σύμφωνα με το BBC, το Μάη του 2005, ο Σάρμα έκανε λήψεις για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ για τους ταξιτζήδες του Μανχάταν. Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν και τον οδήγησαν στο Τμήμα, όπου τον ανέκριναν επί ώρες. «Ημουν τρομοκρατημένος και ένιωθα μειωμένος», δηλώνει ο σκηνοθέτης και προσθέτει ότι, παρά το γεγονός πως απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, τον αντιμετώπιζαν σαν «τρομοκράτη».

Οι αρχές τις Ν. Υόρκης υποστήριξαν ότι το γεγονός συνέβη για να «εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών» και πρόσθεσαν ότι, μετά τις 11/9, στην πόλη ισχύουν περιορισμοί στη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση. Νομική βοήθεια στο σκηνοθέτη προσφέρει μια τοπική ένωση για τις πολιτικές ελευθερίες, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία καταπάτησε συνταγματικά δικαιώματα.

Ο Σάρμα έχει βραβευτεί για το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Τελική λύση», που αναφέρεται στις θρησκευτικές συγκρούσεις στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ. Τον περασμένο Νοέμβρη επέστρεψε στη Ν. Υόρκη ζητώντας άδεια(!) για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ με τους ταξιτζήδες. Δεν του δόθηκε, όμως, άδεια.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες «αντιτρομοκρατικές» συλλήψεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού δύο πυρήνων που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα». Οι πυρήνες αυτοί που διαλύθηκαν πριν λίγες μέρες με τη σύλληψη 20 ατόμων, έχουν θεωρηθεί πως στρατολογούσαν και εκπαίδευαν ισλαμιστές μαχητές και τους έστελναν στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, ο 23χρονος Μαροκινός Ομαρ Νάκσα φέρεται να είναι ο αρχηγός αυτών των πυρήνων και πιθανολογείται πως βοήθησε να εγκαταλείψουν την Ισπανία τους υπόπτους για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη.

Αυτή η πληροφορία έρχεται από τις δηλώσεις του Λάρμπι Μπεν Σέλαμ, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνη και υποστήριξε ότι ο Ομάρ Νάκσα οργάνωσε τη διαφυγή των τεσσάρων στη Συρία ως πρώτο βήμα για την είσοδό τους στο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 200 υπόπτους από την 11 Σεπτέμβρη 2001, αλλά οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν πως οι τελευταίες συλλήψεις και επιδρομές που έχει διεξαγάγει δείχνουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Ισπανία για να σχεδιάζουν τις δραστηριότητές τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Σε απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν αρκετές αμαξοστοιχίες στη χώρα. Την απεργία κήρυξαν όλες οι εργατικές ενώσεις για όλες τις περιοχές της Ιταλίας, εκτός από το Λάζιο, και απαιτούν, μεταξύ άλλων, τη λήψη ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας και μεγαλύτερη σταθερότητα σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εκρηξη φυσικού αερίου στη Βορειοανατολική Ισπανία είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί τετραώροφη πολυκατοικία και να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και 15 να τραυματιστούν, οι 3 σε κρίσιμη κατάσταση. Η έκρηξη έγινε τη στιγμή που εργάτες προσπαθούσαν να διορθώσουν μια διαρροή στην πόλη Σάντα Κολόμα ντε Γκραμένετ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Αφγανιστάν Φρανσέσκ Βεντρέλ άσκησε εκ νέου χτες πιέσεις στην Ολλανδία για την αποστολή 1.400 ανδρών στο Νότιο Αφγανιστάν «το συντομότερο».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αλλοι τουλάχιστον 12 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από το κρύο στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της Ινδίας. Ο συνολικός απολογισμός από την κακοκαιρία στην Ινδία - και ειδικά στις φτωχότερες περιοχές της - έφθασε, έτσι, τα 181 θύματα!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε χτες σε 7ετή κάθειρξη τον Λοκμάν Αμίν Μοχάμεντ, Κούρδο του Ιράκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση της ισλαμικής «τρομοκρατικής» οργάνωσης «Ανσάρ αλ-Ισλάμ» στο Ιράκ. Η δίκη αυτή είναι η πρώτη που διεξάγεται στη Γερμανία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Η Γερμανία επέκτεινε τον αντιτρομοκρατικό νόμο από τις γερμανικές στις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενας νεαρός άνδρας κραδαίνοντας ένα μαχαίρι και ουρλιάζοντας «Χάιλ Χίτλερ» όρμησε σε συναγωγή της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου τραυμάτισε οκτώ άτομα την Τετάρτη, όπως έγινε γνωστό χτες από τις αρχές. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας υπήκοος ΗΠΑ, ένας του Ισραήλ και ένας του Τατζικιστάν. Οι ρατσιστικές επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν στη Ρωσία μετά το 1991...

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ - ΚΙΝΑ
Με στόχο συνεργασία στην ενέργεια

ΝΤΑΚΑΡ.--

Το Πράσινο Ακρωτήρι και η Σενεγάλη ήταν οι πρώτοι σταθμοί της οκταήμερης περιοδείας που ξεκίνησε χτες στη Δυτική Αφρική ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζιαοξίνγκ.

Στο Πράσινο Ακρωτήρι, ο Κινέζος υπουργός υπέγραψε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων, αλλά και σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων, με στόχο την οικοδόμηση του πρώτου υδροηλεκτρικού φράγματος στη μικρή νησιωτική δυτικοαφρικανική χώρα, την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων και τη διερεύνηση της ανάπτυξης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει το Πράσινο Ακρωτήρι.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών ήταν η Σενεγάλη, η οποία επανασύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα τον περασμένο Οκτώβρη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ταϊβάν που σε αντίποινα διέκοψε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας στη χώρα. Ο Κινέζος υπουργός συναντήθηκε με τον Σενεγαλέζο ομόλογό του Σεϊκ Τιντιάν Γκάντιο, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάγε Ουάντε.

«Οι Αφρικανικές χώρες - ιδιαίτερα εκείνες της δυτικής ακτής - έχουν τεράστιες προοπτικές πετρελαϊκών αποθεμάτων. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί σ' αυτόν τον τομέα με τρόπο ώστε η συνεργασία αυτή να είναι επωφελής για αμφότερες τις πλευρές» φέρεται να δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος στο Πεκίνο, με αφορμή την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών στη δυτική Αφρική.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Κινέζου αξιωματούχου είναι το Μαλί, η Λιβερία, η Νιγηρία και η Λιβύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ