Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Στις Βρυξέλλες, ο νέος γύρος πιέσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, θα έχει τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, στις Βρυξέλλες. Ο Σολάνα αναμένεται να επαναλάβει στον Μοτακί το αίτημα της ΕΕ για άμεσο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επανήλθε, χθες, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω των διαφορετικών συμφερόντων», φωτογραφίζοντας Ρωσία - Κίνα.

Στο μεταξύ, στο Νέο Δελχί, ο Ινδός πρωθυπουργός υπερασπιζόταν σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την απόφαση της κυβέρνησής του να ψηφίσει υπέρ της αναφοράς του φακέλου του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ηταν η πρώτη φορά, που η Ινδία υιοθέτησε μια τέτοια στάση, γεγονός που επικρίνεται έντονα από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της χώρας, που απειλούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.

  • Στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κούβα, ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου, Γκολάμ Χαντάτ Αμπέλ, υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και είναι έτοιμο να ακολουθήσει το μόνο δρόμο, της αντίστασης, απαντώντας σε ενδεχόμενη επίθεση από τις ΗΠΑ. Ο Κουβανός ομόλογός του, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατήγγειλε τις απειλές των ΗΠΑ, είπε επίσης ότι κανείς στον κόσμο δεν πρέπει να έχει το μονοπώλιο στην πυρηνική ενέργεια και υπερασπίστηκε το δικαίωμα και του Ιράν να αντισταθεί στις πιέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ