Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Μέτρα «ασφυξίας» σχεδιάζει το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για την Κυριακή, ανέβαλε το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για τα μέτρα που η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη στιγμή που αυτή θα περάσει στα χέρια της «Χαμάς». Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα περισσότερα μέτρα στοχεύουν στο να τεθούν ακόμη περισσότερο εμπόδια στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, από απλούς πολίτες μέχρι αξιωματούχους, καθώς και σε σειρά οικονομικών κυρώσεων. Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος όλων αυτών των μέτρων θα είναι ο οικονομικός και εμπορικός στραγγαλισμός των αυτόνομων εδαφών, έτσι ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να στραφεί κατά της «Χαμάς».

Κατά τα άλλα, Ρώσοι αξιωματούχοι επανήλθαν, χτες, με δηλώσεις για τη «Χαμάς», προκειμένου να απαντήσουν στις, άμεσες ή έμμεσες, επικρίσεις που δέχεται η Μόσχα από Ισραήλ και ΗΠΑ μετά την πρόσκληση προς την ισλαμιστική οργάνωση για συνομιλίες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «αξιοποιώντας τις αρχές και τις αποφάσεις του Κουαρτέτου και τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η ρωσική ηγεσία επιδιώκει, μέσα από αυτή τη συνάντηση, να μετατραπεί η "Χαμάς" σε νόμιμο και χρήσιμο εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας διαβεβαίωνε το Τελ Αβίβ ότι δεν πρόκειται η Μόσχα να πωλήσει κανενός είδους στρατιωτικό υλικό στην Παλαιστινιακή Αρχή αν δεν υπάρξει ισραηλινή σύμφωνη γνώμη.

Αργά το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα πίεση. Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι όχι μόνο παγώνει τη φετινή «βοήθεια» προ την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και ζητάει να της επιστραφούν και τα περσινά 50 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ