ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Μετράνε βήματα και κατακτήσεις

Επιβεβαιώνεται η αξία του πολύμηνου αγώνα τους

Η αποτελεσματικότητα της συνεπούς ταξικής πάλης στην απόσπαση κατακτήσεων επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά χτες, μέσα από τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ». Πέρα απ' την ανάκληση των απολύσεων 6 εργαζομένων, που είχε οριστικοποιηθεί σε προηγούμενη συνάντηση του σωματείου με τη διεύθυνση της εταιρίας, χτες, σε νέα συνάντηση, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλονταν στους εργαζόμενους που απασχολούνταν στο τμήμα παραγωγής του εργοστασίου της Αθήνας.

Η μη καταβολή δεδουλευμένων στους 40 περίπου εργαζόμενους του τμήματος παραγωγής, συνδεόταν με τους εκβιασμούς που είχε χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να διαλύσει τον επίμονο αγώνα των εργαζομένων. Ισχυριζόμενη ότι οι κινητοποιήσεις εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του παραγωγικού τμήματος, η διεύθυνση της εταιρίας δεν είχε πληρώσει τους εργαζόμενους. Εξίσου τρομοκρατική ήταν η ανακοίνωση της εταιρίας να εφαρμόσει πρόγραμμα εργασίας «3 επί 5», μειώνοντας δηλαδή τις βάρδιες και απειλώντας με μείωση του προσωπικού. Ωστόσο, η πίεση που άσκησε ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων, οδήγησε την εργοδοσία να δεσμευτεί χτες ότι το εργοστάσιο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά και τις 7 μέρες της βδομάδας.

Οι εργοδοτικές δεσμεύσεις δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση οριστική ακύρωση των σχεδίων της πολυεθνικής «ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ», που επιδιώκει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσα από το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, χωρίς να εφησυχάζουν ούτε στιγμή, με όπλο και την πείρα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.


ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες

Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες απαντούν στο νομοσχέδιο - πρόκληση του ΥΕΝ

Στους καταπέλτες των πλοίων θα δώσουν και αυτή τη φορά τη μάχη οι ναυτεργάτες, για να μην περάσουν τα βαθιά αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών
Στους καταπέλτες των πλοίων θα δώσουν και αυτή τη φορά τη μάχη οι ναυτεργάτες, για να μην περάσουν τα βαθιά αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ναυτεργάτες το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο σπεύδει να ικανοποιήσει μια σειρά από βασικές αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η αγανάκτηση των ναυτεργατών αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και κατά τη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε στο λιμάνι του Πειραιά κλιμάκιο της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο και σοβαρό πλήγμα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στη θάλασσα, με αποκορύφωμα τη συρρίκνωση των ναυτεργατικών συντάξεων, τουλάχιστον κατά 22%, καθώς και το χάρισμα στους εφοπλιστές χρεών εκατομμυρίων ευρώ προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Επιπρόσθετα, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περιγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος παράδοσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες, όπως και η ενίσχυση της ασυδοσίας των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, ως προς την εκτέλεση των δρομολογίων και στο πλαίσιο του διαλυτικού κανονισμού της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αμεση οργάνωση της πάλης

Απέναντι σε αυτή τη σαρωτική επίθεση που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και εφοπλιστές, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ κρούουν το καμπανάκι του αγωνιστικού συναγερμού. Στα πλαίσια αυτά πήραν από κοινού απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε πλατιά σύσκεψη αύριο Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση της πάλης τους στην κατεύθυνση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με κεντρικό αίτημα την άμεση απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου και τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, διευκολύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, αποφάσισε - μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής - να συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά να συζητήσουν για τις... όποιες ενέργειές τους. Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΠΝΟ θα πάρουν μια πρώτη απάντηση με την παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία καλούν τους ναυτεργάτες τα ταξικά τους σωματεία, την ώρα της συνάντησης των «εταίρων» στο ΥΕΝ.

Να αποσυρθεί τώρα!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης η οποία κινείται στην ίδια αντιασφαλιστική, αντεργατική, αντιεκπαιδευτική ρότα που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων.

Ειδικά για τη Ναυτική Εκπαίδευση τονίζουν ότι «στο νομοσχέδιο, βασισμένοι στους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ (νόμοι 2638/98 και 3153/03), κατηγοριοποιούν και υποβαθμίζουν τη Ναυτική Εκπαίδευση με σχολές τριών ταχυτήτων».

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «εφαρμόζει σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή - τελεσίγραφο της ΕΕ τον διαλυτικό κανονισμό 3577/92 καταργώντας και αυτά τα ελάχιστα μέτρα ελέγχου του νόμου 2932/2001».

Καταλήγοντας, οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ καταδικάζουν την επιχειρούμενη ψήφιση του νομοσχεδίου και απαιτούν την άμεση και συνολική απόσυρσή του.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Φτιάχνουν κλίμα για νέες ανατροπές

Σαν μεσάζοντες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών εμφανίστηκαν σε χτεσινή ημερίδα υπουργοί της κυβέρνησης

Σε κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας και με προφανή στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις ανατροπές που μεθοδεύονται, πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα για το ασφαλιστικό σύστημα, με διοργανωτές το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών Γ. Αλογοσκούφης κατέφυγε στην παράθεση σειράς γνωστών, αλλά αμφισβητούμενων και αυθαίρετων ως προς την ορθότητά τους, στοιχείων για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Στόχος του, να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, το Ασφαλιστικό μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Ετσι, επικαλέστηκε ...μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το αναλογιστικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, αγγίζει και ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Η λύση κατά τον Γ. Αλογοσκούφη βρίσκεται στην ενίσχυση του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου και υποσχέθηκε την παραχώρηση και νέων φορολογικών προνομίων, αλλά και άρση υφισταμένων ...αντικινήτρων, ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να προσφύγουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Και ενώ η κυβέρνηση έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις για γενικευμένες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, στα πλαίσια προώθησης της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, προκειμένου να διευκολύνει τον «κοινωνικό διάλογο» - το τυρί για τη φάκα - αναφέρει ότι στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση», ενώ έδωσε και ανέξοδες υποσχέσεις ότι «οι υποχρεώσεις του Ασφαλιστικού, όπως υφίστανται σήμερα, ισχύουν και θα ισχύουν και στο μέλλον. Δε μιλάμε για ανατροπή, αλλά για προσαρμογή...».

«Αγκυλώσεις» οι εργατικοί αγώνες!

Οχυρωμένος πίσω από το αποπροσανατολιστικό προπαγανδιστικό κλισέ όλων των τελευταίων κυβερνήσεων ότι δήθεν «η Κοινωνική Ασφάλιση δεν πρέπει να χάσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της», αλλά χρειάζεται ...«σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια στιγμή, γνωρίζοντας ότι οι ανατροπές που απεργάζεται η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό θα βρουν έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, αναμάσησε τις σοφιστείες περί «αγκυλώσεων» όσων αντιστέκονται στην προοπτική της κατάργησης κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, λέγοντας προκλητικά ότι στον αιώνα μας δεν ισχύουν όσα ίσχυαν τον προηγούμενο αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως αναμενόταν, ο υπουργός έδωσε στα γνωστά τρικ του ...«κοινωνικού διαλόγου» που πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο οποίος πρέπει να είναι το αντίβαρο στις όποιες εργατικές κινητοποιήσεις.

«Διάλογο χωρίς χρονικούς περιορισμούς και προαπαιτούμενα», ζήτησε και ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος, που χαρακτήρισε το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό «όχι μόνο θετικό αλλά και ευπρόσδεκτο».

Τα θέλουν όλα

Πιο ...ωμή ήταν κατά την παρέμβασή της στην ημερίδα η εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιριών, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ...«εναλλακτικός τρόπος», που βρίσκεται στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη μορφή της συμπληρωματικής σύνταξης, δηλαδή του λεγόμενου τρίτου πυλώνα. Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών ζητούν ακόμα την παροχή διευκολύνσεων και προνομίων, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων στα επαγγελματικά ταμεία.

«Ακανθώδες θέμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Στ. Κωστόπουλος τη συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «τολμηρές αποφάσεις και επώδυνες λύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ