ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Μάχη επιβίωσης στους καταπέλτες

Με τη συμπαράσταση των νησιωτών και εργαζομένων όλων των κλάδων, οι εργάτες της θάλασσας κρατάνε σήμερα για έκτη μέρα δεμένα τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας

Στους καταπέλτες «σπάει ο τσαμπουκάς» του μαύρου μετώπου των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό διαμηνύουν οι ναυτεργάτες από όλα τα λιμάνια της χώρας, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με την πλούσια πείρα των μεγαλειωδών απεργιακών αγώνων που έδωσαν και ενάντια στη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συσπειρωμένοι γύρω από τα πρωτοπόρα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων και έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των νησιών, από χτες, Δευτέρα, διανύουν με αποφασιστικότητα το τρίτο 48ωρο της απεργιακής τους κινητοποίησης.

Σύσσωμοι και προτάσσοντας το όπλο της ταξικής αλληλεγγύης, τσακίζουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με αρχιτέκτονα το «παραπαίδι» των εφοπλιστών, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά και με «χείρα βοηθείας» από το ΠΑΣΟΚ.

Μηχανισμοί, όπως αυτοί, με την «επιστράτευση» τραμπούκων, που έχουν εμφανιστεί από την Κυριακή το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης και ως δήθεν αγανακτισμένοι αγρότες, επιτέθηκαν ενάντια στο πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», ενώ χτες το μεσημέρι, εντείνοντας την πρόκληση, «μπουκάρισαν» στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, απαιτώντας ξεδιάντροπα να επιβληθεί σε βάρος των ναυτεργατών το έσχατο και καθαρά φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης!

Η επιστράτευση των μηχανισμών αυτών, εκτός από το σπάσιμο της απεργίας, στόχο έχει και τα ίδια τα συμφέροντα των μικρομεσαίων παραγωγών και αγροτών των νησιών καθώς επιδιώκει να αποκρύψει ότι ο αγώνας που δίνουν οι ναυτεργάτες από την περασμένη Πέμπτη 16 του Φλεβάρη για την απόσυρση του νομοσχεδίου, που συνέταξε ο Κεφαλογιάννης κατ' εντολή των εφοπλιστών, δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά και συνολικά τους κατοίκους των νησιών. Είναι μάχη για να γλιτώσουν από τη «σφαγή» τα ναυτεργατικά κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και το ίδιο το δικαίωμα στο μπάρκο, αλλά και για να προστατέψουν τα νησιά από τις εφοπλιστικές ορέξεις, αναδεικνύοντας το αίτημα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού.

Κάτω από την αγωνιστική αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, που αποτελεί καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και των αφεντικών της, αλλά και την αταλάντευτη αγωνιστική δράση των ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναγκάστηκε από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και προχτές, Κυριακή, με δύο αντίστοιχες συνεδριάσεις να αποφασίσει την παράταση των 48ωρων απεργιών.

Αυτή η αποφασιστικότητα αποτελεί και σαφή εντολή για την παραπέρα κλιμάκωση και οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά και για τη διεύρυνση των ναυτεργατικών κατακτήσεων, για να δοθεί ώθηση συνολικά στους αγώνες της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να δοθεί ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση

Στους απεργούς ναυτεργάτες και σε εργαζόμενους που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο λιμάνι του Πειραιά

Από τη χτεσινή περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη χτεσινή περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά
Τους απεργούς ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισφραγίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν το ΚΚΕ με τον κλάδο των ναυτεργατών και επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο: ότι οι κομμουνιστές ναυτεργάτες βρίσκονται και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και αυτού του αγώνα.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Γ. Τούσσας ναυτεργάτης, ευρωβουλευτής του Κόμματος, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Ν. Σοφιανός, καθώς και οι πρόεδροι των ναυτεργατικών Σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σ. Τσιμπόγλου και Ι. Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα.

Απεργοί, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βρίσκονταν συμπαραταγμένοι με τους απεργούς, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος».

Ενας για όλους και όλοι για έναν

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους συγκεντρωμένους επισήμανε τα εξής: «Εχουμε την εικόνα ότι αυτή η ναυτεργατική απεργία συναντά μεγάλη αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλη την Ελλάδα. Τώρα πια όλοι καταλαβαίνουν, ότι χτυπιούνται όλοι οι κλάδοι και όλοι οι τομείς, άρα η απάντηση πρέπει είναι ενιαία και ενωμένη.

Γι' αυτό θα ήθελα να καταγγείλω την οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από τον ίδιο τον υπουργό, με άλλους μηχανισμούς να εμφανιστούν ως μαζική αντίδραση οι μεμονωμένες και ορισμένες αντιδράσεις - οπωσδήποτε κατευθυνόμενες - στην Κρήτη.

Η αγροτιά, η οποία για πάρα πολύ καιρό έβγαινε στους δρόμους, απέκλειε τις εθνικές οδούς, ξέρει και καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι η απεργία των ναυτεργατών, έμμεσα και άμεσα, στηρίζει και τα δικά της προβλήματα. Οσοι διαφωνούν με την απεργία, που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ λίγοι, δεν έχουν παρά να κάνουν ένα πράγμα και να αποδείξουν την αγνότητά τους: Να ζητήσουν την απόσυρση του Νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Ηδη το υπουργείο και η κυβέρνηση προκάλεσε και στήριξε το αίτημα για την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας. Από μια πλευρά αυτό μπορεί να κάνει και καλό - όχι ότι εμείς είμαστε υπέρ των διώξεων και των δικαστηρίων - διότι θα αφυπνίσει λαϊκά στρώματα που εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, πιστεύοντας ότι αυτή δε θα χρησιμοποιήσει τα όπλα του ΠΑΣΟΚ. Θα καταλάβουν πάρα πολύ καλά ότι και τα δυο κόμματα ό,τι κι αν λένε, ό,τι κι αν κάνουν, είναι αφιερωμένα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο σκληρός πυρήνας είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως είναι και το τραπεζικό.

Επομένως ο αγώνας είναι κοινός και ενιαίος για όλους. Εργάτες, υπάλληλοι, αγροτιά, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαία, γυναίκες, εργαζόμενη διανόηση, όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να ενωθούμε σε έναν κοινό και ενιαίο αγώνα. Ολοι μαζί για έναν κλάδο, ένας κλάδος για όλους τους υπόλοιπους. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο».

Τους αγωνιστές η τρομοκρατία δεν τους τρομάζει

Κλείνοντας το χαιρετισμό της η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση - μετά τον κανονισμό που ψηφίστηκε το 1992, με τον οποίο συμφώνησαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΝ - πατάνε σε αυτόν τον κανονισμό και απελευθερώνουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο από όποια εμπόδια είχαν απομείνει. Το σχέδιο νόμου πλήττει κυριολεκτικά τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα, θα αποτελέσει μια νέα επικίνδυνη στροφή στη μετακίνηση, μέσω της ακτοπλοΐας, των εργαζομένων και των κατοίκων των νησιών. Απελευθέρωση σημαίνει αύξηση των ναύλων. Σημαίνει επικίνδυνα ταξίδια με καράβια τα οποία δεν υφίστανται τους κατάλληλους ελέγχους. Από τη στιγμή που κυριαρχεί το κέρδος, το κέρδος είναι ασυμβίβαστο με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο αγώνας λοιπόν πρέπει να είναι κοινός.

Και ας προσθέσω κάτι ακόμα: Τους αγωνιστές η τρομοκρατία δεν τους τρομάζει. Τους δίνει περισσότερη δύναμη να αγωνιστούν, γιατί στο κάτω κάτω, μαζί με την υποχρέωσή μας να παλεύουμε για δουλιά, για το ψωμί μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για Παιδεία και Υγεία, πρέπει να αποκτήσουμε και ένα άλλο αγαθό: Το δικαίωμα να αντιστεκόμαστε την τρομοκρατία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Π. Μαντάς, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Οργιο μηχανισμών για το σπάσιμο της απεργίας

Με τραμπουκισμούς, εκβιασμούς, απειλές, ακόμα και συλλήψεις, κυβέρνηση και εφοπλιστές, με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να χτυπήσουν τους απεργούς ναυτεργάτες

Ολες οι μέχρι τώρα απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις έχουν τσακιστεί πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των εργαζομένων που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας
Ολες οι μέχρι τώρα απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις έχουν τσακιστεί πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των εργαζομένων που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας
Από τη μια, οι εφοπλιστές, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και οι τραμπούκοι τους, μεμονωμένοι δήθεν «αγανακτισμένοι» αγρότες, οδηγοί και άλλοι, αλλά και εισαγγελείς και λιμενικά όργανα. Από την άλλη, οι ναυτεργάτες, οι χιλιάδες νησιώτες, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών που μοχθούν στην αποκομμένη από τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, που σαν μια γροθιά βρίσκονται πάνω στους καταπέλτες περιφρουρώντας μια ακόμα μεγαλειώδη ναυτεργατική απεργία. Τάξη ενάντια σε τάξη. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της απεργιακής μάχης που κανείς από τους καλοθελητές των εφοπλιστών, με πρώτο το παραπαίδι τους υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να τη διαστρεβλώσει, να την κρύψει, να την «κόψει» στα μέτρα του.

Το «μαύρο» μπλοκ επιστράτευσε και τη Δικαιοσύνη. Χτες, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, απαιτώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Την ίδια ώρα της κατάθεσης της αίτησης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με δηλώσεις του ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί απεργούν οι ναυτεργάτες» (!), όχι μόνο κάλυπτε τους εφοπλιστές, αλλά, έδινε ταυτόχρονα και «γραμμή» στους δικαστές. Η αίτηση θα εκδικαστεί σήμερα στις 10 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά. Ενώ την ίδια ώρα έξω από τα δικαστήρια ναυτεργάτες και εργαζόμενοι καλούνται από ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, να δώσουν με τη μαζική συμμετοχή τους, την κατάλληλη απάντηση.

Μάχη στους καταπέλτες

Στο μεταξύ, τα πληρώματα μαζί με τους εργαζόμενους της στεριάς, μέχρι και χτες το βράδυ έδιναν μάχη σώμα με σώμα στους καταπέλτες, με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς στην Κρήτη, ενώ μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας δόθηκε χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως στην Πάτρα, στην Κόρινθο, στη Ραφήνα, στη Ρόδο, στο Λαύριο, στη Ζάκυνθο και αλλού.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Ηρακλείου (εκλογική περιφέρεια του υπουργού των εφοπλιστών), μια μειοψηφία τραμπούκων, δήθεν «αγανακτισμένων» παραγωγών και αγροτών, υποκινούμενοι καθαρά από τον Κεφαλογιάννη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, από προχτές το απόγευμα βρίσκονται σε πλήρη δράση. Προχτές, επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των απεργών ναυτεργατών του πλοίου «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος, έκαψαν τους κάβους του πλοίου και πολλά άλλα!

Χτες, ο καλοστημένος απεργοσπαστικός μηχανισμός ενισχύθηκε με δυνάμεις από το Λασίθι και την Ιεράπετρα εντείνοντας την πρόκληση. Κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και απαίτησαν να επιβληθεί σε βάρος των ναυτεργατών το έσχατο φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης! Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από αυτούς, είχαν δράσει και ενάντια στους αγροτικούς αγώνες επί ...«σοσιαλδημοκρατικής» κυβέρνησης!

Το γεγονός ότι τα επεισόδια αυτά υποκινήθηκαν από τον υπουργό και την κυβέρνηση επιβεβαιώνει και υπόμνημα που απέστειλε η Τοπική Ενωση Δήμων Ν. Ηρακλείου, όπου ανάμεσα στα άλλα ζητά από την κυβέρνηση «να μην πυροδοτεί με ενέργειες τις συγκρούσεις μεταξύ διάφορων κοινωνικών ομάδων»...

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ, εφοπλιστές και λιμενικοί είχαν βάλει το «πιστόλι στον κρόταφο» των απεργών ναυτεργατών, πλήρωμα του πλοίου «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ» του εφοπλιστή Αγαπητού, προκειμένου να αποπλεύσει από τα Χανιά, ενώ όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επιχειρήθηκε η φόρτωση του πλοίου με οχήματα, «από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο», βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου, τη ζωή και την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβαινόντων. Η παρέμβαση των ναυτεργατών κρατούσε μέχρι και αργά το βράδυ το πλοίο δεμένο στο λιμάνι.

Παρόμοιο περιστατικό εκτυλίχτηκε και σε πλοία στο λιμάνι της Κορίνθου με τη συγκατάθεση όπως καταγγέλλουν τα δύο σωματεία του Λιμενικού Κωνσταντίνου Τριγώνια που εκτελούσε χρέη αξιωματικού φυλακής. Τα ναυτεργατικά σωματεία χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους απεργοσπαστικές ενέργειες όχι μόνο παράνομες, αλλά και εγκληματικές και απαιτούν να σταματήσει κάθε απόπειρα που καταπατά το απεργιακό δικαίωμα των ναυτεργατών.

Την Παρασκευή το απόγευμα στο Λαύριο καταγράφηκαν σπουδαία στιγμιότυπα, καθώς ο εφοπλιστής Γούτος, πήρε την απάντηση που έπρεπε στην τρομοκρατική επιχείρηση που έστησε, προκειμένου να σπάσει την απεργία στα δύο επιβατηγά του πλοία. Δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες συμπαρατάχτηκαν εργαζόμενοι και ψαράδες της περιοχής. Οι τελευταίοι ήταν εφοδιασμένοι όχι μόνο με την αλληλεγγύη τους, αλλά με κρασί και ψάρια μετατρέποντας την περιφρούρηση σε γλέντι.

Απειλές και συλλήψεις

Στη Ραφήνα, στο κενό έπεσε επίσης παρόμοια απεργοσπαστική προσπάθεια του εφοπλιστή Διαμαντή για τον απόπλου του πλοίου του «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ», οποίος έβαλε τους μπράβους του, να προπηλακίσουν συνδικαλιστές, ενώ χτες στην Πάτρα συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ απειλήθηκαν ευθέως με συλλήψεις από τον εισαγγελέα που κατέφτασε στο λιμάνι με... εντολή προφανώς του μεγαλοεφοπλιστή Π. Παναγόπουλου, ιδιοκτήτη των πλοίων «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ» των οποίων τα πληρώματα απεργούν.

Η τρομοκρατία και οι απεργοσπαστικές προσπάθειες άρχισαν να κλιμακώνονται πολύμορφα από το Σάββατο, με επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα, αλλά και τη Ρόδο. Με εκβιασμούς και με τη σύμπραξη του Λιμεναρχείου, ακόμα και με τραμπουκισμούς σε βάρος συνδικαλιστών, έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει η γραμμή Ζάκυνθος - Κυλλήνη, ενώ με πρόσχημα τα πλοία που κατέφταναν από Ιταλία και τον υπερκορεσμό του λιμανιού της Πάτρας, επιχειρήθηκε ο απόπλους πλοίων από το λιμάνι της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Στη Ρόδο, οι λιμενικές αρχές έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν νεολαίο που συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας, για να τον αφήσουν ελεύθερο μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο νησί.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε την οργάνωση και την πάλη μας

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα των νησιών να αναπτύξουν μαζικό κίνημα αλληλεγγύης που θα στηρίζει το ναυτεργατικό αγώνα και θα δίνει ώθηση συνολικά στους αγώνες της εργατικής τάξης.

«Οι εργάτες της θάλασσας, αναφέρει η ανακοίνωση, με καθολική συμμετοχή και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Καταδικάζουν με τον αγώνα τους την αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου του ΥΕΝ που χτυπάει ασφαλιστικά, εργασιακά και εκπαιδευτικά δικαιώματα. Οι εργάτες της θάλασσας βίωσαν την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, βιώνουν την ίδια φιλοεφοπλιστική πολιτική της ΝΔ. Με την πλούσια πείρα τους καλούνται να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα, να δυναμώσουν την οργάνωση και την πάλη τους, να συμβάλουν στην αλλαγή συσχετισμού δύναμης».

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ καλεί «το σύνολο των εργαζομένων, τα λαϊκά στρώματα των νησιών, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να σταθούν κοντά στους ναυτεργάτες για να αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που θα στηρίζει τον αγώνα των πληρωμάτων και θα δώσει ώθηση στον γενικότερο αγώνα της εργατικής τάξης».

Απομονώστε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες της Κρήτης από την ΠΑΣΥ και τις ΝΕ Ηρακλείου και Λασιθίου του ΚΚΕ

Να απομονώσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνουν εφοπλιστές, κυβέρνηση, τοπικοί βουλευτές των δύο κομμάτων εξουσίας, εκπρόσωποι της ΤΑ και εκπρόσωποι μεταφορικών εταιριών που εμφανίζονται ως «αγανακτισμένοι» αγρότες, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η ΠΑΣΥ Κρήτης. «Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, δε γεννήθηκαν επειδή απεργούν οι ναυτεργάτες, ούτε θα λυθούν αν σπάσει η απεργία τους. Υπάρχουν και οξύνονται από τις πολιτικές της ΕΕ, την ΚΑΠ, την απελευθέρωση των εισαγωγών, την αύξηση των τιμών στα εφόδια και μέσα παραγωγής».

Κάλεσμα στους μικρούς και μεσαίους αγρότες να απομονώσουν και να καταγγείλουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που από κοινού προσπαθούν να στήσουν οι εφοπλιστές και αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απευθύνει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Παράλληλα καταγγέλλει το ρόλο που συνειδητά έχει επιλέξει ο Νομάρχης Ηρακλείου να συνταχθεί με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση και να εμφανίζεται σήμερα βασιλικότερος του βασιλέως απαιτώντας από το ΥΕΝ να πάρει άμεσα απεργοσπαστικά μέτρα.

«Η τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγρότες και τους εργαζόμενους, βολεύει όσους δε θέλουν να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες για το αγροτικό πρόβλημα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΚΕ Λασιθίου και τονίζει πως «οι αγρότες της Κρήτης πρέπει να καταλάβουν ότι για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα υπεύθυνη είναι η πολιτική που ακολουθείται από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας με ευλάβεια τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ. Μοναδική διέξοδος είναι ο συντονισμένος αγώνας των αγροτών της Κρήτης με τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ