ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ενα χωριό θαμμένο στη λάσπη

Εκατοντάδες οι νεκροί από κατολίσθηση, λόγω της μεγάλης αποψίλωσης

Το άψυχο σώμα ανασύρεται από τις λάσπες
Το άψυχο σώμα ανασύρεται από τις λάσπες
ΜΑΝΙΛΑ.- Τι προκάλεσε χτες στις νότιες Φιλιππίνες την εξαφάνιση του χωριού Γκουισαουγκόν, περίπου 4.000 κατοίκων, κάτω από τόνους λάσπης και λίθων μέσα σε λίγα λεπτά; Οι τοπικές αρχές έσπευσαν να υποστηρίξουν μία πρώτη, φαινομενικά, ευλογοφανή θεωρία: Φταίει, είπαν, η ασθενής σεισμική δόνηση των 2,6 Ρίχτερ, σε συνδυασμό με τις προ ημερών καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν επί ένα 15ήμερο. Φαίνεται, εντούτοις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες μερικών επιζώντων, πως η κατολίσθηση που προκάλεσε το θάνατο αρκετών εκατοντάδων, ενδεχομένως και χιλιάδων, χωρικών δεν ήταν «απλώς» ο καιρός και ο σεισμός... Αλλά η παράνομη αποψίλωση των δασών της περιοχής από ομάδες ξυλοκόπων ή (μεγάλες και μικρές) εταιρίες ξυλείας που είχε αρχίσει από τη δεκαετία του '70. Η οργανωμένη καταστροφή των δασών σταμάτησε μόλις πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από τη διάβρωση του εδάφους που επέφερε η επί σειρά δεκαετιών αποψίλωση των δασών της περιοχής φάνηκαν μόλις χτες.

Τα πτώματα τουλάχιστον 200 χωρικών του χωριού Γκουισαουγκόν στο νότιο νησί Λέιτε ανασύρθηκαν καταλασπωμένα. Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι (τουλάχιστον 1.200 με 2000) κάθε ηλικίας αγνοούνται κάτω από τους τόνους λάσπης. Πολλοί από τους δεκάδες άνδρες και γυναικόπαιδα που επέζησαν από τον εφιάλτη ήταν σε κατάσταση σοκ. Οχι μόνον εξαιτίας του δράματος που έζησαν... Αλλά και εξαιτίας των όσων μέλλει να ακολουθήσουν. Το χωριό τους, άλλωστε, σβήστηκε από το χάρτη. Σαν να μην υπήρξε ποτέ...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επικρίσεις για την... «ανοικοδόμηση»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη διάπραξη «σημαντικών λαθών στα προγράμματα ανασυγκρότησης του Ιράκ» αναγκάστηκε να παραδεχτεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε την «ανυπαρξία κεντρικού στρατιωτικού σχεδιασμού για την παρούσα φάση ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η Κ. Ράις υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μπους έδωσε, όντως, περισσότερη σημασία στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα των έργων» και ότι «σε γενικές γραμμές δόθηκε βάρος στις κεντρικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι υποδομές σε τοπικό επίπεδο», κάτι που προκάλεσε «δικαιολογημένες σοβαρές αντιδράσεις στους Ιρακινούς πολίτες». Μετά προσπάθησε να «αντεπιτεθεί», υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 227.000 Ιρακινοί στρατιώτες, αλλά δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι είναι πραγματικά «ετοιμοπόλεμοι ή απόλυτα πιστοί στη νέα ιρακινή κυβέρνηση», καθώς πολλά είναι τα παραδείγματα λιποταξιών από στρατιώτες που προσχωρούν στις γραμμές της αντίστασης.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό της συνάντησης και του υπουργού Αμυνας με την επιτροπή. Ο Ράμσφελντ δέχτηκε επικρίσεις «για ανυπαρξία συγκεκριμένων στρατιωτικών σχεδίων στο Ιράκ». Ο υπουργός αποπειράθηκε να αντιπαρέλθει, μιλώντας για γενικευμένη πρόοδο, αλλά τελικά παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για την τωρινή μεταβατική περίοδο στο Ιράκ».

Εντός της κατεχόμενης χώρας, την ίδια στιγμή, μετά από σκληρή μάχη, απήχθη από άγνωστους ενόπλους, από το κέντρο της Βαγδάτης, ο γενικός διευθυντής της νέας ιρακινής αεροπορικής εταιρίας «Ραφιντάιν» και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, και ο γιος του, πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων της Βασόρας. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκαν 5 σωματοφύλακες των απαχθέντων. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής. Τέλος, αργά χθες, επιβεβαιώθηκε ότι αγνοείται και πιθανώς συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράκ, ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα», στο οποίο επέβαιναν 4 Γερμανοί και 1 Ιρακινός.

  • Τις εικόνες «ντροπής και βαρβαρότητας των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ», όπως εμφανίζονται μέσα από τις τελευταίες φωτογραφίες από τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γράιμπ, καταδικάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τερματισμό των εγκλημάτων αυτών και τιμωρία των ενόχων.
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Μέτρα «ασφυξίας» σχεδιάζει το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για την Κυριακή, ανέβαλε το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για τα μέτρα που η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη στιγμή που αυτή θα περάσει στα χέρια της «Χαμάς». Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα περισσότερα μέτρα στοχεύουν στο να τεθούν ακόμη περισσότερο εμπόδια στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, από απλούς πολίτες μέχρι αξιωματούχους, καθώς και σε σειρά οικονομικών κυρώσεων. Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος όλων αυτών των μέτρων θα είναι ο οικονομικός και εμπορικός στραγγαλισμός των αυτόνομων εδαφών, έτσι ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να στραφεί κατά της «Χαμάς».

Κατά τα άλλα, Ρώσοι αξιωματούχοι επανήλθαν, χτες, με δηλώσεις για τη «Χαμάς», προκειμένου να απαντήσουν στις, άμεσες ή έμμεσες, επικρίσεις που δέχεται η Μόσχα από Ισραήλ και ΗΠΑ μετά την πρόσκληση προς την ισλαμιστική οργάνωση για συνομιλίες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «αξιοποιώντας τις αρχές και τις αποφάσεις του Κουαρτέτου και τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η ρωσική ηγεσία επιδιώκει, μέσα από αυτή τη συνάντηση, να μετατραπεί η "Χαμάς" σε νόμιμο και χρήσιμο εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας διαβεβαίωνε το Τελ Αβίβ ότι δεν πρόκειται η Μόσχα να πωλήσει κανενός είδους στρατιωτικό υλικό στην Παλαιστινιακή Αρχή αν δεν υπάρξει ισραηλινή σύμφωνη γνώμη.

Αργά το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα πίεση. Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι όχι μόνο παγώνει τη φετινή «βοήθεια» προ την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και ζητάει να της επιστραφούν και τα περσινά 50 εκατομμύρια δολάρια.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Στις Βρυξέλλες, ο νέος γύρος πιέσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, θα έχει τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, στις Βρυξέλλες. Ο Σολάνα αναμένεται να επαναλάβει στον Μοτακί το αίτημα της ΕΕ για άμεσο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επανήλθε, χθες, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω των διαφορετικών συμφερόντων», φωτογραφίζοντας Ρωσία - Κίνα.

Στο μεταξύ, στο Νέο Δελχί, ο Ινδός πρωθυπουργός υπερασπιζόταν σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την απόφαση της κυβέρνησής του να ψηφίσει υπέρ της αναφοράς του φακέλου του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ηταν η πρώτη φορά, που η Ινδία υιοθέτησε μια τέτοια στάση, γεγονός που επικρίνεται έντονα από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της χώρας, που απειλούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.

  • Στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κούβα, ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου, Γκολάμ Χαντάτ Αμπέλ, υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και είναι έτοιμο να ακολουθήσει το μόνο δρόμο, της αντίστασης, απαντώντας σε ενδεχόμενη επίθεση από τις ΗΠΑ. Ο Κουβανός ομόλογός του, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατήγγειλε τις απειλές των ΗΠΑ, είπε επίσης ότι κανείς στον κόσμο δεν πρέπει να έχει το μονοπώλιο στην πυρηνική ενέργεια και υπερασπίστηκε το δικαίωμα και του Ιράν να αντισταθεί στις πιέσεις.
ΗΠΑ
Νέα πολεμικά κονδύλια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα «επιταγή» 65,3 δισ. δολαρίων για τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν έστειλε χτες ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους για έγκριση στο Κογκρέσο. Οι απαιτήσεις της επιπρόσθετης «έκτακτης» χρηματοδότησης των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στις δύο κατεχόμενες χώρες ανεβάζουν πλέον συνολικά το κόστος των πολέμων σε κάτι λιγότερο από μισό τρισ. δολάρια! Και εκδηλώνονται μόλις 10 μέρες μετά το σχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 2,8 τρισ. δολάρια της κυβέρνησης για το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει από την 1η Οκτώβρη.

Πάντως, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς Αμερικανών αναλυτών, μηνιαίως ο πόλεμος στο Ιράκ κοστίζει περίπου 5,9 δισ. το μήνα. Στο Αφγανιστάν «μόλις» 900 εκατομμύρια δολάρια...

ΛΙΒΥΗ
Νεκροί σε διαδήλωση για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Σε διαδήλωση που έγινε χτές για τα σκίτσα του Μωάμεθ στο ιταλικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης υπήρξαν συγκρούσεις με την Αστυνομία που είχαν 11 θύματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και νεκροί σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

Τα παραπάνω μετέδωσαν τις πρωινές ώρες σήμερα τα πρακτορεία ΑΠΕ, ΜΠΕ και Ρόϊτερ. Σύμφωνα με προηγούμενα τηλεγραφήματα οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιτεθούν στο ιταλικό προξενείο στη Βεγγάζη διαμαρτυρόμενοι για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, η οποία ανέγνωσε κυβερνητική δήλωση.

Σύμφωνα με το ιταλικό κανάλι Sky Italia, που επικαλέστηκε υπάλληλο του προξενείου, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν.

  • Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα σκίτσα του Μωάμεθ, πραγματοποιήθηκαν χτες, στο Πακιστάν.

Διαμαρτυρίες έγιναν επίσης στο Μπαγκλαντές, στο Χονγκ Κονγκ και στα παλαιστινιακά εδάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ