ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ομόφωνο ψήφισμα

«Η επικείμενη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο θέτει σημαντικά ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξης, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις και τοποθετήσεις. Το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιώς αποδοκιμάζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια εξομοίωσης της κομμουνιστικής πολιτικής ιδεολογίας με την αντίστοιχη του ναζισμού. Θεωρεί τη συγκεκριμένη ταύτιση πρόκληση προς τη συλλογική ιστορική μνήμη της Ευρώπης. Καλεί κάθε δημοκράτη, κάθε πατριώτη που αντιστάθηκε στο φασισμό και ναζισμό, και πρόσφατα κατά της εφτάχρονης δικτατορίας στη χώρα μας, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που θέλει έναν καλύτερο κόσμο και ανησυχεί για τη νέα τάξη πραγμάτων, να καταγγείλει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και να απαιτήσει την απόσυρσή του.

Η εξομοίωση κομμουνισμού και φασισμού δεν προσβάλλει μόνο τους κομμουνιστές.

  • Θίγει γενιές αγωνιστών απανταχού της Γης που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, για την ισονομία και την ισοπολιτεία
  • Θίγει τη γενιά της αντίστασης κατά του φασισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πληγώνει το γόητρο της Εθνικής Αντίστασης αλλά και του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ελλάδα
  • Θίγει κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη, ο οποίος ακόμη και αν διαφωνεί με τις ιδέες του κομμουνισμού, αναγνωρίζει την προσφορά του στην προσπάθεια να χτιστεί μια κοινωνία της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιώς τάσσεται εναντίον κάθε πολιτικής που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και παράλληλα καταδικάζει κάθε μορφή πολιτικής βίας εναντίον των δημοκρατικών αξιών από όπου κι αν προέρχεται.

Θεωρεί όμως ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας το 2006 δε συνεπάγεται, σε καμία περίπτωση, την αφοριστική απαξίωση ενός σημαντικού κομματιού της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης. Ο δρόμος προς ένα καλύτερο αύριο είναι δύσκολος, απαιτεί σεβασμό στις πρόσφατες συλλογικές μνήμες και διάθεση για συνεργασία και κατανόηση των διαφορετικών φωνών του σήμερα. Στον 21ο αιώνα δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξανασηκώσουμε τα τείχη του μίσους. Αντίθετα, μέσα από συνεχή συνεννόηση και διάλογο με όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τα κοινά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως την αναγέννηση του πολέμου, τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, την καθημερινή αποξένωση».

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ

Motion Team

«Η άποψή μου συντάσσεται με τις απόψεις κάθε προοδευτικού ανθρώπου αλλά και όχι μόνο και κάθε τίμιου δημοκράτη, κατανοώντας ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει στόχο τους κομμουνιστές μόνο και το να ξεγράψει την ιστορία, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για σκοτεινότερες σελίδες για τις ελευθερίες και για την αντίσταση σε αυτό που επιδιώκουν τα κέντρα αποφάσεως και ιδιαίτερα τα αφεντικά του μονόδρομου του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Να θυμηθούμε τον ΜΠΡΕΧΤ, λέγοντας, άσχετα αν είμαστε κομμουνιστές ή όχι, ότι τη στιγμή που συλλαμβάνεται ο σοσιαλιστής να μη σκεφτούμε ότι εμείς δεν είμαστε σοσιαλιστές και άρα θα μπορούμε να 'μαστε ήσυχοι και όταν συλλαμβάνεται ο μετανάστης εμείς να πούμε ότι δεν είμαστε μετανάστες άρα θα εφησυχάζουμε και όταν θα έρθει η δική μας ώρα δε θα υπάρχει κανένας για να διαμαρτυρηθεί για τη δική μας σύλληψη.

Επομένως, είναι καθήκον όλων να αντιδράσουμε συντονισμένα, για να μην περάσουν τέτοια μνημόνια. Προπαντός οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουνε ζήσει στο πετσί τους τα δεινά από το ναζισμό, το φασισμό και όλα αυτά τα οποία είναι στην επικαιρότητα με άλλες μορφές αλλά ετοιμάζουν τα ίδια καθεστώτα τα ίδια δεινά για τους λαούς και τους εργαζόμενους».

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ

Αντινομάρχης Λέσβου

«Σε μια στιγμή στην οποία η Ευρώπη έχει ανάγκη από τη συνεργασία και την κοινή πλεύση για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα και στις προκλήσεις, δεν ωφελεί και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η αναμόχλευση παλαιών παθών και οι πρακτικές που διχάζουν τους πολίτες, οξύνοντας μίση του παρελθόντος. Είναι προτιμότερο η Ευρώπη να κοιτάζει το παρόν και το μέλλον, παρά το απώτερο και απώτατο παρελθόν».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νομάρχης Σερρών

«Εκφράζω τη διαφωνία μου για το μνημόνιο καταδίκης των κομμουνιστικών καθεστώτων. Η πρόταση αυτή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη.

Ο νομός μας δοκιμάστηκε σκληρά από το διχασμό που ακολούθησε την Απελευθέρωση. Πεποίθηση όλων είναι η ενότητα του λαού και όλων των λαών θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε θυσία άσχετα με τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Με το παραπάνω μνημόνιο ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Νομάρχης Σάμου

«Τα φαντάσματα της αντίδρασης κάνουν βόλτα και τα περιφέρει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Λίντμπλαντ. Αυτή η πρόταση που έκανε για να καταδικαστούν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και τα κομμουνιστικά κόμματα που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στον κόσμο, είναι μία επαίσχυντη πρόταση. Δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά όλο τον κόσμο.

Να δηλώσω και να υπενθυμίσω τους αγώνες που έχουν δώσει οι λαοί αυτών των καθεστώτων και τους ποταμούς αίματος ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Αν δεν ήταν η Ρωσία υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, δε θα μπορούσε να ανακοπεί η επέλαση του φασισμού και κανείς δε γνωρίζει ποια θα ήταν η έκβαση του πολέμου.

Πέραν τούτων, μέσα απ' αυτά τα καθεστώτα, οι μουζίκοι της στέπας έγιναν οδηγοί των Σπούτνικ. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορούν ανθρώπους αυτών των χωρών για εγκλήματα και οι λαοί να έχουν προοδεύσει τόσο στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.

Και αν χάθηκε το παιχνίδι, χάθηκε στον οικονομικό τομέα. Γιατί δεν μπορούσαν οι χώρες αυτές να αντέξουν στην επίθεση του καπιταλισμού και στον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη, συντονισμένα, αφορά κάθε πολίτη της χώρας, κάθε πολίτη του κόσμου.

Οταν χτυπά η καμπάνα για το γείτονα θα χτυπήσει και για μένα, έλεγε ο Χέμινγουεϊ.

Εμείς σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου είμαστε παρόντες και αντιστεκόμαστε στις λογικές που απαξιώνουν την ιστορική μνήμη και είναι απαράδεκτες».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ

Νομάρχης Κέρκυρας

«Το μνημόνιο με τίτλο "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων" είναι ένα κείμενο κατάπτυστο, προσβλητικό και καταδικαστέο στη συνείδηση κάθε πολίτη ανεξάρτητα από ιδεολογικές-πολιτικές πεποιθήσεις.

Η προσπάθεια να διαγραφεί για να ξαναγραφεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας και να ενοχοποιηθούν ιδεολογικές απόψεις στη βάση ταύτισης της κομμουνιστικής με τη φασιστική ιδεολογία προκαλεί "ανατριχίλα" για τις μεθοδεύσεις επικίνδυνων ενεργειών που κυοφορούνται για να υποτάξουν το μέλλον των παιδιών μας. Με στόχο να ξεχάσουμε ότι είμαστε πολίτες, δημιουργοί του πολιτισμού και να μετατραπούμε σε καθοδηγούμενες μάζες.

Δεν ξεχνάμε πως η ιστορία του λαϊκού κινήματος, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι οι κομμουνιστές, γράφτηκε στους λαϊκούς αγώνες στους δρόμους, στα βουνά, στις πλατείες, στα εργοστάσια. Γράφτηκε μέσα από τις σημαντικές κατακτήσεις που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα. Γράφτηκε σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν η δημοκρατία έδινε την υπέρτατη μάχη ενάντια στο ναζισμό, μια μάχη που κερδήθηκε χάρη στην καθοριστική συμμετοχή και συμβολή της κομμουνιστικής αριστεράς.

Είναι χρέος όλων μας, κάθε δημοκράτη, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, ο σεβασμός απέναντι στα εκατομμύρια των νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα και η υποχρέωσή μας να παραδώσουμε με σταθερό χέρι τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές. Με τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού.

Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι μαζική για να μην ψηφιστεί στις 24-27 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου το μνημόνιο ντροπής και αθλιότητας που στρεβλώνει σκόπιμα την ιστορία της ανθρωπότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ