Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επικρίσεις για την... «ανοικοδόμηση»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη διάπραξη «σημαντικών λαθών στα προγράμματα ανασυγκρότησης του Ιράκ» αναγκάστηκε να παραδεχτεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε την «ανυπαρξία κεντρικού στρατιωτικού σχεδιασμού για την παρούσα φάση ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η Κ. Ράις υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μπους έδωσε, όντως, περισσότερη σημασία στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα των έργων» και ότι «σε γενικές γραμμές δόθηκε βάρος στις κεντρικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι υποδομές σε τοπικό επίπεδο», κάτι που προκάλεσε «δικαιολογημένες σοβαρές αντιδράσεις στους Ιρακινούς πολίτες». Μετά προσπάθησε να «αντεπιτεθεί», υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 227.000 Ιρακινοί στρατιώτες, αλλά δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι είναι πραγματικά «ετοιμοπόλεμοι ή απόλυτα πιστοί στη νέα ιρακινή κυβέρνηση», καθώς πολλά είναι τα παραδείγματα λιποταξιών από στρατιώτες που προσχωρούν στις γραμμές της αντίστασης.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό της συνάντησης και του υπουργού Αμυνας με την επιτροπή. Ο Ράμσφελντ δέχτηκε επικρίσεις «για ανυπαρξία συγκεκριμένων στρατιωτικών σχεδίων στο Ιράκ». Ο υπουργός αποπειράθηκε να αντιπαρέλθει, μιλώντας για γενικευμένη πρόοδο, αλλά τελικά παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για την τωρινή μεταβατική περίοδο στο Ιράκ».

Εντός της κατεχόμενης χώρας, την ίδια στιγμή, μετά από σκληρή μάχη, απήχθη από άγνωστους ενόπλους, από το κέντρο της Βαγδάτης, ο γενικός διευθυντής της νέας ιρακινής αεροπορικής εταιρίας «Ραφιντάιν» και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, και ο γιος του, πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων της Βασόρας. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκαν 5 σωματοφύλακες των απαχθέντων. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής. Τέλος, αργά χθες, επιβεβαιώθηκε ότι αγνοείται και πιθανώς συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράκ, ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα», στο οποίο επέβαιναν 4 Γερμανοί και 1 Ιρακινός.

  • Τις εικόνες «ντροπής και βαρβαρότητας των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ», όπως εμφανίζονται μέσα από τις τελευταίες φωτογραφίες από τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γράιμπ, καταδικάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τερματισμό των εγκλημάτων αυτών και τιμωρία των ενόχων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποτάμια αίματος αθώων (2007-08-02 00:00:00.0)
Σε αύξηση στρατευμάτων προσανατολίζεται ο Μπους (2006-12-21 00:00:00.0)
Στρο: «Ολέθρια η κατάσταση» (2006-09-30 00:00:00.0)
Κονιορτοποιώντας τη φούσκα της «εξομάλυνσης» (2005-03-03 00:00:00.0)
Απειλές αλλά και ένταση της αντίστασης (2004-10-14 00:00:00.0)
Επιθέσεις και κατηγορίες (2003-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ