ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός του αγώνα

Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν χτες το εργοστάσιο. Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο δουλιάς

Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν από χτες το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν από χτες το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη
Σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στην απόφαση της εταιρίας να κλείσει τη μονάδα και να αφήσει χωρίς μεροκάματο 600 οικογένειες. Αύριο, Σάββατο, καλούν σε συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πάρει ουσιαστικά χαρακτήρα σύσκεψης των φορέων του νομού, αφού έχουν κληθεί να παραστούν όλοι και να πάρουν θέση.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της εταιρίας για το «ομαλό» ξεπάστρεμα των εργαζομένων (κίνητρα για εθελούσια έξοδο, κλπ.). Οι εργαζόμενοι χτες ξεκαθάρισαν πως δεν μπαίνουν σε συζητήσεις με την εταιρία αν δεν ανακαλέσει την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο.

Ενιαίος αγώνας εργατών - αγροτών

Στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, οι ταξικές δυνάμεις εξέφρασαν την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, σχετίζεται με το τσουνάμι της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε αεριτζήδες μεσάζοντες, σχετίζεται με τους τοκογλύφους τραπεζίτες και προσκυνητές της «ελεύθερης αγοράς».

Ο Θ. Κυριακίδης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες και στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το πέρασμα του αγώνα στα χέρια των εργαζομένων και τη συμπόρευσή τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και τη μικρομεσαία αγροτιά. Επίσης, πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα πλάι στο Σωματείο και να υπάρξει συντονισμός της δράσης με τους εργαζόμενους των άλλων εργοστασίων που κλείνουν, όπως, της Βιομηχανίας Ζάχαρης, της «Ομοσπονδίας», κλπ.

Το ΚΚΕ στο πλευρό τους

Νωρίτερα, το πρωί, ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το εργοστάσιο και συζήτησε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

«Το κλείσιμο της ΒΦΛ είναι πολιτική απόφαση», ξεκαθάρισε ο Α. Τζέκης και θύμισε πως το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η συγχώνευση των εργοστασίων Καβάλας και Θεσσαλονίκης αποτελούσε τον προπομπό αρνητικών εξελίξεων. Σημείωσε πως η λιπασματοβιομηχανία είχε μπει στο στόχαστρο από το '90 σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων.

Κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία;

Το ενδεχόμενο η Αθήνα αλλά και η Θεσσαλονίκη να πιουν βρώμικο νερό, εφόσον δε θα μπορούν να προμηθευτούν το θειικό αργίλιο που παράγει η μονάδα της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη, αναδείχτηκε στη διάρκεια συζήτησης - ενημέρωσης που έγινε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων. Το θειικό αργίλιο, σε υγρή μορφή, χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση του να είναι πόσιμο το νερό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Μιχαηλίδης, αποκάλυψε την πρόθεση της εταιρίας να προμηθεύσει με υποβαθμισμένο τέτοιο υλικό την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Οπως είπε, πρόσφατα, 500 τόνοι θειικού αργιλίου σε στερεά μορφή - χρησιμοποιείται ως προσθετικό στο λίπασμα - μεταφέρθηκαν στην Καβάλα. Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, η εταιρία προτίθεται να υγροποιήσει το στερεό υλικό το οποίο όμως είναι υποβαθμισμένο και αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον άνθρωπο, αν τελικά χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ
Απεργιακά πυροτεχνήματα από την πλειοψηφία

Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας στις 9 Μάρτη κάλεσε τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΤΑ

Την απόφαση να κηρύξουν απεργία στις 9 του Μάρτη με το γνωστό συμβιβασμένο πλαίσιο αιτημάτων, που ουσιαστικά διευκολύνει την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών, πήραν από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ). Η ΔΑΚΕ, για κομματικές σκοπιμότητες, δεν ψήφισε την απόφαση. Από την πλευρά τους, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, κατήγγειλαν το εκφυλιστικό πλαίσιο της πλειοψηφίας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία, στο πλαίσιό της, δεν κάνει καμιά αναφορά για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και αρκείται στη διεκδίκηση επιδομάτων. Επίσης, σαν γνήσιοι διαχειριστές, ζητούν απλώς τη βελτίωση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση κοινωνικών τομέων και υπηρεσιών, επιβάλλει την τοπική φορολογία, μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επιχειρηματία και συμβάλλει στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΤΑ κατήγγειλαν το ρόλο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας. Επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμπιστευτούν σε αυτές τις πλειοψηφίες την οργάνωση του αγώνα τους και ότι είναι ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας, με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Να υιοθετήσουν και να διεκδικήσουν το ταξικό αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ όπως 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, όχι στο νέο Κώδικα και άλλα.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν, άλλωστε, και η πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο για 48ωρη απεργία στο τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και αξιοποίηση όλων των μορφών αγωνιστικής δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της. Πρόταση που φυσικά απέρριψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία και στην πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων του κλάδου που προηγήθηκε του Γενικού Συμβουλίου.

Εγιναν... συστάσεις στον εργολάβο

Την άμεση επαναπρόσληψη των 10 εργαζομένων - ανάμεσά τους και συνδικαλιστές - στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, που απολύθηκαν από υπηρεσία εργολάβου στην οποία εργάζονταν, ζήτησε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση, που συζητήθηκε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, λέγοντας ότι «έγινε σύσταση» στον εργολάβο, προκειμένου να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Οσον αφορά στις απολύσεις συνδικαλιστών σημείωσε πως εφόσον η περίπτωση «εμπίπτει στο νόμο 1264 θα αναγκαστεί (σ.σ. ο εργολάβος) διά της δικαστικής οδού να τους επαναπροσλάβει». Τέλος, μέμφθηκε για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ για τις συνεχείς Επίκαιρες Ερωτήσεις που αφορούν εργασιακά θέματα μιλώντας για... βιασύνη (!).

Την επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων απαίτησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας αναφορικά με τις διώξεις συνδικαλιστών πως «αυτή η απόλυση έχει μέσα της και έναν πολιτικό χαρακτήρα, ότι μέσα στους απολυμένους υπάρχουν συνδικαλιστές», υπενθυμίζοντας ακόμη και τις διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.

Πολιτικές οι ευθύνες για το κλείσιμο

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται ότι η πρόταση της ΒΦΛ να μεταφέρει μέρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Καβάλας έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων. «Το κλείσιμο και αυτού του εργοστασίου -σημειώνουν οι βουλευτές - είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της ΕΕ (απελευθέρωση αγορών, ΚΑΠ, κ.ά.) και οδήγησαν σε συρρίκνωση τη λιπασματοβιομηχανία και την αγροτική παραγωγή προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, τραπεζών και των πολυεθνικών με τις αθρόες εισαγωγές.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι καταστροφικές για τη χώρα, για τους 600 εργαζόμενους και τους δεκάδες μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης που συνεργάζονται με το εργοστάσιο λιπασμάτων».

Και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «εάν θα παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να σταματήσει το κλείσιμο του εργοστασίου και να αναλάβει με κρατική ευθύνη τη συνέχιση της λειτουργίας του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση εγχώριων, φθηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων για τους αγρότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ